Terug naar diensten
Riool vervangen

Riool vervangen

Het riool vervangen is een ingrijpende reparatie die soms hard nodig is. In veel gevallen kan je de riolering echter ook laten repareren of renoveren. Een standleiding vervangen is een lastige klus en hiervoor dien je meestal een vakman in te schakelen. 

Riool vervangen kosten

De kosten van de riolering vervangen zijn afhankelijk van een aantal factoren. Gezamenlijk bepaalt dit de uiteindelijke prijs van de ingreep.

Opbouw kosten riool vervangen

De totaalprijs van een vervanging wordt bepaald door:

 • Het arbeidsloon van de specialist. Dit ligt doorgaans tussen en 40 en 50 euro exclusief btw
 • Materiaalkosten. Dit is afhankelijk van het materiaal dat wordt gebruikt. Doorgaans ligt dit tussen de 25 en 35 euro per meter.
 • Hoeveelheid te vervangen riolering (in meters). Dit is afhankelijk van de staat van de riolering en de grootte van het pand.
 • Bereikbaarheid van de riolering. Hoe lastiger de riolering te bereiken is, hoe meer bijkomende kosten er worden gemaakt.
 • Binnen of buitenshuis. Buiten de woning is werken aan de riolering lastiger. Hierdoor wordt de totaalprijs ook hoger.

De riolering vervangen kost gemiddeld zo’n 900 tot 1200 euro voor 11 meter aan riolering. Dit kan oplopen als er meer technieken aan te pas moeten komen, zoals het gebruik van een zandzuigwagen. Het vervangen van een standleiding kost al gauw tussen de 5000 en 10.000 euro. Dit komt grotendeels door de kosten van het openbreken en herstellen van tegel- en stucwerk. Een grote ingreep als dit kan dus het beste worden gedaan als het echt nodig is. Je kunt het ook goed combineren met andere klussen waarvoor de vloer moet worden opengebroken.

Voor een uitgebreid kostenoverzicht ga je naar onze pagina over kosten van riool vervangen

Heb je problemen met je riolering en dient het riool en/of standleiding vervangen te worden? Dan kun je het beste een geschikte vakman inschakelen om deze klus te klaren. Via de MyGo Matchmaker vind je eenvoudig vakmannen bij jou in de buurt. Vergelijk profielen, reviews en offertes om de juiste specialist te kiezen voor jouw klus. Heb je spoed of wil je graag telefonisch contact? Dat kan. Bel onze klantenservice op 085 106 1600 en wij helpen met het vinden van de juiste vakman voor jou.

Riool vervangen | Voor- en nadelen | mogelijkheden

Afbeelding 1: Een rioleringsspecialist bezig met het vervangen van een rioolbuis.

Waarom riool vervangen?

De riolering vervangen is iets wat niet heel vaak voor komt. Rioolsystemen van tegenwoordig gaan namelijk tussen de 30 en 60 jaar mee. Met zo’n levensduur is de kans groot dat iedere woningbezitter hooguit één of twee keer in zijn leven het riool moet laten vervangen. Bovendien zijn er tegenwoordig veel alternatieven om de levensduur van je riolering te verlengen. Desondanks blijft het riool toch onderhevig aan slijtage. Als de rioolbuizen ver genoeg zijn versleten kan een renovatie of reparatie niet altijd meer uitkomst bieden.

Voordelen riool vervangen

Het vervangen van het riool heeft een aantal grote pluspunten die het overwegen waard zijn.

 • De riolering is volledig nieuw en gaat dus weer lang mee.
 • Je kunt de klus combineren met andere renovaties aan het pand, zoals een nieuwe vloer leggen.
 • De levensduur van een nieuwe riolering kan nog eens worden verlengd met een rioolrenovatie na een aantal jaren.

Nadelen riool vervangen

Helaas brengt het riool vervangen ook een aantal nadelen met zich mee.

 • Het riool vervangen is veel duurder dan deze laten repareren of renoveren.
 • Bij het vervangen komt eerder hak- en breekwerk kijken.
 • Het sanitair moet aan de nieuwe riolering worden gekoppeld.
 • Het riool vervangen neemt meer tijd in beslag. Het sanitair in huis kan dan tijdelijk niet worden benut.

