Terug naar diensten
Buitenmuur isoleren

Buitenmuur isoleren

Je gevel of je buitenmuren isoleren?

Oudere huizen zijn vaak slecht geïsoleerd; ze hebben enkel glas en geen spouwmuren, maar muren die slechts één steen dik zijn. Dat betekent niet dat je een oude woning volledig niet kunt isoleren. Dat isoleren kun je van binnenuit doen, maar zoek je een kostenbesparende methode, dan kan je gevel of buitenmuur isoleren ook een optie zijn.

Wil jij nu je buitenmuur isoleren? Schakel dan een van MyGo’s isolatiespecialisten in om dat klusje vakkundig voor je te klaren. Gebruik daarvoor de online MyGo Matchmaker om eenvoudig offertes met elkaar te vergelijken of bel naar 085 106 1600 om ons een specialist bij jou in de buurt te laten zoeken.

Direct een isolatiespecialist nodig?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Je buitenmuur isoleren: wat kost dat?

Hoeveel je buitenmuur of gevel isoleren kost, is afhankelijk van het materiaal dat je kiest. Wel zal de prijs gemiddeld tussen de 100 en 150 euro per m2 uitvallen.

Laat je je buitenmuur isoleren met houten gevelbekleding, dan kost dat circa 100 euro per m2. Aan gevelisolatie met platen van aluminium of kunststof ben je 110 euro per m2 kwijt. Dat geldt ook voor buitenmuurisolatie van crepi of bepleistering; dat kost eveneens 110 per m2.

Hoewel je een buitenmuur ook kunt isoleren met bijvoorbeeld glaswol, wat eerder 10 euro per m2 kost, zal de buitenmuur dan achteraf weer bekleed moeten worden met ander materiaal. Hierdoor is dit niet per se een voordelige optie.

Buitenmuur isoleren

Voordelen buitenmuur isoleren

Ga je je gevel of buitenmuur isoleren, dan heeft dat enkele voordelen. Welke dat zijn, hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct een isolatiespecialist in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600
 • Je buitenmuur isoleren is een manier om ook een oude woning te kunnen isoleren. Oude woningen van voor 1920 hebben vaak steensmuren: muren van één steen dik, zonder spouw. Normaal gesproken is spouwmuurisolatie het eenvoudigst aan te brengen, omdat het geen effect heeft op je woonruimte. Echter, door je buitenmuur te isoleren kun je dit probleem omzeilen zonder dat je het isolatiemateriaal binnenin je huis hoeft aan te brengen.
 • Met een geïsoleerde buitenmuur woon je comfortabeler. In een goed geïsoleerde woning komt minder tocht binnen, waardoor je het minder snel koud krijgt en dus prettiger in je huis kunt leven. Je buitenmuur isoleren is een van de opties om dit voor elkaar te krijgen.
 • Door je buitenmuur te isoleren bespaar je op je energierekening. Als er minder kou je huis binnenkomt, zul je minder snel geneigd zijn om de thermostaat hoger te zetten. In dat opzicht is je buitenmuur isoleren een investering: je betaalt er wel wat voor, maar op termijn gaat je energierekening ervan omlaag.
 • Met een geïsoleerde gevel wordt hitte van buiten beter geweerd. Niet alleen kou wordt met een geïsoleerde buitenmuur beter geweerd; ook de hitte van de zon die direct op je huis valt kan minder snel doordringen als je je gevel laat isoleren. Mocht je dus een huis hebben dat ’s zomers erg snel warm wordt, dan kun je ook op potentiële aircokosten besparen door je buitenmuur te isoleren.
 • Je kunt je huis meteen een nieuw uiterlijk geven wanneer je je gevel laat isoleren. Wanneer je je gevel laat isoleren, kun je kiezen uit materialen die worden weggewerkt (zoals glaswol) of materialen die je huis juist een nieuw uiterlijk geven (zoals houten platen of crepi). Nu heb je hiervoor wel een vergunning nodig, maar door te spelen met je keuze voor bepaalde isolatiematerialen kun je je huis er weer als nieuw uit laten zien.
 • De waarde van je woning stijgt als je de buitenmuur isoleert. Goed geïsoleerde woningen hebben een beter energielabel, wat betekent dat ook potentiële kopers zien dat ze op hun energiekosten kunnen besparen wanneer ze jouw huis kopen. Ook de waarde van een oud huis kun je dus verhogen door de gevel te isoleren en bijvoorbeeld dubbel glas te laten plaatsen.
 • Door je gevel te isoleren verlies je binnenin je woning geen ruimte. Bij woningen met steensmuren kun je vaak kiezen of je de binnenmuur of de buitenmuur wilt isoleren. Laat je de binnenkant isoleren, dan zal dat enige ruimte binnenin je woning wegsnoepen. Vooral bij een woning met kleine kamers kan je buitenmuur isoleren daarom verstandiger zijn; tenslotte neemt het isolatiemateriaal dan alleen buiten ruimte in.

