Terug naar diensten
Vlooien bestrijden

Vlooien bestrijden

Vlooien bestrijden kun je zelf doen door regelmatig te stofzuigen, textiel te wassen en je huisdier(en) te behandelen. Vlooien bestrijden bij hardnekkige plagen moet je laten doen door een professionele ongediertebestrijder. Hier lees je alles over vlooien bestrijden.

Wil je direct een ongediertebestrijder inschakelen om zo snel mogelijk vlooien te bestrijden? Gebruik dan de MyGo Matchmaker om in contact te komen met een geschikte bestrijder bij jou in de buurt. Je kunt ook bellen naar 085 106 1600.

Zelf vlooien bestrijden in 5 stappen

Wil je zelf vlooien bestrijden? Dan is het niet voldoende om alleen de vlooien op je huisdier(en) te bestrijden. Je moet ook de eitjes en de larven in je huis aanpakken om een nieuwe plaag te voorkomen. Dit kun je in vijf stappen doen:

 1. Textiel wassen.

Vlooien, eitjes en larven gaan in tapijten, kleren, dekens en manden van huisdieren zitten. Was dit textiel daarom regelmatig en stop het daarna in de droger. Door de droger sterven de vlooien in elke levenscyclus.

 1. Oppervlakte behandelen.

Stofzuig regelmatig of dweil met azijn om vlooien te doden. Ook kun je zout strooien op plekken die je niet kunt dweilen, zoals meubels, kleden en vloerbedekking. Laat het zout een paar uur intrekken, zodat de eitjes, larven en vlooien uitdrogen. Daarna kun je het oppervlak stofzuigen. Doe de stofzuigerzak direct in een afgesloten zak en gooi deze weg.

 1. Vlooien vangen.

Je kunt vlooien vangen door een bak met water en wat afwasmiddel neer te zetten. Zet hier kaarsjes in en laat het ’s nachts staan. Vlooien komen op kaarsjes af in het donker en verdrinken, omdat ze door het afwasmiddel niet uit de bak kunnen komen.

 1. Bestrijdingsmiddelen.

Je kunt ook gecertificeerde bestrijdingsmiddelen gebruiken van het Ctgb. Deze middelen gebruik je alleen op oppervlaktes, meubels en tapijt, maar nooit op je huisdier(en) zelf. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing. Vaak moet je zelf uit de ruimte blijven en na de behandeling goed ventileren.

 1. Huisdier(en) behandelen.

Heeft je huisdier last van vlooien? Ga dan naar de dierenarts voor een vlooienbehandeling.

Professioneel vlooien bestrijden

Bij ernstige plagen los je met zelf vlooien bestrijden helaas niet het hele probleem op. Merk je dat je de vlooien niet weg krijgt of dat ze steeds terugkomen? Schakel dan een deskundige bestrijder in.

De vlooienbestrijder doet eerst een inspectie om te kijken hoe de plaag moet worden aangepakt. De bestrijder is gecertificeerd om sterke insecticide te gebruiken. Deze wordt in de woning gebruikt. Je moet minstens twee uur uit de woning blijven. Daarna moet je goed luchten en even op de vloer stampen om de vlooien naar boven te laten komen, zodat ze in aanraking komen met het gif. De woning is vier tot zes weken beschermd, maar bij ernstige plagen is er een nabehandeling nodig.

Beddengoed, kleding en textiel moet je zelf heet wassen en in de droger doen, omdat hier geen insecticide op kan worden gespoten.

5 Tips om een vlooienplaag te voorkomen

 1. Regelmatig stofzuigen of dweilen met azijn. Vooral plekken waar huisdieren liggen moeten vaak worden gestofzuigd. Vergeet ook de auto niet als het dier weleens met de auto gaat.
 2. Textiel uitkloppen en wassen. Klop kleden en katten- of hondenmanden regelmatig uit. Was de bekleding op minimaal 60 graden en doe het in de droger.
 3. Besmette plaatsen behandelen. Het is essentieel om bij een paar vlooien al de besmette plaatsen goed te behandelen met bestrijdingsmiddelen, omdat vlooien zich snel voortplanten. Zo voorkom je een plaag.
 4. Huisdier(en) kammen. Kam je huisdier(en) met een ijzeren vlooienkam.
 5. Huisdier(en) behandelen. Gebruik antivlooiendruppels voor je huisdier(en).

