Terug naar diensten
Brandwerend glas

Brandwerend glas

Een van de diverse soorten veiligheidsglas is het brandwerend glas, bekend om zijn brandwerende eigenschappen.

Wat is brandwerend glas?

Bij brand moet elke beslissing snel worden genomen. Vuur kan immers ontzettend snel om zich heen grijpen. Normaal glas breekt bij blootstelling aan hoge temperaturen al binnen één minuut. Hierna krijgt het vuur meer zuurstof en zal het nog sneller groeien.

Brandwerend glas is dé oplossing om meer tijd te hebben voor het maken van keuzes. Door het materiaal en het productieproces van brandwerend glas is dit glas namelijk in staat veel langer in tact te blijven. Dit zorgt ervoor dat het vuur minder snel om zich heen grijpt. Zo heb je meer tijd om iedereen veilig uit het gebouw te krijgen en belangrijke spullen in veiligheid te brengen.

Brandwerend glas laten plaatsen

Brandwerend glas kun je laten plaatsen door een professionele glaszetter. Via de MyGo Matchmaker vind en vergelijk je eenvoudig professionele vakmannen. Vraag offertes aan en vergelijk profielen om de vakman te vinden die het beste past bij jouw klus. Heb je spoed of liever telefonisch contact? Onze klantenservice helpt graag met het vinden van een de juiste glaszetter voor jou. Bel daarvoor naar 085 106 1600.

Hoe werkt brandwerend glas?

Brandwerend glas is dus een veiligheidsglas dat zo is gemaakt dat het een brandvertragende werking heeft. Dit houdt in dat als er brand uitbreekt, deze brand minder snel om zich heen zal grijpen dan gewoonlijk. Vuur heeft zuurstof nodig om te kunnen groeien, en als de ramen in tact blijven raakt de zuurstof in de ruimte sneller op.

Brandwerend glas:

 • Blijft tot wel 90 minuten in tact bij hoge temperaturen
 • Is net zo helder als gewoon glas
 • Biedt extra tijd om jezelf en anderen in veiligheid te brengen
 • Is verplicht in specifieke openbare gebouwen; Denk aan scholen, een gemeentehuis of het politiebureau

Voordelen brandwerend glas

Brandwerend glas plaatsen kent een aantal voordelen boven het plaatsen van een gewone ruit.

 • Het vuur wordt tot wel 90 minuten lang vertraagd. Dit geeft voldoende tijd om
  • Jezelf en anderen in veiligheid te brengen
  • De belangrijkste spullen in veiligheid te brengen
  • Het vuur in de dammen, zodat de rest van het gebouw in tact blijft
  • De brandweer in te lichten
 • Een veiliger gevoel in de betreffende ruimtes
 • Net als andere soorten veiligheidsglas is brandwerend glas een stap richting een PKVW
 • Bij sommige verzekeraars krijg je een lagere premie als je brandwerend glas hebt

Wil je jouw mogelijkheden bekijken voor het plaatsen van brandwerend glas? Overleg eens met onze professionele glaszetters. Met de MyGo Matchmaker vind je eenvoudig een vakman bij jou in de regio. Vergelijk offertes en profielen of plan direct een afspraak aan. Heb je liever telefonisch contact? Bel onze klantenservice dan op 085 106 1600.

Nadelen brandwerend glas

Brandwerend glas kent helaas ook een paar nadelen ten opzicht van gewoon glas.

 • Als het raam open staat is het effect van brandwerend glas minder groot
 • Brandwerend glas kost meer dan gewoon glas

Soorten brandwerend glas

Er zijn verschillende soorten brandwerend glas die je in een pand kunt laten plaatsen. Elke soort heeft andere eigenschappen, en daardoor een iets andere werking.

Draadglas

De naam draadglas komt je misschien al bekend voor. Deze glassoort wordt vaak gebruik als inbraak werend glas en om schade aan je meubilair te voorkomen als er bijvoorbeeld een bal door de ruit wordt geschopt. Draadglas wordt gemaakt met een rooster van een dun metalendraad. Dit zorgt ervoor dat het glas bij elkaar blijft in dit rooster wanneer de ruit breekt. Bij hitte breekt dit glas net zo snel als gewoon glas. Het metaaldraad zorgt er echter voor dan als het glas is gebroken, er nog steeds beperkt zuurstof doorheen komt. Draadglas houdt het ongeveer 10 minuten vol in een brand

Gelaagd brandwerend glas

Gelaagd brandwerend glas lijkt erg op standaard dubbel glas. Dit brandwerende glas kan zelfs dezelfde isolerende waarden hebben, waardoor je niet hoeft in te leveren op kwaliteit. Het grote verschil is echter dat brandwerend gelaagd glas Warmtestraling reduceert én niet breekt als deze warmte te hoog wordt. Dit zorgt er dus voor dat de vlam niet alleen minder zuurstof krijgt, maar ook minder hitte kan verspreiden. Zo wordt het vuur met deze glassoort 60 tot wel 90 minuten vertraagd.

Met de MyGo Matchmaker vraag je eenvoudig offertes aan bij meerdere vakmannen bij jou in de regio. Vergelijk profielen en kies de vakman die het beste bij jou past. Liever telefonisch contact? Onze klantenservice helpt je graag! Bel daarvoor naar 085 106 1600.