Buitenmuur isoleren

Met de MyGo Matchmaker vind je direct een isolatiespecialist in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Je buitenmuur isoleren: waar je rekening mee moet houden

Zelf je buitenmuur isoleren of het laten doen? Wat je ook besluit, het is in ieder geval slim om rekening te houden met bepaalde factoren. Namelijk:

 • Heb je een rijtjeshuis? Dan kun je je gevel waarschijnlijk niet van buitenaf isoleren. Je gevel isoleren verandert het uiterlijk van je woning dusdanig sterk dat deze niet langer op andere aangelegen huizen zal aansluiten. Om die reden mag je rijtjeshuizen vaak niet langs de buitenmuur isoleren en zul je toch de binnenkant van je muren moeten isoleren. Een bijkomend voordeel van rijtjeshuizen is overigens wel dat ze vaak al redelijk goed geïsoleerd zijn.
 • Controleer of je een vergunning nodig hebt om je gevel te isoleren. Zolang het aanzicht van je gevel na het isoleren gelijk blijft, heb je geen vergunning nodig. Dat betekent dat je het isolatiemateriaal na het isoleren opnieuw zult moeten bekleden met gelijksoortig materiaal als wat er oorspronkelijk op de gevel zat. Wil je je gevel echter een volledig nieuw uiterlijk geven met het isoleren, dan zul je wel een vergunning moeten aanvragen bij de gemeente.
 • Is je buitenmuur/gevel wel klaar om geïsoleerd te worden? In principe is het mogelijk om zelf je buitenmuur te isoleren. Voordat je echter begint met het leggen van platen, moet je er wel op letten dat je muren vrij zijn van oneffenheden. Anders bestaat de kans dat je isolatiemateriaal niet goed hecht. Een isolatiespecialist weet waar hij bij het isoleren van gevels op moet letten en zal je muren voor je voorbereiden. Vergeet daarom dus niet dus zelf ook te doen, mocht je besluiten zelf je buitenmuur te isoleren.
 • Kijk uit dat je geen ventilatieroosters blokkeert bij het isoleren. Ook hier zal een isolatiespecialist op letten bij het isoleren van je buitenmuur, maar ga je zelf je gevel isoleren, let er dan op dan je geen ventilatieroosters blokkeert. Vaak zitten die in de buurt van het toilet, maar anders kun je ze ook op andere plekken in de buitenmuur aantreffen. Mocht je wel een ventilatierooster blokkeren tijdens het isoleren, dan kan vocht je huis niet meer goed verlaten en kun je last krijgen van vochtproblemen – waarbij het vocht dankzij je gevelisolatie amper nog weg kan. Kijk hier dus mee uit.

Buitenmuur isoleren

Je buitenmuur isoleren? MyGo geeft bespaartips

Hoewel je buitenmuur isoleren enigszins prijzig kan zijn als er veel oppervlak is om te isoleren, zijn er wel een aantal tips die je kunt opvolgen om op de isolatiekosten te besparen. De tips die wij voor je hebben verzameld, luiden als volgt:

 • Vraag subsidie of een lening aan. Aangezien je buitenmuur isoleren een duurzame optie is en daarmee goed voor het milieu, zijn er meerdere manieren om dit project te financieren. Zo bieden sommige gemeentes subsidies aan voor projecten in het kader van duurzaamheid, waaronder het isoleren van je gevel. Anders is het ook mogelijk om een aanvraag in te dienen voor de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Zo kun je ook als je wat minder geld tot je beschikking hebt toch je buitenmuur isoleren.
 • Laat meerdere isolatieprojecten tegelijk uitvoeren. Wanneer je je buitenmuren isoleert, kan het slim zijn om tegelijkertijd het dak of de kruipruimte te laten isoleren. Zo kun je nog steeds profiteren van subsidies en leningen, en wanneer je één isolatiespecialist inschakelt voor al je klussen kun je soms korting krijgen op de arbeidskosten of materiaalkosten. Bovendien bespaar je op termijn meer op je energierekening, waardoor isolatieprojecten een goede investering zijn.
 • Kies bijvoorbeeld ook voor dubbel glas. Veel oudere huizen waarvan de gevels nog geïsoleerd moeten worden zijn niet gerenoveerd en beschikken nog over enkel glas. Om op termijn echt op je energierekening te kunnen besparen, zul je ook dubbel glas oftewel isolatieglas willen laten plaatsen. Zo wordt ook een oudere woning weer toekomstbestendig.
 • Schakel een regionale isolatiespecialist in. Hoe verder de isolatiespecialist moet rijden om je buitenmuur te isoleren, hoe hoger de voorrijkosten zullen oplopen. Die kunnen overal tussen de 0,19 en 0,75 euro uitvallen, en je isolatiespecialist moet heen en weer rijden. Laat je je gevel dus isoleren door een isolatiespecialist die op 100 kilometer afstand gevestigd is, dan betaal je in het ergste geval 0,75 x 100 x 2 = 150 euro! Kies je daarentegen voor iemand uit je eigen dorp of stad, dan kunnen die kosten beperkt blijven tot 0 euro.
 • Vergelijk offertes van isolatiespecialisten met elkaar. Zo goedkoop mogelijk je buitenmuur isoleren kun je alleen laten doen als je weet welke opties er zijn. Een simpele manier om offertes op te vragen bij verschillende isolatiespecialisten die deze klus voor je kunnen klaren is de MyGo Matchmaker.
Snel een isolatiespecialist in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

Je buitenmuur isoleren laat je doen door de isolatiespecialisten van MyGo

De MyGo Matchmaker is een online tool waarmee je vrijblijvend offertes kunt opvragen bij verschillende isolatiespecialisten die jouw buitenmuur of gevel voor je kunnen isoleren. Bovendien kun je invullen in welke regio je woont, zodat je alleen vakmannen te zien krijgt die geen torenhoge voorrijkosten zullen vragen! Je kunt ons ook bellen, als je dat liever doet. Bel daarvoor naar 085 106 1600 en dan zoeken wij de ideale isolatiespecialist bij jou in de buurt voor je.