Direct hulp
Terug naar diensten
Riool repareren

Riool repareren

Het riool repareren kan de meeste rioolproblemen wel verhelpen. Denk bijvoorbeeld aan kleine scheurtjes, slijtage, verstoppingen of een verzakking.

Wil je advies over, of hulp met, rioolreparatie van een specialist(e)? Maak dan 24/7 gratis en vrijblijvend gebruik van de MyGo Matchmaker. Vind eenvoudig meerdere gespecialiseerde bedrijven in de regio voor jouw klus. Neem contact op met het bedrijf, vraag eerst een offerte aan of bel naar 085 106 1600 voor hulp met het vinden van de juiste rioolexpert.

Rioolreparatie, hoe werkt het?

Een rioolsysteem heeft zowel een binnen- als een buitenriolering. De binnenriolering bestaat uit een stelsel van afvoer- en ontspanningsleidingen die zich in een pand bevinden. De buitenriolering omvat een ontstoppingsput en een hoofdleiding en ligt buiten het pand.

Er kunnen zich zowel in de binnenriolering als in de buitenriolering problemen voordoen. In beide gevallen is het verstandig om je riolering direct te laten repareren. Een rioolreparatie moet worden uitgevoerd wanneer er schade aan je riool is. Dit is bijvoorbeeld het geval als je steeds opnieuw last hebt van verstoppingen of lekkages. Het kan ook voorkomen dat je de narigheid letterlijk ruikt: er hangt een flinke rioollucht in of rondom je woning en er verschijnen bijvoorbeeld plots rioolvliegen. In zo’n situatie biedt een rioolreparatie de beste uitkomst.

Rioolreparatie kosten

De kosten van een rioolreparatie bestaan uit een aantal onderdelen. Eerst moet de oorzaak van het probleem worden vastgesteld. Vervolgens wordt het probleem opgelost en de eventuele gevolgschade hersteld. De totale prijs voor een rioolreparatie is dus afhankelijk van de vindbaarheid en de ernst van het probleem.

Tabel 1: De kosten voor rioolinspectie

Prijsbeïnvloeder Prijs
Arbeidskosten per uur €40-60
Speciale apparatuur per uur €20-40
Spoed €25
Spoed buiten standaard werkuren €25 of meer

De bovenstaande prijzen zijn inclusief btw. Gemiddeld kost het opsporen van een rioolprobleem 100 tot 200 euro. Bij een duidelijk of makkelijk te vinden probleem kunnen deze kosten veel lager uitvallen.

Voor het verhelpen van een verstopping gelden dezelfde tarieven. Gemiddeld kost dit in totaal zo’n 130 tot 170 euro.

Bij het repareren van schade zijn de kosten afhankelijk van hoe ernstig de schade is. Zit er bijvoorbeeld een scheurtje in de rioolbuis, dan kan je gemiddeld rekenen op zo’n 150 euro aan reparatiekosten. Is het riool verouderd en zijn er meerdere beschadigingen? Dan moet het rioolsysteem worden gerenoveerd. Met de ‘relining-methode’ kost dit zo’n 2.000 tot 3.000 euro bij een gemiddelde woning met veel riolering.

Bij een verzakking van het riool of een ingegroeide boomwortel zal een deel van het rioolsysteem moeten worden vervangen. In dit geval kunnen de kosten oplopen tot zo’n 900 à 1.000 euro per 11 meter aan riolering. Hier komen nog hak- en breekkosten en herstelkosten overheen, afhankelijk van de plek en bereikbaarheid van het probleem.

Voor een uitgebreide prijsopgave kan je gebruik maken van de MyGo Matchmaker. Vind eenvoudig meerdere rioolspecialisten bij jou in de regio en vraag direct één of meerdere offertes aan. Ons service center helpt ook telefonisch graag met het vinden van de juiste specialist(e). Bel 085 106 1600.

Rioolreparatie bij rioolproblemen

Een rioolreparatie kent dus meerdere methodes voor verschillende soorten schade. Vaak proberen rioolexperts zoveel mogelijk graafwerk te voorkomen. Als dit er wel aan te pas moet komen is de riolering dusdanig beschadigd dat deze (gedeeltelijk) moet worden vervangen. Het te vervangen stuk zal dan worden losgekoppeld en een vervangend stuk worden aangesloten.

De andere methodes voor rioolreparatie zijn deelreparatie, kousrenovatie (relining) en inlaatrenovatie.

Deelreparatie

Deze werkwijze is vooral geschikt als het gaat om relatief kleine rioolschade. Het gaat dan om afstanden tussen 0,6 en 5 meter waarbij geen graafwerkzaamheden aan te pas hoeven te komen. Deze technieken zijn te gebruiken in alle leidingen, onder andere beton, pvc, gietijzer, kunststof of HDPE. Door deze goedkopere reparatietechniek voorkom je lekkages, zandinstromingen en ingroei van wortels.

Bij de nieuwe methode wordt een rioolbuis van binnenuit gerepareerd met een speciale hars. De hars wordt op een mat gesmeerd en die gaat om een blaasbalg. Met behulp van een camera wordt de balg op de plek van het lek gezet en opgepompt. Als de hars gedroogd is, kan de balg eruit en is het lek gedicht.

Kousrenovatie

Deze methode van rioolrenovatie wordt gebruikt om kleine scheurtjes en gaatjes te dichten in een leiding zonder dat daar graafwerkzaamheden aan te pas hoeven komen. Kousrenovatie, ook wel relining, genoemd, is toepasbaar op alle soorten leidingen, zo lang de schade niet te hevig is. Het is een eenvoudig uit te voeren techniek die door de snelle uitvoeringstijd kostenbesparend is.

Bij deze vorm van rioolrenovatie wordt een kous geïmpregneerd met een speciale hars. Vervolgens wordt deze door de betreffende leiding geduwd door een hoge luchtdruk en wordt de kous uitgerold in de leiding. De specialist verwarmt vervolgens de kous met warm water waardoor de resine hard wordt, met als resultaat dat de kous als een nieuwe buis fungeert binnenin de oude kapotte buis.

Inlaatrenovatie

Als er lekkage is aan inpandige leidingen, zoals standleidingen van huis- naar hoofdaansluitingen, wordt er gebruik gemaakt van inlaatrenovatie. Het renoveren van aansluitingen op de hoofdleiding wordt via deze manier gedaan. Wanneer aansluitingen defect zijn of T- en/of Y-stukken kapot zijn, wordt gebruik gemaakt van een voorgevormde glasvezel versterkt met naaldviltmateriaal met meestal een koud uithardende resine.

Schakel een vakbedrijf in bij MyGo

Voor advies over welke methode er bij jouw situatie het beste helpt, en hulp bij het uitvoeren hiervan, kun je terecht bij MyGo. Met MyGo’s Matchmaker vind je direct verschillende specialisten bij jou in de regio. Neem direct contact op met de rioleringsexpert die jou het meeste bevalt of vraag eerst één of meerdere offertes aan. Wil je graag telefonisch worden geadviseerd over de meest passende oplossing? Bel dan naar 085 106 1600.