Let op! Het kan helpen om je huisdier karnemelk te laten drinken, omdat vlooien de vacht dan niet meer aantrekkelijk vinden. Karnemelk is echter geen natuurlijk voedingsmiddel voor huisdieren, omdat huisdieren geen zuivel horen te nuttigen. Daarom wordt het gebruik van karnemelk afgeraden.

Wat moet je weten over vlooien?

De vlo is 2 millimeter groot met lange pootjes, een groot lijf en een kleine kop. Vlooien kunnen enorm ver springen (tot wel één meter). Vlooien verspreiden via honden en katten en overleven door hun bloed te drinken. Vrouwtjes leggen dagelijks tientallen eitjes. Door de jeuk van de beten gaat het huisdier krabben en vallen de eitjes op de grond van je woning. Uit de eitjes komen larven, die zich bijvoorbeeld voeden met huidschilfers in het tapijt. De larve ontpopt zich tot vlo en springt weer op het huisdier.

Vlooien overleven wel vier maanden op een huisdier. Eitjes en larven kunnen tot een jaar overleven in een woning. Vlooien kunnen niet overleven van mensenbloed.

Hoe herken je vlooien?

Als je huisdier constant aan het krabben is, heeft hij of zij waarschijnlijk last van vlooien. Ook als je zelf jeuk en bijtwondjes hebt, kan dit op vlooien duiden. De beten zijn niet pijnlijk, maar jeuken erg en kunnen leiden tot huiduitslag. Bovendien kunnen huisdieren allergisch zijn of worden voor vlooienbeten.

Naast de jeuk, kunnen vlooien ook infecties overbrengen. Denk daarbij aan lintwormen of kattenkrab. Vind je zwartbruine puntjes in de vlooienkam en wordt het puntje bruinrood op een watje met wat water? Dit is ontlasting van vlooien, waarin het bloed van je huisdier(en) zit vermengd.

Zelf vlooien bestrijden of uitbesteden?

Je kunt met vijf stappen zelf vlooien proberen te bestrijden. Meestal worden de aantallen vlooien hierdoor wel minder, maar los je niet de hele plaag op. Vlooien zijn hardnekkig en je kunt ze bijna niet allemaal doden. Daarom komen er steeds nieuwe eitjes uit en komt de plaag terug.

Daarom is het verstandiger en efficiënter om de vlooien te laten bestrijden door een ongediertespecialist. Bestrijders zijn gecertificeerd om efficiënte middelen te gebruiken en lossen je vlooienplaag in één keer op.

Kosten vlooien bestrijden

Vlooien bestrijden

Kosten

Inspectie

€50-100

Vlooienbestrijding

€75 per uur

Voor een vlooienbestrijding moet de bestrijder eerst een inspectie uitvoeren. Zo bepaalt de bestrijder wat er precies moet gebeuren. Voor de inspectie betaal je zo’n 50 tot 100 euro. Daarna kost de vlooienbestrijding ongeveer 75 euro per uur. Vraag van tevoren offertes aan met de Matchmaker zodat je zeker weet wat de kosten van vlooien bestrijden zullen bedragen.

MyGo helpt je graag met vlooien bestrijden

Vlooien bestrijden kun je het beste uitbesteden aan een deskundige ongediertebestrijder. Via de Matchmaker ontvang je geheel gratis en vrijblijvend meerdere offertes van ongediertebestrijders. De Matchmaker is 24/7 te gebruiken en je zit nog nergens aan vast. Je kunt de offertes zelf vergelijken en bepalen welke bestrijder het beste bij jou past. Zo vind je niet alleen de beste, maar ook de goedkoopste bestrijder bij jou in de buurt. Bel je liever? Dat kan, naar 085 106 1600.

Waarom MyGo?
 • Direct een specialist geregeld
 • Snel een offerte binnen
 • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center
 • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!