Terug naar diensten
Ratten bestrijden

Ratten bestrijden

Ratten bestrijden kun je zelf doen met vallen of laten doen door een deskundige bestrijder met vallen en gif. Bij ernstige plagen moet je sowieso een bestrijder inschakelen, omdat het verboden is om zelf met gif aan de slag te gaan. Hier lees je alles over ratten bestrijden.

Direct op zoek naar een rattenbestrijder? Gebruik nu de MyGo Matchmaker om snel in contact te komen met de beste bestrijders bij jou in de buurt. Bel je liever? Dat kan, naar 085-432 00 32.

Zelf ratten bestrijden met vallen

Je kunt zelf ratten bestrijden met vallen. Kies altijd producten die geen onnodig dierenleed veroorzaken en een toelatingsnummer van het Ctgb bezitten. Gebruik professionele vallen die geen gevaar vormen voor andere dieren en plaats de vallen geheel volgens de gebruiksaanwijzing.

  • Bij inloopvallen blijft de rat leven en kun je deze buiten ver van huizen vrijlaten. Dit klinkt diervriendelijk, maar het veroorzaakt veel stress en dierenleed. Bovendien hebben ratten na vrijlating weinig overlevingskans als gevolg van deze stress. Het is daarom diervriendelijker om een val te kiezen die direct doodt.
  • Klapvallen doden de rat (mits goed geplaatst) direct. Het is belangrijk om klapvallen regelmatig te legen, omdat andere ratten anders het gevaar ruiken en er niet meer intrappen. Ook kunnen rattenlichamen ander ongedierte aantrekken.
  • Professionele elektronische vallen lokken ratten in een tunnel en elektrocuteren ze. Dit doodt de rat direct op een schone manier, zodat er geen ongedierte op afkomt.

De eerste paar dagen ontwijken ratten spullen die je neerzet, dus rattenvallen hebben vaak pas na enkele dagen effect. Om dierenleed te voorkomen wordt het sterk afgeraden om verdrinkingsvallen en lijmplanken te gebruiken. Kies daarom alleen voor vallen die ratten direct doden.

rat in hand

Afbeelding 1: Rat in hand.

Rattenbestrijding uitbesteden

Vaak lukt het niet om het rattenprobleem zelf met vallen op te lossen. Ratten keren bijna altijd terug en zeker bij ernstige plagen is het nodig om de rattenbestrijding uit te besteden aan een deskundige bestrijder. Een deskundige bestrijdt de ratten veilig en efficiënt en zorgt ervoor dat ze niet terugkeren.

De deskundige voert eerst een inspectie uit om de looproutes en de nesten van de ratten te vinden. Vervolgens gebruikt hij of zij rattenklemmen en rattengif om de ratten te bestrijden.

Rattengif is verboden voor particulieren omdat het onveilig en schadelijk voor het milieu is. Ook is rattengif schadelijk voor andere dieren, huisdieren en kinderen wanneer het niet goed neergezet wordt. Bij verkeerd gebruik worden ratten zelfs resistent. Daarom mogen alleen gecertificeerde bestrijders gif gebruiken.

Bij een rattenplaag is altijd gif nodig. Dit komt in blokken of korrels en wordt in rattendozen en –kisten geplaatst. De ratten die hiervan eten sterven binnen één of twee weten. Andere ratten hebben dit door de vertraagde werking niet door en blijven het gif eten.

De lichamen van de ratten gaan niet rotten omdat bloed door het gif niet kan stollen en de rat inwendig opdroogt. Je krijgt daarom geen bloederige bende en er komt geen ongedierte op de lichamen af.

6 Tips om een rattenplaag te voorkomen

Rattenbestrijding heeft geen nut als je geen maatregelen treft om ratten te voorkomen. Ratten kunnen al binnenkomen door kieren en gaten van één centimeter groot. Je leest hier zes tips om een rattenplaag te voorkomen:

  1. Gaten en kieren dichten. Dicht gaten en kieren met kit en plaats gaas over ventilatieopeningen. Dicht ook openingen in de spouwmuren.
  2. Voedsel opruimen. Berg voedsel goed op en sluit verpakkingen af. Dit geldt ook voor huisdierenvoer en vogelvoer in de tuin.
  3. Kap toegangsroutes af. Snoei bomen en struiken om huis heen, zodat ratten niet via takken op het dak kunnen komen. Zorg er ook voor dat ratten niet binnen kunnen komen door een kattenluik of de garage. Plaats deurborstels rond de deuren.
  4. Dek afval af. Zorg voor een afgesloten composthoop en een dichte vuilnisbak. Ruim vuilnis direct op.
  5. Katten. Een kat met een jagersinstinct kan ratten voorkomen, maar geen hele plaag bestrijden.
  6. Rioolbuizen controleren. Ratten kunnen binnenkomen via kapotte rioolbuizen. Laat dit dus controleren als je met zekerheid een rattenplaag wilt voorkomen.

