Direct hulp
Terug naar diensten
Houten vloer vervangen

Houten vloer vervangen

De houten vloer vervangen biedt een hoop mogelijkheden om je woning te verbeteren op het gebied van uitstraling, wooncomfort en duurzaamheid. Op deze pagina gaan we in op de mogelijkheden, hoe de houten vloer vervangen in zijn werk gaat en waar je rekening mee moet houden.

Direct een vloerenspecialist inschakelen?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Houten vloer vervangen mogelijkheden

Wanneer je de houten vloer vervangt kun je natuurlijk kiezen voor elke nieuwe vloersoort die je wilt. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe houten vloer plaatsen, of heb je liever tegels of een betonvloer? Elke vloer heeft zijn eigen voor- en nadelen. De volgende vloersoorten worden in deze situatie het vaakst gekozen en het meest aangeraden:

 • Houten vloer: Hout is een sterk materiaal wat vrij lang meegaat. Een nadeel ervan is echter, dat hout erg gevoelig is voor schade. Het materiaal kan snel rotten en door de structuur is het ook een ideale plek voor schimmels en zwammen. Een voordeel ervan is dat bij een houten vloer de kruipruimte kan blijven. Hierdoor zijn de werkzaamheden vanuit de kruipruimte makkelijker uit te voeren, en is het niet persé noodzakelijk om leidingen en dergelijke te laten verplaatsen.
 • Betonnen vloer: Beton is een stevig materiaal. Het zorgt voor een stevige basis en stabiele vloer. Beton is duurzaam en gaat lang mee. Ook is het aanleggen van een betonnen vloer gemakkelijker dan een houten vloer. Het nadeel is echter dat de kruipruimte niet of moeilijker toegankelijk is.
 • Betonnen broodjesvloer: De broodjesvloer is een eenvoudige en snelle oplossing voor een kwaliteitsvloer. Het systeem kan eenvoudig geïnstalleerd worden. Het is opgebouwd uit liggers van beton en die worden ingevuld met piepschuim broodjes. Daar overheen wordt dan een laag beton gestort.

Naast de keuze voor de soort vloer kan je ook kiezen voor aanvullende mogelijkheden. Het gaat dan om zaken als bijvoorbeeld vloerverwarming en vloerisolatie. Vloerverwarming heeft veel invloed op het wooncomfort. Zeker wanneer je vaak last hebt van koude voeren kan vloerverwarming uitkomst bieden. Bovendien geldt voor zowel vloerverwarming als goede vloerisolatie dat je stookkosten flink omlaag kunnen gaan. Zo kan je de investering in de nieuwe vloer gedeeltelijk of helemaal terugverdienen. Zeker een combinatie van beide kan een positieve verandering teweeg brengen in het wooncomfort.

Houten vloer vervangen met vloerverwarming

Veel mensen kiezen ervoor om bij het vervangen van de houten vloer ook direct vloerverwarming aan te schaffen. Het plaatsen van vloerverwarming heeft een aantal mogelijkheden. Je kan de vloerverwarming bijvoorbeeld gebruiken als hoofd- of als bijverwarming. Het verschil zit hem in de hoeveelheid vloerverwarming dat moet worden geplaatst en de hoeveelheid warmte dat dit af geeft. Voor meer informatie kan je terecht op over pagina over vloerverwarming plaatsen.

Het plaatsen van vloerverwarming kent een aantal voordelen:

 • Vloerverwarming zorgt voor warme voeten.
 • De warmte wordt evenredig verdeeld over de ruimte.
 • Met vloerverwarming als hoofdverwarming worden de stookkosten aanzienlijk lager.
 • Met vloerverwarming als hoofdverwarming nemen radiatoren geen ruimte meer in beslag.

Veel mensen kiezen ervoor hun houten vloer te vervangen door een betonvloer met vloerverwarming. Betonvloeren staan er om bekend dat zij warmte goed geleiden. Hierdoor werkt de vloerverwarming dus nog efficiënter wanneer je deze combineert met een betonvloer.

Houten vloer vervangen met isolatie

Bij het vervangen van je houten vloer zijn er meer keuzes om te verduurzamen. Je kunt Namelijk ook kiezen om nieuwe vloerisolatie te plaatsen. Een houten vloer heeft over het algemeen een hogere isolatiewaarde dan een betonnen vloer. Dat betekent dat warmte vanuit de woning minder snel ontsnapt met een houten vloer. Wanneer je de houten vloer vervangt zonder vloerverwarming kan je dus flink besparen op de stookkosten door extra isolatiemateriaal onder de houten vloer te plaatsen.

Wanneer je de houten vloer wilt vervangen met zowel vloerisolatie als vloerverwarming kan je het beste kiezen voor isolatie onder een betonnen vloer. Zo wordt de warmte van de vloerverwarming goed verdeeld over de vloer en de woonruimte. Beton heeft namelijk een betere warmtegeleiding dan hout. De isolatie aan de onderkant zorgt ervoor dat de warmte van de vloerverwarming niet weg lekt naar de grond.

