Terug naar diensten
Waterleiding isoleren

Waterleiding isoleren

Je waterleiding isoleren: misschien heb je er niet eerder bij stilgestaan dat het nodig is of dat het überhaupt kan, maar om je waterleidingen voor het aanbreken van de volgende strenge winter te beschermen, is het zeker iets om te overwegen!

Wil jij je waterleiding isoleren? Om dit te laten doen door een professional, maak je gebruik van de MyGo Matchmaker. Met deze online tool vind jij eenvoudig isolatiespecialisten in jouw regio die je waterleidingen winterproof kunnen maken én vergelijk je direct hun offertes met elkaar. Ook telefonisch kunnen wij dit voor je regelen; bel daarvoor naar 085 106 1600.

Direct een isolatiespecialist nodig?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Waarom je waterleiding isoleren?

Je kunt je waterleiding eigenlijk om twee redenen isoleren: om ze te beschermen tegen de vrieskou en om condensvorming te voorkomen.

Als het ’s winters gaat vriezen, kan het water in slecht geïsoleerde leidingen eveneens gaan bevriezen. Bevroren water zet uit en kan barsten in je leidingen veroorzaken, met lekkage als gevolg.

Daarentegen kunnen koudwaterleidingen in warme, vochtige ruimtes (zoals een badkamer met inloopdouche of stoomcabine) last krijgen van condensvorming. Condens kan de leiding vervolgens verlaten, zich aan het metaal gaan hechten en gaan druppelen. Ook dan is er sprake van lekkage.

Aangezien lekkage op termijn voor waterschade kan zorgen, is het belangrijk om altijd op tijd lekdetectie te laten uitvoeren om de lekkage in je waterleiding op te sporen. Ook na reparatie kun je je waterleidingen nog laten isoleren, dus zeker als je al eerder problemen hebt gehad met je leidingen kan isoleren je veel problemen en kosten besparen.

Bovendien kun je door je leidingen te laten isoleren nog op je energiekosten besparen ook, doordat je cv dan minder hard hoeft te werken om het water weer op te warmen. Zoals je ziet, heeft je waterleiding isoleren dus vooral voordelen!

Je waterleiding isoleren: wat kost dat?

Hoeveel je waterleiding isoleren kost is afhankelijk van een aantal factoren, hoofdzakelijk het materiaal, de arbeidskosten en potentiële extra diensten die je laat uitvoeren. 

Polyethyleenschuim is het materiaal dat het vaakst wordt gebruikt om waterleidingen te isoleren, en van zichzelf kost het slechts 1 à 2 euro per meter. Daarmee is het een zeer goedkoop isolatiemateriaal, zeker als je bedenkt dat het gemiddelde huis slechts 10 tot 20 meter aan leidingen heeft die geïsoleerd moeten worden.

Een andere optie om je waterleiding te isoleren is glaswol. Voor circa 10 euro koop je al 10 meter van dit isolatiemateriaal, met een dikte van circa 10 centimeter. Glaswol is iets minder eenvoudig aan te brengen dan op maat gemaakt polyethyleenschuim, maar qua prijs zit er weinig verschil in.

Ook kun je je leidingen beveiligen met verwarmingskabels. Hoeveel je daarvoor betaalt, hangt af van de lengte van de verwarmingskabels – die op zijn beurt wordt bepaald door de lengte van de waterleiding die verwarmd moet worden. Voor ongeveer 40 euro koop je 12 meter aan verwarmingskabel, wat voor veel waterleidingen zou moeten volstaan.

