Terug naar diensten

Snel je lekkage oplossen

Een lekkage is net zoiets als een storing, een klein defect dat grote gevolgen kan hebben. Lekkages zijn er in talloze vormen. In Nederlandse huizen zal je ze het vaakst aantreffen in het dak, in plafonds of in de leidingen. Voor grote lekkages is het vaak handig om direct een loodgieter te bellen, omdat die de expertise in huis heeft om snel en daadkrachtig op te treden. Aangezien lekkages snel veel schade kunnen veroorzaken, is het raadzaam om hier niet al te lang mee te wachten.

Lekkage opsporen

Een loodgieter bellen is altijd slim, maar je hoeft natuurlijk niet simpel achterover te leunen. Het opsporen van een lekkage is iets waar je zelf ook bij kunt helpen en het is handig als je de loodgieter alvast een indicatie kunt geven van waar het lek zit. Duidelijke kenmerken van een lekkage in dak of plafond is een verkleuring in het materiaal. Het water is dan al de eerste laag van het huis binnengedrongen, maar nog niet verder gekomen. Het kan ook dat een leiding van de douche is gaan lekken, waardoor je bijvoorbeeld vlekken krijgt in het plafond van je woonkamer.

Een ander kenmerk van een lekkage is de vervelende geur. Lekkages zorgen voor een vochtige omgeving en als die te lang vochtig blijft kan het materiaal gaan rotten. Je kunt hier dan bijvoorbeeld een wat muffe, misschien zelfs penetrante lucht ruiken. Verder is het altijd goed om uit te kijken naar zachte, of enigszins kromgetrokken plekken in je plafond of dak. Hier zou ook sprake kunnen zijn van een lekkage. Als het lek zijn oorzaak heeft in een gesprongen leiding, merk je dit vaak door een verminderde werking van toilet, douche of kranen.

Lekkage verhelpen

Een lekkage noodzaakt in de regel het vervangen van het aangetaste materiaal. Als er bijvoorbeeld een lek zat in de tegelvloer van je douche, en daardoor vocht door kon dringen in het plafond, moet die vloer vaak vervangen worden. Ook met betrekking tot losgeraakte dakpannen, verrotte plinten of andersoortig materiaal-verval is vervanging de beste manier om het probleem op te lossen. Als de lekkage in de leiding zit kan een loodgieter dit controleren met behulp van infraroodtechnologie of speciale geluidsgolven. Zodra het lek is gevonden, zal het betreffende deel van de buis moeten worden vervangen.

Lekkage verhelpen kosten

Aangezien lekkages in zoveel verschillende vormen komen, is het moeilijk om een precies getal op je lekkage te plaatsen. De beste manier om tot een getal te komen, is door te kijken naar de arbeidskosten van een gemiddelde loodgieter. Wat betreft uurloon zitten de meeste loodgieters tussen de 40 en 60 euro, en voor algemene projecten kun je uitgaan van prijzen tussen de 75 en 150. Hier zitten natuurlijk nog geen materiaalkosten bij in. Ook kan de prijs hoger uitvallen als je zeer afgelegen woont. De loodgieter moet dan verder reizen en rekent zogeheten voorrijkosten.