Terug naar diensten
Kelder isoleren

Kelder isoleren

Kelders liggen ondergronds, wat ze in de meeste gevallen koud, vochtig en tochtig doet aanvoelen. Hierdoor zul je in de rest van het huis al snel flink moeten stoken om het weer behaaglijk te krijgen. Gelukkig kun je ook je kelder isoleren om ervoor te zorgen dat die kou minder makkelijk je huis in sijpelt – of zelfs maar je kelder binnenkomt.

Je kelder isoleren laat je het beste doen door een isolatiespecialist. Om eenvoudig in contact te komen met isolatiespecialisten bij jou in de buurt maak je gebruik van de MyGo Matchmaker. Met deze tool zie je direct door welke vakman jij je kelder het voordeligst kunt laten isoleren. Of bel ons op 085 106 1600 en dan zoeken wij dé isolatiespecialist voor jouw klus.

Direct een isolatiespecialist nodig?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Je kelder isoleren: wat kost dat?

Hoeveel je kelder isoleren je gaat kosten, hangt af van de methode die je ervoor gebruikt. Zo is het plafond van je kelder isoleren het meest standaard, maar je kunt bijvoorbeeld ook je keldervloer of juist de vloer van de bovenliggende verdieping isoleren.

Het plafond van je kelder isoleren kun je doen met isolatieschuim of isolatieplaten (EPS, PIR, XPS of PUR). Laat je het plafond van je kelder isoleren met isolatieschuim, dan betaal je tussen de 30 en 40 euro per m2. Kies je voor isolatieplaten, dan valt die prijs uit tussen de 2 euro (EPS) en 10 euro (XPS) per m2.

Je keldervloer isoleren is eigenlijk alleen gebruikelijk als je kelder te krap is om er echt gebruik van te maken, bijvoorbeeld als het eerder een kruipruimte te noemen valt. Dan kun je EPS-parels, EPS-isolatiechips of schelpen laten storten. EPS-parels kosten circa 25 euro per vierkante meter. Aan EPS-chips ben je eerder 17,50 euro per vierkante meter kwijt. Tot slot kosten schelpen als isolatiemateriaal je ongeveer 30 euro per vierkante meter. Meer weten over kruipruimtes isoleren? Lees dan ons artikel Kruipruimte isoleren kosten.

De vloer van de bovenliggende verdieping isoleren kun je ook doen met isolatieschuim, isolatieplaten of andere isolatiematerialen. Wel betaal je hiervoor net iets meer, omdat de vloer (of het plafond van je kelder) hiervoor open dient te worden gebroken. Voor een uitgebreid overzicht van wat vloerisolatie kost, lees je ons artikel Vloerisolatie kosten.

Voordelen kelder isoleren

Je kelder isoleren heeft een aantal voordelen. Ten opzichte van niet je kelder isoleren, maar ook ten opzichte van sommige andere isolatiemethoden. Hieronder hebben we die voordelen voor je op een rijtje gezet.

  • Je kunt besparen op je energierekening. Door je kelder te isoleren komt er minder kou en tocht je woning binnen, waardoor je de verwarming minder hoog hoeft te zetten om dat tegen te gaan. Op die manier is je kelder isoleren een investering: je betaalt er wel wat voor, maar op termijn kun je ermee besparen op je energierekening.
  • Je huis voelt behaaglijker aan. De kou die bij een niet-geïsoleerde kelder vandaan komt voelt klam aan en kan er al snel voor zorgen dat je het koud krijgt. Dat is niet alleen vervelend voor je energierekening, maar natuurlijk ook voor jezelf! Door je kelder te isoleren zal je huis snel wat warmer aanvoelen en zul je niet meer steeds de neiging hebben om je dikste trui aan te trekken.
  • Je verkleint de kans op vochtproblemen. Zeker in oudere huizen met houten balken kan het vocht dat zich ophoopt in een niet-geïsoleerde kelder in die balken en in de vloeren trekken, wat op termijn kan leiden tot rot en andere schade. Kies je ervoor om je kelder te isoleren, dan beperk je de luchtvochtigheid in je kelder en kun je dergelijke schade eveneens verminderen.
  • Kelderisolatie is eenvoudig te plaatsen. In tegenstelling tot vloerisolatie wordt kelderisolatie vaak in de kelder zelf aangebracht, aan de binnenkant (zoals op het plafond, de vloer of de muren). Zo hoef je je vloer niet open te breken.
  • Je kunt een geïsoleerde kelder ook als leefruimte gaan gebruiken. Een mooie, knusse kelder kan een echte luxe zijn. Opeens heb je er een compleet nieuwe leefruimte bij! Hiervoor moet je je kelder echter wel isoleren, zodat er bijvoorbeeld geen vochtproblemen meer ontstaan die elektronica kunnen beschadigen, én zodat het gewoon een aangename plek is om te zijn. Zo kun je je geïsoleerde kelder ombouwen tot een extra slaapkamer, een lounge of een gastenverblijf.
Met de MyGo Matchmaker vind je direct een isolatiespecialist in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Je kelder isoleren: waar je rekening mee moet houden