Laat je je waterleiding isoleren door een isolatiespecialist, dan betaal je die professional een uurloon bovenop de materiaalkosten. Dat uurloon ligt standaard tussen de 35 en 70 euro, waarbij de duur van de klus afhankelijk is van de ligging van je leidingen en natuurlijk de lengte van de waterleiding die je wilt isoleren.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct een isolatiespecialist in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Terugverdientijd van je waterleiding isoleren

Zoals vermeld heeft de gemiddelde woning 10 tot 20 meter aan leidingwerk om te isoleren. Nu verbruik je met leidingisolatie circa 3 m3 gas per meter per jaar minder. Uitgaande van een prijs van 2,00 euro voor 1 m3 gas kun je in een huis met 15 meter aan leidingwerk dus 2 x 3 x 15 = 90 euro per jaar besparen door je leidingen te isoleren.

Je waterleiding isoleren: welke opties heb je?

Zoals je bij de kosten van waterleidingisolatie hebt kunnen zien, heb je keuze uit een aantal opties en extra’s waarmee jij je waterleiding kunt isoleren en beschermen tegen de kou. Nu vraag je je misschien af waarom je de ene optie boven de andere zou verkiezen.

  • Waterleidingisolatie van polyethyleenschuim wordt meestal geleverd in voorgesneden stukken, die je eenvoudig op de juiste plek op je leiding kunt aanbrengen. Vaak zijn deze stukken al zelfklevend, waardoor je geen extra materialen nodig hebt. Bovendien is dit materiaal specifiek aangepast op waterleidingen met verschillende afmetingen, waardoor het altijd goed zal passen.
  • Waterleidingisolatie van glaswol is meestal niet op maat gemaakt, maar wordt om je waterleiding heen gewikkeld op de plekken die je wilt isoleren. Daarna moet je het vastkleven met ducttape of een ijzerdraad gebruiken om het op zijn plaats te houden. Glaswol is hierdoor iets minder eenvoudig aan te brengen dan polyethyleenschuim, maar technisch gesproken is het wel goedkoper én je kunt het voor meerdere doeleinden gebruiken.
  • Tot slot kun je verwarmingskabels langs je waterleidingen leggen om ze extra goed te isoleren. Over het algemeen kun je ze simpelweg in het stopcontact steken wanneer het winter wordt, maar je kunt ook kiezen voor een versie met een warmtesensor, die je op het koudste gedeelte van de waterleiding bevestigt. Dan merkt de sensor op wanneer de leiding te koud wordt en gaat hij uit zichzelf aan om te voorkomen dat je leidingen gaan bevriezen en je cv te hard moet werken.

Je waterleiding isoleren: waar je rekening mee moet houden

Wanneer je je waterleiding gaat isoleren, of je nu besluit dit zelf te doen of er een professional voor inschakelt, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee wilt houden. Die hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

  • Laat warmwaterleidingen liever niet isoleren om legionella tegen te gaan. Het water dat door de leidingen naar bijvoorbeeld je douche of kraan stroomt, wordt standaard pas opgewarmd wanneer het heet dient te zijn. Daarna koelt het weer af. Nu gedijt legionella het beste in temperaturen tussen 25 en 60 graden Celsius, en dit is exact het temperatuurbereik waarin dat water zich het grootste deel van de tijd bevindt. Om de groei van legionella te voorkomen, is het daarom belangrijk dat het water zo snel mogelijk weer onder de 25 graden uitkomt. Dat is waarom je deze warmwaterleidingen niet wilt isoleren.
  • Circulatieleidingen kun je wél isoleren. Nu stroomt door circulatieleidingen wél altijd voldoende warm water, dat altijd hoog genoeg van temperatuur is om legionella te doden (boven de 60 graden). Circulatieleidingen zou je dus in principe wél kunnen isoleren; dan kost het ook minder energie om ze op temperatuur te houden.
  • Kies de juiste dikte leidingisolatie. Des te dikker je isolatiemateriaal is, des te beter je leidingen worden geïsoleerd. Echter, als je leidingen heel dicht op elkaar of op de muur liggen, kan het zijn dat extra dik isolatiemateriaal helemaal niet past. Meet van tevoren dus goed op hoeveel ruimte je hebt om je waterleiding te isoleren en kies een materiaaldikte die daarbij past.
  • Om je waterleiding goed te isoleren, laat je het beter aan een professional over. Zoals je hebt kunnen lezen, kun je je waterleiding eigenlijk heel goedkoop isoleren. Als je echter niet heel technisch aangelegd bent of als je leidingen in een rare hoek liggen, kan je waterleiding isoleren alleen erg lastig worden. In dat geval kan het toch verstandig zijn om het werk over te laten aan een vakman. Bovendien kun je er bij een professionele isolatiespecialist van op aan dat die het werk goed zal verrichten en je leidingen zal isoleren op een manier die geen problemen veroorzaakt (zoals het doen ontstaan van legionella of het niet correct isoleren van je waterleiding waardoor die alsnog deels kan bevriezen).
Met de MyGo Matchmaker vind je direct een isolatiespecialist in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Je waterleiding isoleren? MyGo geeft tips

