Terug naar diensten
WC reparatie

WC reparatie

Een kapot toilet kan tot erg vervelende situaties leiden. WC reparatie moet daarom snel en effectief gebeuren. Hiervoor kun je altijd een loodgieter inschakelen, maar er zijn ook stappen die je zelf kunt ondernemen om te kijken waar het probleem zit. Als de wc bijvoorbeeld niet goed doorstroomt, kan het namelijk zijn dat de vlotter of het bodemventiel niet goed meer werken.

Wc reparatie nodig?

Iedereen maakt dagelijks gebruik van het toilet, maar als je mensen vraagt hoe het nu echt werkt, zullen ze hun schouders ophalen. Toch is het erg handig als je de interne mechaniek van je toilet begrijpt. Dat maakt het repareren van je wc namelijk een stuk makkelijker. In principe werkt ieder toilet op dezelfde manier. Als je de wc doorspoelt, zal er zich een ventiel openen in de spoelbak. Door dit ventiel zal het water in de closetpot terecht komen. Wanneer het waterniveau ver genoeg is gedaald, zal het bodemventiel weer afsluiten.

Een vlotter zit in het waterreservoir van een toilet. Hij zakt daarom ook mee als het waterniveau daalt. De functie van de vlotter is eigenlijk heel simpel. Hij is verbonden met de vlotterkraan, die het water in de tank reguleert. Als het waterniveau in de tank laag is, zorgt de vlotterkraan ervoor dat er water binnenstroomt, en als de vlotter weer omhoog komt, zorgt de vlotterkraan dat het water weer wordt afgevoerd. Dit gebeurt via de overloopopening in de wc-pot.

Wc reparatie problemen

De meest voorkomende oorzaak van een haperend toilet is een viezigheid. Begin dus eerst altijd met schoonmaken, hoe onaangenaam dit misschien ook mag zijn. Een verkalkte spoelbak kan bijvoorbeeld voor veel problemen zorgen. Een manier om dit te verhelpen, is door een beetje baksoda in de spoelbak te gooien en hier een scheut schoonmaakazijn of ontkalkingsmiddel bij in te gieten. Laat dit vervolgens een nachtje staan, zodat het kalk goed verwijderd kan worden. Lees voor gebruik altijd zorgvuldig de instructies op de fles.

Mocht het probleem hierna nog steeds niet zijn verholpen, en blijft de wc doorstromen? Dan is het misschien tijd om het water af te sluiten. Dit doe je door de stopkraan van het toilet of de hoofdkraan in je huis dicht te zetten. Blijft het toilet dan nog steeds stromen, zit de oorzaak van het probleem waarschijnlijk bij het bodemventiel. Als het ventiel niet goed afsluit, kan het water in de pot blijven stromen. Hierdoor kan de vlotter op zijn beurt geen seintje geven aan de vlotterkraan. Doorgaans kun je dit probleem verhelpen door het bodemventiel te vervangen. Rubberen toiletonderdelen zijn nu eenmaal vatbaar voor slijtage.

Wc reparatie kosten

Een simpele reparatie hoeft niet veel te kosten. Loodgieters rekenen hier meestal € 50,- tot € 75,- voor, afhankelijk van de aard van het probleem. Als de defecten ernstiger zijn, vallen de kosten natuurlijk ook hoger uit. Ook het vervangen van cruciale onderdelen, zoals de spoelbak of toiletpot, zitten natuurlijk niet bij deze kosten inbegrepen. Voor een helder prijsoverzicht kun je terecht op MyGo. Of bel direct naar: 085 106 1600.