Neem het doel van je kelder in overweging. Als je je kelder gebruikt om voedsel op te slaan, wil je eigenlijk dat deze koud en vochtig is. Dan is het niet verstandig om je hele kelder te isoleren. Wil je voorkomen dat de kou door het plafond lekt en in de rest van je huis terechtkomt, dan kun je er in zo’n geval voor kiezen om het plafond van je kelder te isoleren. Als je juist een leefruimte van je kelder wilt maken, wil je je kelder wél goed aan alle kanten isoleren. In een vochtige, klamme ruimte kun je nu eenmaal niet goed leven.

Laat je je kelder langs de binnen- of de buitenkant isoleren? Hoewel het het eenvoudigst en goedkoopst is om de binnenkant van je kelder te isoleren, kan het mooier en netter staan om je kelder toch langs de buitenkant te isoleren. Daarvoor zul je wel eerst de muren, het plafond of juist de vloer van de bovenverdieping moeten openbreken. De buitenkant van je kelder isoleren is vooral de gewenste optie als je je kelder tot leefruimte wilt omtoveren en je deze juist mooi en sfeervol wilt maken.

Je kelder isoleren? MyGo geeft (bespaar)tips

De kosten van het isoleren van een grote kelder kunnen snel oplopen, vooral als je wilt dat de kelder aan alle kanten goed is geïsoleerd. Daarom geven we je in dit gedeelte wat tips waarmee jij je kelder hopelijk zo voordelig mogelijk kunt isoleren!

  • Kijk of je subsidie kunt krijgen. Sommige gemeentes bieden subsidies aan in het kader van verduurzaming. Je kelder isoleren valt daar zeker onder. Ook kun je soms voordelig een lening afsluiten voor bepaalde isolatie- en overige duurzame projecten. Daarvoor is de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds opgericht.
  • Isoleer liever je kelder dan de onderkant van je vloer. Hiermee bedoelen we: als je een kelder hebt die je wilt isoleren omdat er kou door de vloer trekt, kun je beter (het plafond van) je kelder isoleren dan de vloer verwijderen en de onderkant van je vloer isoleren. Voor het isoleren van de onderkant van je vloer betaal je namelijk sloop- en restoratiekosten, terwijl je het plafond van je kelder redelijk eenvoudig kunt isoleren zónder dat daar sloopwerk bij aan te pas komt. Dit is natuurlijk alleen mogelijk als je een kelder hebt, maar anders kun je ook een kruipruimte eenvoudiger en goedkoper isoleren dan een vloer.
  • Laat meerdere isolatieprojecten tegelijk uitvoeren. Ga je je kelder isoleren, dan is het vaak voordeliger om tegelijkertijd bijvoorbeeld ook het dak of de muren te isoleren. Tenslotte ga je dan met één isolatiespecialist in zee en soms kun je dan korting krijgen voor je loyaliteit, zoals op de materiaalkosten of de arbeidskosten.
  • Kies voor een regionale isolatiespecialist. Laat je je kelder isoleren door een regionale isolatiespecialist, dan hoeft die minder ver te rijden om op locatie te komen. De meeste vakmannen vragen voorrijkosten per kilometer, dus des te korter die afstand is, des te lager dat bedrag uitvalt. En laat je je kelder isoleren door iemand uit bijvoorbeeld je eigen dorp, dan betaal je mogelijk helemaal geen voorrijkosten!
  • Vergelijk offertes van meerdere isolatiespecialisten met elkaar. Zo voordelig mogelijk je kelder isoleren kun je alleen laten doen als je weet welke opties er zijn, zowel op het gebied van isolatiematerialen als isolatiespecialisten. De makkelijkste manier om offertes op te vragen bij isolatiespecialisten bij jou in de buurt is de MyGo Matchmaker.
Snel een isolatiespecialist in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

Je kelder isoleren laat je doen door de isolatiespecialisten van MyGo

Wil jij nu je kelder isoleren? Met de online MyGo Matchmaker vind jij eenvoudig en vrijblijvend isolatiespecialisten bij jou in de buurt die deze klus voor je kunnen klaren. Of, als je belt naar 085 106 1600, dan zoeken wij de isolatiespecialist die jouw kelder vochtvrij of in ieder geval minder koud en vochtig zal doen aanvoelen.