Wil jij de riolering en/of standleiding laten vervangen? Dan ben je bij MyGo op het juiste adres. Met de Matchmaker vind je eenvoudig een selectie aan vakmannen bij jou in de regio die voldoen aan jouw wensen en behoeften. Vergelijk profielen en offertes om de juiste vakman te vinden voor jouw klus. Heb je spoed of wil je graag telefonisch contact? Dat kan. Bel naar 085 106 1600 en dan zoekt onze klantenservice voor jou een beschikbare specialist in de buurt.

Riool vervangen | Voor- en nadelen | mogelijkheden

Afbeelding 2: Een rioleringsbuis ligt klaar om aangesloten te worden op de rest van het rioolsysteem

Alternatieven riool vervangen

In plaats van het riool vervangen heb je ook een aantal alternatieven. Of deze alternatieven ook in jouw situatie mogelijk zijn is afhankelijk van de staat van jouw riolering. De eerste mogelijkheid is een rioolreparatie, waarbij enkel schade wordt gerepareerd en beginnende verstoppingen worden verholpen. De andere mogelijkheid is een rioolrenovatie. Hiervoor bestaan verschillende methodes.

Rioolreparatie

De riolering repareren is niet heel veel meer dan het verhelpen van schade, lekkages en beginnende verstoppingen. De riolering wordt vaan goed schoongespoten en waar nodig worden stukjes vervangen of gerenoveerd. Een rioolreparatie beperkt zich alleen tot probleemstukken. Dit zorgt ervoor dat de kosten relatief beperkt blijven.

Rioolrenovatie

Een rioolrenovatie wordt ook wel relinen genoemd. Dit is een grondige ingreep waarmee alle problemen en toekomstige problemen in een klap worden aangepakt. De levensduur van het riool wordt door een renovatie ruim verlengd.

De kousmethode is de meest gebruikte methode voor rioolrenovatie. Hierbij wordt er een lange kous ingesmeerd met plakkerige hars en aan de binnenkant van de riolering bevestigd.
De spray-relining methode wordt ook vrij veel gebruikt. Dit werkt enigszins hetzelfde als de kousmethode. Echter wordt er in plaats van een kous nu een spuit in de riolering gebracht. Deze spuit brengt een extra laag aan binnen in de riolering.
De laatste methode heet buis-in-buis. Dit houdt in dat er een dunnere buis in de bestaande rioleringsbuis wordt geschoven. Dit kan alleen wanneer de bestaande buizen niet te smal zijn. Het nadeel is dat de nieuwe buis smaller is dan de oude buis, en er dus mogelijk eerder verstoppingen ontstaan.

Riool vervangen | Voor- en nadelen | mogelijkheden

Afbeelding 3: Nieuwe PVC rioleringsbuizen, klaar om aangesloten te worden op het riool

Hoe werkt het riool vervangen?

Bij het vervangen van rioleringsbuizen moeten deze buizen wel kunnen worden bereikt. Het grootste gedeelte van deze buizen bevinden zich onder de vloer. Menig huisbezitter is dan ook bang dat de mooie vloer moet worden opengebroken om bij de riolering te komen. In sommige gevallen is dit ook terecht. Bij het vervangen van de standleiding zal de vloer bijvoorbeeld vaak moeten worden opengebroken. Vaak is schade aan de vloer en muren echter overbodig en wordt dit zoveel mogelijk vermeden. Bij het vervangen kun je kiezen uit verschillende materialen. Rioleringsbuizen komen in PVC, beton en gresbuizen.

Riool vervangen zonder hak- of breekwerk

Het riool kan tegenwoordig bijna altijd worden vervangen, gerenoveerd en gerepareerd zonder de vloer te moeten openbreken. Als de leidingen onder de vloer moeten worden blootgelegd kan dit namelijk worden gedaan met een zogeheten zandzuigwagen. Deze zuigt het zand onder de woning weg waardoor de riolering gemakkelijker kan worden bereikt. Ook het hebben van een kruipruimte kan veel schelen voor het in tact houden van de vloer.

Professionele rioolexpert inschakelen via MyGo

Het vervangen van de riolering wordt door de meeste mensen overgelaten aan een rioolexpert. Bij MyGo vindt je een ruim aanbod aan rioleringsspecialisten door heel Nederland. Met de Matchmaker kom je eenvoudig in contact met verschillende vakspecialisten uit jouw regio die voldoen aan jouw criteria. Heb je liever telefonisch contact? Bel onze klantenservice op 085 106 1600 en kom vandaag nog in contact met de beste vakmannen bij jou in de buurt.