Terug naar diensten
Grote beurt auto

Grote beurt auto

Eens in de zoveel tijd is het weer zover: de grote beurt aan je auto. Bij deze beurt wordt je auto uitgebreid gecontroleerd op defecten, zodat die zoveel mogelijk voorkomen en verholpen kunnen worden. Hoewel de grote beurt vaak aansluitend op de APK-keuring wordt uitgevoerd, maakt deze hier geen deel van uit.

Is jouw auto weer aan een grote beurt toe? Via de MyGo Matchmaker kom je eenvoudig in contact met garages in jouw regio die die klus voor je kunnen klaren. Of bel naar 085 106 1600 om direct te worden doorverbonden met de specialist die jij zoekt.

Direct een autogarage nodig?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Wat de grote beurt inhoudt

Bij een grote beurt worden zo’n 80 onderdelen van je auto volledig gecontroleerd, waarbij eventuele problemen worden opgelost en beschadigde of versleten onderdelen worden vervangen. Hierbij gaat het om controles in, onder en aan de buitenkant van de auto, wordt onder de motorkap gekeken en worden vloeistoffen ververst.

In de tabel hieronder zie je circa de helft van deze 80 punten. In feite wordt hierin samengevat wat je moet weten over de verschillende aspecten van de grote beurt aan je auto.

Tabel 1. Onderdelen grote beurt auto

In de auto

Onder de auto

Aan de buitenkant van de auto

Onder de motorkap

Vloeistoffen controleren/vervangen

Airbags

Banden

Buitenspiegels

Accu

Koelvloeistof

Claxon

Bodem

Buitenverlichting

Bougies

Motorolie

Dashboardverlichting

Kogels/draagarmen

Carrosserie

Brandstofpomp

Remvloeistof

Handrem

Remsysteem

Deurscharnieren

Distributieriem

Ruitenwisservloeistof

Pedaalrubbers

Schokdempers

 

Katalysator

 

Stoelbevestiging

Uitlaat

 

Koelsysteem

 

Veiligheidsgordels

 

 

Motor

 

Verwarming

 

 

Oliefilter

 

 

 

 

Roetfilter

 

 

 

 

Versnellingsbak

 

 

 

 

V-riem/V-snaar

 

Verschil kleine en grote beurt auto

Zoals de naam suggereert, is de kleine beurt een minder uitgebreide versie van de grote beurt, waarbij de auto op een aantal van de belangrijkste punten wordt gecontroleerd. Hierbij worden hoofdzakelijk de vloeistoffen ververst en worden daarnaast de accu, verlichting, banden, remmen en uitlaat gecontroleerd.

Grote beurt auto

Wanneer grote beurt auto

Verschillende fabrikanten houden er andere regels op na, maar de stelregel is dat de grote beurt elke 2 jaar of elke 30.000 kilometer dient te worden uitgevoerd.

De kleine beurt daarentegen zou jaarlijks of elke 15.000 kilometer moeten plaatsvinden.

Als je niet veel rijdt, betekent dit dat je auto elk jaar afwisselend een grote en een kleine beurt nodig heeft. In dat geval zal de termijn namelijk zijn verstreken voordat je ooit de 15.000 of 30.000 kilometer haalt.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct de autogarage in jouw omgeving

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Grote beurt auto kosten

Hoeveel je voor een kleine of grote beurt aan je auto betaalt, is sterk afhankelijk van het merk en de ouderdom van je auto, alsmede van hoeveel en hoe je ermee hebt gereden. Bovendien zullen de kosten verder oplopen als blijkt dat er onderdelen moeten worden vervangen. In de tabel hieronder zie je wat een grote beurt gemiddeld kost.

Tabel 2. Kosten grote beurt auto

Type onderhoud auto

Kosten

Kleine beurt auto

€ 100 - € 150

Grote beurt auto

€ 200 - € 400

APK-keuring + grote beurt auto

€ 700 - € 1000

Uurtarief garage

€ 60 - € 120

In de tabel wordt ook het uurtarief van de garage genoemd, maar dit betaal je bij lang niet iedere garage nog boven de kosten van de grote beurt op. Over het algemeen kun je uitgaan van een prijs die ergens in het midden zit.

Grote beurt auto

Tijd voor de grote beurt? MyGo geeft tips

Aangezien de grote beurt een belangrijk moment is voor je auto en je hier soms behoorlijk voor moet betalen, wil je wel dat deze goed verloopt en dat er geen fouten over het hoofd worden gezien. Om je daarbij te helpen, hebben we de volgende tips voor je verzameld:

  • Laat de grote beurt uitvoeren door een garage met een keurmerk. Wanneer je de grote beurt aan je auto laat uitvoeren door een garage met een keurmerk, kun je in principe op kwaliteitsservice rekenen. BOVAG- of ANWB-keurmerken zijn daarbij altijd een positief signaal. Zo weet je dat je auto tijdens deze potentieel dure ingreep in goede handen is.
  • Laat je APK-keuring en grote beurt tegelijk uitvoeren. Nu gaan de APK-keuring en de grote beurt niet per se hand in hand, maar bij veel garages kun je een goede deal sluiten als je wel meteen beide diensten laat uitvoeren. De garage hoeft je auto dan namelijk minder vaak uitgebreid na te lopen om bepaalde problemen op te sporen en vervolgens te verhelpen, wat veel tijd en daarmee geld scheelt.
  • Houd rekening met eventuele hoge kosten. Mochten er bij de grote beurt aan je auto wel echt problemen worden gevonden, dan kunnen de kosten hoger oplopen dan in de tabel staat weergegeven. Hoewel dit niet zo zou mogen zijn, zou het namelijk bijvoorbeeld kunnen blijken dat verscheidene onderdelen in je motor zover versleten zijn dat een motor revisie gepast is. Nu is het wel zo dat je auto een APK-keuring op dat punt niet zou doorstaan – dan zou je ook een nieuwe auto kunnen overwegen.
  • Vraag offertes op bij verschillende garages in jouw regio. Een grote beurt aan je auto kun je alleen zo voordelig mogelijk laten uitvoeren als je weet welke kosten verschillende garages hiervoor rekenen. Het mooie is dat aan een grote beurt vaak een vast prijskaartje kan worden gehangen, in tegenstelling tot aan andere garagediensten, waardoor hiervoor offertes opvragen redelijk eenvoudig is. Maak bijvoorbeeld gebruik van de online Matchmaker om direct garages met elkaar te vergelijken!
Snel een autogarage in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

Grote beurt auto nodig? MyGo helpt!

Heeft jouw auto nu een grote beurt nodig en zoek je daarvoor nog een garage? Bel dan naar 085 106 1600 om direct doorverbonden te worden met een erkend bedrijf in jouw regio of gebruik de online MyGo Matchmaker om zelf het zoekwerk op je te nemen.