Terug naar diensten
Lekkende kraan

Lekkende kraan

Een lekkende kraan lijkt op de korte termijn niet zo’n groot probleem te zijn. Maar na 1 tot 2 jaar had je van het verspilde water een nieuwe kraan kunnen kopen en laten plaatsen, afhankelijk van hoe erg de kraan lekt.

Zoek je een loodgieter die het probleem direct voor je kan komen verhelpen? De MyGo Matchmaker helpt jou 24/7 met het vinden van een geschikte specialist(e) voor jouw probleem. Gebruik de Matchmaker knop op de website of bel naar 085 106 1600.

Kosten lekkende kraan

De kosten van een lekkende kraan zijn opgedeeld in twee delen. Allereerst heb je de kosten van het weggelekte water, welke oplopen als de kraan langer blijft lekken. Daarnaast heb je de kosten die komen kijken bij het repareren van de kraan.

Kosten van de lekkage

Hoeveel water er precies weg lekt is natuurlijk afhankelijk van de aard en de grootte van het probleem. Zo kan er natuurlijk 1 grote of een hoop kleine druppels uit de kraan lekken per seconde.

  • Gemiddeld drupt een lekkende kraan zo’n 35.000 liter per jaar
  • Als je dit omrekent kost dit gemiddeld zo’n 40 tot 50 euro per jaar
  • Bij hevigere lekkages aan de kraan kan dit oplopen tot meer dan 100 euro

Voor dit zelfde geld kun je het probleem ook oplossen, en is het niet langer ‘verspild geld’.

Kosten van de kraan repareren

De lekkende kraan repareren kan heel goedkoop uitpakken wanneer het een klein probleem is dat zo is opgelost. Een nieuw kraanleer kost bij een bouwmarkt niet meer dan een paar euro. Als je deze vervolgens door een loodgieter laat plaatsen zal dit maximaal zo’n 75 euro kosten, inclusief de voorrijkosten. Als er een nieuwe kraan moet komen moeten de materiaalkosten van de kraan hier nog bij worden gerekend.

Klus Kosten
Loodgieter €40 - €70 euro per uur
Geschatte kosten kraanleer vervangen €45 - €75 euro
Geschatte kosten kraan vervangen €100 - €200 euro

Het arbeidsloon van een loodgieter bedraagt gemiddeld 40 tot 70 euro per uur. Je kunt de lekkende kraan ook prima combineren met een ander klusje gezien dit weinig extra tijd in beslag neemt. Zo kun je de kraan een stuk voordeliger laten repareren.

Zelf het kraanleer vervangen

Als je een beetje overweg kunt met gereedschap kun je ook zelf proberen het kraanleer te vervangen. De kwaliteit van het werk zal misschien minder goed zijn, waardoor de lekkage eerder terug zal komen. Echter bespaart het geld ten opzichte van het inschakelen van een loodgieter.

Volg deze stappen om een lekkende kraan zelf te repareren:

  • Sluit de hoofdkraan af. De hoofdkraan is vaak te vinden in de buurt van de meterkast.
  • Draai de kraanknop los. Met een moertang of ander gereedschap kun je de kraanknop los draaien in plaats van open draaien.
  • Draai het kraanleer los. Het kraanleer zit binnen in de kraanknop en houd het water tegen als deze dicht is gedraaid. Het is een soort rubberen ring.
  • Plaats een nieuw kraanleer in de kraanknop. Vervang het kraanleer om weer een goed afsluitende kraan te hebben
  • Draai de hoofdkraan open en test of de kraan nog lekt. Als het water weer is aangesloten kun je de kraan open draaien en vervolgens dicht draaien om te kijken of hij nu voldoende afsluit.

Als deze stappen niet helpen dat zit het probleem dieper dan het kraanleer, en kun je beter een loodgieter inschakelen of een nieuwe kraan plaatsen.

De loodgieters van MyGo helpen graag

Voor het vervangen of repareren van de kraan, of andere werkzaamheden aan de waterleiding, kun je altijd terecht bij een loodgieter van MyGo. Met de Matchmaker vind je altijd direct een gecertificeerde loodgieter bij jou in de buurt. Vraag eerst een offerte aan of plan direct online of telefonisch een afspraak in via 085 106 1600. Zo is je lekkage in een mum van tijd opgelost.