Terug naar diensten
Afdoppen waterleiding

Afdoppen waterleiding

Er kunnen verschillende redenen zijn om een waterleiding af te doppen. Misschien wil je de badkamer verplaatsen of is de kraan in de garage niet meer nodig, dan biedt afdoppen de oplossing. Maar wat is nou de beste manier van afdoppen?

Afdoppen waterleiding: hoe doe je dat?

Voordat je begint met het afdoppen van een waterleiding, moet je het volgende in je achterhoofd houden: afgedopte en niet gebruikte leidingdelen dienen op een maximale lengte van 5 maal de diameter van de hoofdleiding te worden afgedopt. Deze regel is ingesteld om verspreiding van de legionella-bacterie te voorkomen. Er zijn twee manieren om een leiding af te doppen. Dit kan door een knelkoppeling te plaatsen met twee moersleutels of door een dop aan het einde van de leiding te solderen. Bij beide methodes komen er nog een aantal andere dingen kijken waar rekening mee moet worden gehouden.

Afdoppen waterleiding

Afdoppen met knelkoppeling

Om een waterleiding af te doppen met een knelkoppeling moet je naast de knelkoppeling zelf ook twee moersleutels hebben. Met deze moersleutels moet je de knelkoppeling strak bevestigen aan de leiding zelf. Bij het plaatsen van een knelkoppeling moet je er op letten dat de leiding niet in een muur of in stuckwerk zit. Als dit wel het geval is mag je namelijk geen knelkoppeling gebruiken. Bij het gebruiken van een knelkoppeling in muren of stucwerk is de kans op lekkages te groot en kan dit nare gevolgen met zich mee brengen. Verder mag een knelkoppeling alleen worden gebruikt bij tijdelijke afsluitingen van korte duur. Wil je de leiding in een muur afgedopt hebben, of moet de leiding permanent of voor langere tijd worden afgedopt? Dan zal er soldeerwerk aan te pas moeten komen.

Afdoppen met solderen

Bij het afdoppen van een leiding met soldeerwerk komen zijn er ook weer belangrijke richtlijnen. Om met solderen een leiding af te doppen soldeer je een soldeerdop aan het einde van de leiding vast. Het solderen van een leiding kan je het beste overlaten aan een professional aangezien er een hoop onbedoelde schade kan worden aangericht als je iets verkeerd doet. Solderen gebeurt namelijk in de situaties waarin je geen knelkoppeling kunt of mag gebruiken; in de muur of bij afsluiting voor langere tijd. Als je bij het solderen iets fout doet kan je delen van de muur of andere leidingen in de muur bescahdigen. Ook kan het zijn dat de leiding zelf scheurtjes of andere schade oploopt bij het solderen, wat zal leiden tot een lekkage.

Afdoppen waterleiding

MyGo helpt je graag met de waterleiding afdoppen

Op zoek naar een loodgieter om jou te helpen met afdoppen? De loodgieters van MyGo staan altijd klaar om te helpen. Via de MyGo matchmaker vind je snel en gemakkelijk een vakman die aansluit bij jouw wensen en behoeften. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vergelijk deze en ervaringen van eerdere klanten. Ook telefonisch helpen wij graag met het vinden van de juiste vakman. Bel onze klantenservice op 085 106 1600