Je waterleiding isoleren is een goede manier om lekkage en een hogere energierekening te voorkomen, maar er zijn ook enkele andere dingen die je kunt doen om de kosten te drukken. Deze tips kun je in je achterhoofd houden wanneer je deze klus laat uitvoeren:

  • Dop buitenkranen in de winter af om bevriezing te voorkomen. Een kraan of waterleiding afdoppen houdt in dat je deze afsluit, zodat er geen water meer doorheen kan stromen. Vooral buitenkranen die je ’s winters helemaal niet gebruikt kun je eigenlijk beter afdoppen dan isoleren. Zolang er geen water doorheen stroomt, kunnen ze namelijk niet zomaar beschadigd raken. Wil je je buitenkranen wel kunnen blijven gebruiken, dan heeft isoleren wel de voorkeur, evenals het aanleggen van een verwarmingskabel.
  • Isoleer alleen koudwaterleidingen in onverwarmde ruimtes. Alleen in onverwarmde ruimtes zoals een garage zal het ’s winters zo koud worden dat je leidingen gaan bevriezen. Ook zal daar niet zomaar condensvorming ontstaan; tenslotte moeten warm en kou daarvoor samenkomen. Daarom is het niet nuttig om koudwaterleidingen in verwarmde ruimtes te isoleren en kun je beter kieskeurig zijn bij het isoleren van je leidingen.
  • Kies een regionale isolatiespecialist. De meeste isolatiespecialisten rekenen een bedrag per kilometer dat zij moeten rijden naar en van hun bestemming. Laat je je waterleiding isoleren door een isolatiespecialist die ver bij jouw adres vandaan gevestigd is, dan kunnen die voorrijkosten hoog oplopen. Kies daarom bij voorkeur voor een regionale isolatiespecialist – met wat geluk betaal je dan helemaal geen voorrijkosten.
  • Vergelijk offertes van verschillende isolatiespecialisten met elkaar. Zo goedkoop mogelijk je waterleiding isoleren kun je alleen laten doen als je weet welk bedrag verschillende isolatiespecialisten voor die klus vragen. Om snel offertes en vrijblijvend op te vragen bij verschillende isolatiespecialisten, maak je gebruik van de MyGo Matchmaker.
Snel een isolatiespecialist in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

Je waterleiding isoleren laat je doen via MyGo

Laat je toch liever je waterleiding isoleren door een professionele isolatiespecialist? Dan ben je bij MyGo aan het juiste adres. Met onze online MyGo Matchmaker vergelijk je eenvoudig offertes van isolatiespecialisten bij jou in de buurt met elkaar, zodat je direct ziet bij wie je het goedkoopst uit bent. Of bel ons op 085 106 1600 en dan zoeken wij voor je uit door welke isolatiespecialist jij je waterleidingen het beste kunt laten isoleren!

Waarom MyGo?
  • Direct een specialist geregeld
  • Snel een offerte binnen
  • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
  • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
  • Direct hulp via ons service center
  • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!