Let op! Sommige websites beweren dat je ratten kunt voorkomen met ultrasound en geluidsgolven. Hoewel het is bewezen dat ratten dit geluid vervelend vinden, is het niet bewezen dat ze hierdoor ook echt wegblijven. Het gebruik hiervan wordt daarom afgeraden.

rat

Afbeelding 2: Rat buiten.

Alles over ratten

Ratten houden van donkere, (half)afgesloten plekken waar voedsel en water aanwezig is. Zodra ze een geschikte plek hebben gevonden, gaan ze hier niet meer weg en bouwen ze een nest. Nesten worden in besloten plekken in huis of in holen in de tuin gebouwd. Ratten planten zich snel voort. In Nederland heeft men vooral last van de bruine rat, maar ook de zwarte rat komt steeds meer op.

Hoe herken je ratten?

Je weet dat je ratten in huis hebt doordat je krassende geluiden hoort in het plafond of de spouwmuren, vooral ’s nachts. Ook vind je uitwerpselen of een vettige laag (buiksmeer) in besloten ruimtes, zoals onder kasten of achter meubilair. Daarnaast tref je geopende voedselverpakkingen aan en merk je dat er wordt geknaagd aan plastic en hout. Ratten verspreiden een vreemde geur, vooral in besloten ruimtes (muskus en ammonia).

Ratten laten dikke uitwerpselen van een halve tot twee centimeter lang achter, vaak in hoopjes. Zien de uitwerpselen eruit als spitse, losse keutels van maximaal een halve centimeter? Dan heb je te maken met muizen.

Zijn ratten schadelijk?

Ratten kunnen ontzettend veel schade aanbrengen aan de woning en aan je gezondheid. Ratten knagen voedselverpakkingen, meubels, plastic en behang kapot. Ze kunnen zelfs brand veroorzaken door aan snoeren te klagen. Ratten laten uitwerpselen achter en kunnen allergische reacties veroorzaken.

Bovendien zijn ratten ontzettend onhygiënisch. Ze verspreiden niet alleen vlooien, teken en mijten maar ook nare ziektes. Denk daarbij aan ziektes als salmonella, TBC., E. coli en de ziekte van Weil.

Daarnaast veroorzaken ratten een hoop psychische schade omdat ze angsten voor ziektes en slapeloze nachten veroorzaken met hun gekras.

Zelf ratten bestrijden of uitbesteden?

Heb je slechts last van enkele ratten? Dan kun je deze zelf proberen te bestrijden met rattenvallen. Bij een rattenplaag moet je de bestrijding echter uitbesteden aan een deskundige. Er wordt dan gif gebruikt in combinatie met rattenklemmen om de ratten te bestrijden. Alleen gecertificeerde bestrijders mogen gif gebruiken. Zo wordt de plaag efficiënt en snel opgelost en weet je zeker dat de ratten niet terugkomen.

Kosten ratten bestrijden

Ratten bestrijden

Kosten

Eén nest

€90

Ernstige plaag

€180

Ratten laten bestrijden met rattenklemmen en gif brengt natuurlijk kosten met zich mee. Meestal betaal je 90 euro voor het bestrijden van één nest. Een ernstige plaag bestrijden kost gemiddeld 180 euro. Uiteraard verschillen de kosten ontzettend per woning en op basis van de ernst van de plaag. Daarom kun je het beste offertes aanvragen via de MyGo Matchmaker om erachter te komen wat rattenbestrijding voor jou zal kosten.

MyGo helpt je graag met ratten bestrijden

Via de MyGo Matchmaker kom je snel en eenvoudig in contact met de beste rattenbestrijders bij jou in de buurt. Je ontvangt gratis en vrijblijvend meerdere offertes van deskundigen in jouw regio. De Matchmaker is 24/7 te gebruiken en je kunt dus al snel de offertes vergelijken. Je kiest zelf welke bestrijder het beste bij je past. Zo vind je de beste én de goedkoopste rattenbestrijder in jouw woonplaats. Je kunt ons ook telefonisch bereiken op 085-432 00 32.