Terug naar diensten
Hommels bestrijden

Hommels bestrijden

 

Hommels zijn een beschermde diersoort, dit betekent dat je niet zomaar een nest kapot mag maken of deze hommels mag doden. Bestrijden is dus eigenlijk niet het juiste woord. Hommels doen je ook niets, maar het kan zeker vervelend zijn als je veel last hebt van hommels.  Gelukkig zijn er wel manieren om er vanaf te komen. Is het een groot probleem, neem dan contact op met een lokale Imker. Deze zal dan bij je langskomen om de hommels mee te nemen. Via MyGo Matchmaker kom je gemakkelijk in contact met een lokale specialist. Bellen kan natuurlijk ook: 085 106 1600. Tijdens kantooruren en geheel vrijblijvend.

Kosten om hommels te laten verwijderen.

Heb je een imker nodig? De kosten voor het verwijderen van het hommelnest liggen meestal tussen de 50 en 100 euro. Natuurlijk is het ook afhankelijk van het gemak waarmee de imker het nest kan verwijderen. Is het heel eenvoudig dan zullen de kosten wellicht iets lager uitvallen. Is het moeilijk dan kan het iets duurder zijn.

Wat kan ik zelf doen om hommels te verwijderen?

  • Het is ten eerste heel belangrijk dat je zeker weet dat het hommels zijn en geen bijen. Voor de meeste mensen zijn bijen en hommels direct herkenbaar, maar heb je twijfels, raadpleeg dan een specialist. Een bijennest kan alleen door een Imker verwijderd worden.
  • Een nestkast in jouw tuin plaatsen. Dit is de ideale manier, als je het prima vindt dat hommels in jouw tuin zijn, maar je de plek waar ze zich ophouden niet prettig vindt. Je kunt een nestkast plaatsen waar je maar wilt in je tuin. Het geeft de hommels een veilige plek om een nest te bouwen. Je kunt het nestkastje vullen met watten of gras om het zachter te maken.
  • Wanneer er een hommelnest in het nestkastje is, kun je die zelf verplaatsen. Je mag het kastje elke dag maximaal 50 centimeter verplaatsen. Doe wel dikke rubberen handschoenen aan. Ook wil je je gezicht beschermen door vitrage over een hoed heen te doen en dit goed bij je kleding in te stoppen. Vind je dit allemaal te spannend? Heel begrijpelijk. Neem dan contact op met een specialist.
  • Zit de ingang van een hommelnest vlak bij een deur of raam. Dan kun je hier een hor voor plaatsen. De hommels kunnen dan niet meer naar binnen vliegen.

Hommels bestrijden

Hommels in mijn spouwmuur, is dat erg?

Vooral steenhommels en aardshommels vestigen zich graag in een spouwmuur. De ruimte in spouwmuren is vaak precies groot genoeg voor het hommelvolkje. Wees niet bang, hommels brengen beslist geen schade aan in de constructie of isolatie van huizen. Hommels kunnen gelukkig niet knagen. 

Hoelang blijft een hommelnest zitten?

De meeste hommelnesten worden vanaf eind maart gebouwd en een gemiddeld hommelvolk heeft een levensduur van 14 weken. In het najaar zal je er zeker geen last meer van hebben.

Kunnen hommels steken?

Hommels kunnen wel steken. Maar het zijn vredelievende beestjes die vrijwel nooit prikken. Alleen als hommels in het nauw worden gedreven, zullen ze bijten.

Is een hommelsteek gevaarlijk?

Over het algemeen is een steek van een hommel niet gevaarlijk. Het kan wel zorgen voor een rode pijnlijke en jeukende huid. Het wordt anders als je er allergisch voor bent. Dan kunnen er klachten optreden, zoals ademhalingsproblemen, hartkloppingen of anafylactische shock. Ga dan zo snel mogelijk naar een arts, of bij een hele ernstige reactie, bel 112.

Hommels bestrijden

Hulp nodig bij het oplossen van jouw hommelprobleem?

Heb je hulp nodig bij het verplaatsen of verwijden van een hommelnest? Via MyGo Matchmaker kun je eenvoudig op zoek naar een imker bij jou in de buurt. Wil je liever telefonisch in contact komen met een imker? Dat kan ook. Bel dan tijdens kantooruren met: 085 106 1600.