Terug naar diensten
Motten bestrijden

Motten bestrijden

Heb jij last van een mottenplaag in huis en zoek jij iemand om de motten te bestrijden? Wacht daar dan niet te lang mee! Motten kunnen veel problemen veroorzaken als je ze lange tijd hun gang laat gaan.

Een goede, betrouwbare ongediertebestrijder bij jou in de buurt vind je eenvoudig via de online MyGo Matchmaker. Of bel naar 085 106 1600 en laat je matchen met iemand die alles weet van motten bestrijden. Zo weet je zeker dat die plaag snel verleden tijd is.

Direct een ongediertebestrijder nodig?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Waarom is motten bestrijden van belang?

Van volwassen motten heb je niet direct last; die knagen niet aan je kleding en lijken niet veel kwaad te kunnen. Echter, als je motten in huis tegenkomt, is het van groot belang om ze zo snel mogelijk te bestrijden. Motten leggen namelijk eitjes waar larven uitkomen, die vervolgens wél aan je dierlijke en plantaardige materialen beginnen te knabbelen. Voor je het weet zitten er dan gaten in al je lievelingskleren, je gordijnen en je tafelkleden. Laat een mottenplaag dus nooit uit de hand lopen en wees er op tijd bij.

Kosten motten bestrijden

Professioneel motten bestrijden kost normaal gesproken ongeveer 75 euro per uur. Voor dat bedrag komt een professionele ongediertebestrijder bij je langs, voert deze de diagnostiek uit van de situatie en worden de motten bestreden met daarvoor geschikte middelen.

Zelf motten bestrijden is natuurlijk een stuk goedkoper; zo krijg je een enkele mottenval al voor maar 2,50 euro. Wil je de motten echt volledig uitroeien, dan zul je daar echter niet snel voldoende aan hebben en zeker meer dan één val willen aanschaffen.

Zelf motten bestrijden op 4 manieren

Als je last hebt van motten, zou je kunnen proberen ze met enkele goedkope middeltjes/manieren te bestrijden. Zo bespaar je kosten en kun je voorkomen dat de mottenplaag zich verder verspreidt (en er steeds meer gaten in je kleding ontstaan). Zelf motten bestrijden kun je proberen te doen op de volgende vier manieren:

Methode 1: Motten bestrijden met azijn

Azijn is een wondermiddel. Het heeft allerlei verschillende toepassingen, waaronder het bestrijden van motten en bijvoorbeeld mieren. Meng het met een gelijke hoeveelheid water en gebruik het bijvoorbeeld om je kledingrekken grondig te poetsen. Als zich daar motteneitjes bevinden, worden de larven door de azijn gedood. Bovendien verdrijft de geur van azijn volwassen motten.

Als je ervoor kiest om motten te bestrijden met deze tip, spray de azijn dan niet op je kleding. Die kan daardoor namelijk verder beschadigd raken, doordat azijn vlekken maakt op gekleurd textiel.

Methode 2: Motten bestrijden met mottenvallen

Kant-en-klare mottenvallen koop je online of gewoon in de winkel. Daarbij kan het gaan om kleverige strips waaraan de motten blijven plakken tot ze doodgaan, maar ook om uitgebreide vallen waar de motten in vliegen maar waaruit ze vervolgens niet kunnen ontsnappen. Motten bestrijden met mottenvallen is vooral effectief als het gaat om volwassen motten; larven vang je hier niet mee. Wel voorkom je met een mottenval dat de motten zich verder verspreiden.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct een ongediertebestrijder in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Methode 3: Motten bestrijden met insectenspray

Wil je motten bestrijden met insectenspray, dan sluit je de ruimte waar de motten zitten goed af en spray je de insecticide in alle hoeken van de kamer – of direct op de motten, als je ze ziet. Als de motten met dit gif in contact komen, gaan ze snel dood. Ook eitjes en larven kun je ermee bestrijden.

Wel moeten we hierbij vermelden dat insectenspray niet per se goed is voor de (menselijke) gezondheid, dus voorkom dat je er teveel van sprayt wanneer je een mottenplaag aanpakt.

Spray insectendodende middelen daarbij nooit op je kleding, ook niet in je kledingkast. Hierdoor kunnen vlekken op je kleding ontstaan of kan de textiel zelfs worden beschadigd.

Methode 4: Motten bestrijden met hoge temperaturen

Zie je dat mottenlarven je kleding hebben aangevreten of zie je alleen al motten in je huis, zorg er dan voor dat je je kleding op hoge temperaturen (℃ 60 of hoger) wast. Bij dergelijke temperaturen gaan larven en eitjes dood, zodat ze zich niet tot motten ontpoppen die vervolgens nog meer eitjes leggen. Om deze reden is motten bestrijden met hoge temperaturen altijd een geschikte optie.

7 tips om motten te voorkomen

Nu kun je wel motten bestrijden, maar nog beter is het om ze te voorkomen. Met de volgende tip kun je de kansen op een toekomstige mottenplaag verkleinen (zolang je de huidige mottenplaag wel goed hebt aangepakt).

Tip 1: Was vieze kleding altijd zo snel mogelijk

Motten komen af op vieze, gedragen kleding. Door je kleding goed schoon te houden en deze altijd zo snel mogelijk na het dragen te wassen, voorkom je dat de geur motten aantrekt die er eitjes in komen leggen.