De soort vloerisolatie die je laat plaatsen is afhankelijk van je eigen budget en wensen. Dit kan je het beste overleggen met een isolatie specialist bij jou in de buurt.

Houten vloer vervangen kosten

Een houten vloer vervangen kost gemiddeld tussen de 15 en 100 euro per vierkante meter. De kosten zijn namelijk afhankelijk van een hoop factoren. De grootste prijsbepaler is de vloersoort die je kiest. Een houten vloer kan het goedkoopste worden gelegd. Een betonvloer gaat daarentegen een stuk langer mee.

Soort vloer

Gemiddelde prijs per m2

Vloerbedekking / Tapijt

€ 20 - € 80

Laminaat

€ 15 - € 55

PVC

€ 25 - € 110

Parket

€ 40 - € 160

Beton

€ 50 - € 130

Grind

€ 30 - € 100

Granieten vloer

€ 100 - € 300

Natuursteen

€ 35 - € 165

Keramische tegels

€ 35 - € 125

Extra werkzaamheden zoals het isoleren van de vloer en het plaatsen van vloerverwarming zorgen uiteraard ook voor extra kosten. Voor de kosten van vloerisolatie plaatsen kan je terecht op deze pagina. De kosten van vloerverwarming aanleggen staan hier beschreven. Vaak worden er ook extra kosten gerekend voor het verwijderen van de bestaande vloer. Deze kosten variëren van 1 tot 15 euro per vierkante meter, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de klus.

Houten vloer vervangen door beton

Een houten vloer vervangen door beton is een ingrijpende klus met de nodige voor en nadelen. Heb je last van vochtproblemen bij je houten vloer? Dan is je houten vloer vervangen door beton geen gek idee. Beton heeft namelijk een stuk minder snel last van waterschade en schimmelvorming. Je kunt er ook voor kiezen om de vochtproblemen op te lossen en alsnog een nieuwe houten vloer te nemen. Als de vochtproblemen echter terug keren betekent dat al gauw dat de houten vloer opnieuw schade op loopt.

Een ander voordeel van een betonnen vloer is dat deze vaak warmer aanvoelt dat een houten vloer. Hierdoor heb je met een betonnen vloer minder snel last van koude voeten, ongeacht of je wel of geen vloerverwarming hebt.

Nadelen van een betonnen vloer kunnen zijn dat je bijvoorbeeld een minder grote kruipruimte onder past. Dit kan het uitvoeren van klussen aan leidingen een stuk lastiger maken. Het plaatsen van een betonvloer moet bovendien onder de ideale omstandigheden gebeuren. Een betonvloer is namelijk erg gevoelig voor scheurtjes, ook nadat deze is geplaatst. De grootste boosdoener hierbij is temperatuurschommeling. Daarbij is een betonnen vloer ook bijna nooit 100% vlak, hoewel het hoogteverschil niet met het blote oog te zien zal zijn.

Houten vloer vervangen; waarmee rekening houden?

Bij een houten vloer vervangen moet je rekening houden met een aantal zaken. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat het vervangen van de vloer complicaties geeft met het bestaande leidingnetwerk. Het kan dus zo zijn dat je voor de nieuwe vloer eerst een aantal leidingen moet verleggen. Nog iets om rekening mee te houden is dat de vloer leeg moet zijn bij het vervangen. Wanneer je de houten vloer laat vervangen zal je al het meubilair en dergelijke tijdelijk ergens anders moeten opslaan.

Bespaartips van MyGo

Een houten vloer vervangen kan een flinke investering zijn. Daarom hebben wij bij MyGo een aantal tips verzameld waarmee je kunt besparen op de rekening.

 • Lokale vloerspecialist(e). Door te zoeken naar een specialist(e) bij jou in de buurt kan je flink besparen op de voorrijkosten
 • Doe zo veel mogelijk zelf. Specialisten rekenen kosten voor de hoeveelheid werk die zij moeten uitvoeren. Door je eigen vloer te verwijderen, materiaal zelf weg te brengen en te zorgen dat de ruimte alvast leeg is kan je besparen op de rekening.
 • Bepaal een vaste prijs. Met sommige specialisten kan je overleggen over een vaste totaalprijs of een vaste prijs per vierkante meter. Vaak kan je hiermee flink besparen.
 • Samen met de buren. Het kan best zijn dat iemand anders in jouw straat ook toe is aan een nieuwe vloer. Door de klus beide door het zelfde bedrijf te laten uitvoeren kan je de voorrijkosten delen en profiteer je misschien ook van zogeheten kwantumkorting. Vraag naar de mogelijkheden bij jouw vloerenspecialist(e).

Houten vloer laten vervangen door MyGo

Vloerenspecialist in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.