Tip 2: Berg kleding die je nooit draagt op in luchtdichte plastic zakken

Niet alleen vieze, gedragen kleding ruikt aanlokkelijk voor motten – muffe, stoffige kleding ook. Om motten te voorkomen, is het daarom verstandig om kleding die je nooit draagt goed op te bergen op een plek waar motten ze niet ruiken en er niet bij kunnen komen. Daarvoor zijn luchtdichte plastic zakken of bakken ideaal.

Tip 3: Berg etenswaren goed op

Ook de geur van etenswaren is erg aanlokkelijk voor motten. Tenslotte moeten hun larven eten, en ze eten niet enkel textiel, maar ook ander voedsel. Kies bij het opbergen van eten wel voor een stevige, zo goed als luchtdichte optie, zoals een blikken trommel of een plastic bak.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct een ongediertebestrijder in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Tip 4: Kijk uit met open ramen en deuren

Motten komen over het algemeen binnen via openstaande ramen en deuren. Dat betekent dat je ze kunt weren door ramen en deuren dicht te houden, of door horren te plaatsen.

Tip 5: Stofzuig je woning regelmatig

Als je je woning niet goed schoonhoudt en stofzuigt, kan het gebeuren dat motten bijvoorbeeld eitjes op je vloerkleed of onder je bank leggen. Door regelmatig te stofzuigen zuig je meteen die eitjes op, zodat ze niet de kans krijgen om uit te komen.

Tip 6: Leg mottenballen in je kledingkast

Mottenballen kun je kopen bij de drogist. Dit zijn balletjes bestaande uit een chemisch middeltje dat makkelijk verdampt. Motten kunnen absoluut niet tegen deze geur, dus als je motenballen in je kledingkast legt, zullen motten daar niet willen komen. Bovendien zijn sommige mottenballen giftig en doden ze eventuele motten en larven die zich al in je kledingkast bevinden!

Tip 7: Houd je woning goed verlicht

Motten zijn nachtdieren die zich graag op donkere plekken verschansen, zoals kasten. Helaas zijn dat nu net de plekken waar we onze kleding ook in opbergen. Zet kasten met kleding die je wél draagt dus regelmatig open om ze te laten luchten en om ervoor te zorgen dat er licht binnenkomt.

Motten laten bestrijden door een professional? Hier moet je rekening mee houden

Op welke plekken zitten de motten die bestreden moeten worden? Motten leggen hun eitjes graag in kasten, aangezien hun larven daar veel te eten hebben. Dergelijke donkere, stoffige plekken zijn dan ook waar je motten over het algemeen tegenkomt. Dat betekent alleen niet dat het de enige plekken zijn waar de motten zich kunnen schuilhouden. Een goede ongediertebestrijder zal je huis daarom nalopen op motten om er zeker van te zijn dat alle mogelijke verstopplekken motvrij zijn gemaakt.

Stelt de ongediertebestrijder wel alle juiste vragen? Om te weten of de ongedierteverdelger die je inschakelt om motten te bestrijden wel betrouwbaar is, is het goed om na te gaan of deze bijvoorbeeld wil weten om welke soort motten het gaat, welke middelen je bereid bent te gebruiken en waar de motten exact zitten (en of ze zich misschien ook op andere plekken verscholen houden). Zo kun je het motten bestrijden met een gerust hart overlaten aan de ongediertebestrijder en weet je dat de mottenplaag niet snel zal terugkeren.

Kan de ongedierteverdelger je een schatting geven van wat motten bestrijden je gaat kosten? Veel ongediertebestrijders zijn niet al te openen over de kosten van een specifieke klus, aangezien die sterk afhankelijk zijn van je eigen situatie en de grootte van de mottenplaag. Wel wil je qua kosten niet voor een te grote verrassing komen te staan wanneer de ongedierteverdelger de motten eenmaal bestreden heeft. Deel dus zoveel mogelijk informatie en kijk of je op basis daarvan een schatting kunt krijgen van de kosten en de duur van de klus.

Wil je extra diensten buiten het motten bestrijden om? Sommige ongedierteverdelgers plaatsen bijvoorbeeld ook horren om te voorkomen dat de bestreden motten op een later moment weer terugkomen. Voor dit soort diensten betaal je extra, maar ze kunnen wel het overwegen waard zijn. Anders kan de ongediertebestrijder je vermoedelijk ook adviseren over vervolgstappen voor wanneer de motten verdelgd zijn, zodat je misschien zelf nog een hor kunt plaatsen (tegen een lagere prijs).

Kies bij voorkeur een regionale ongediertebestrijder. De meeste dienstverleners die op locatie komen vragen voorrijkosten, die afhankelijk zijn van de rijafstand. Des te dichterbij de ongedierteverdelger gevestigd is, des te minder voorrijkosten je dus hoeft te betalen bovenop het motten bestrijden.

Vergelijk offertes van meerdere ongedierteverdelgers met elkaar. Zo goedkoop mogelijk motten bestrijden kun je alleen laten doen als je weet welke opties er zijn en welk bedrag verschillende ongediertebestrijders in jouw omgeving vragen. Offertes vraag je eenvoudig op via de MyGo Matchmaker.

Snel een ongediertebestrijder nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

Motten bestrijden? MyGo helpt je graag

Ben jij nu op zoek naar een professionele mottenbestrijder? Maak dan gebruik van de online MyGo Matchmaker om eenvoudig en vrijblijvend offertes op te vragen bij verschillende ongedierteverdelgers in jouw regio. Of bel naar 085 106 1600 en dan zoeken wij het juiste bedrijf voor jouw mottenbestrijdingsklus!