Terug naar diensten
Zonnepanelen leasen

Zonnepanelen leasen

Zonnepanelen leasen of huren: misschien heb je er niet eerder bij stilgestaan dat het een optie is, maar ook voor wie geen geld heeft voor het kopen van een zonnesysteem zijn er manieren om er tóch aan te komen. Bij zonnepanelen leasen betaal je een maandelijks bedrag aan de leverancier bij wie je je zonnepanelen huurt. Dit kan je eigen energieleverancier zijn, maar ook een zonnepanelenspecialist.

Weet jij al dat zonnepanelen leasen is wat je wilt? Ga dan direct naar onze online MyGo Matchmaker om te kijken welke specialisten in jouw regio deze dienst aanbieden. Of bel naar 085 106 1600 en laat ons het voor je uitzoeken!

Direct een zonnepanelen installateur nodig?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Zonnepanelen leasen: wat kost dat?

Ga je zonnepanelen leasen, dan betaal je over het algemeen per zonnepaneel, per maand. Een goede aanname is dat zonnepanelen huren 5 euro per paneel, per maand kost. Daarbij betaal je iets meer voor een kleiner aantal zonnepanelen, en juist iets minder voor een groter aantal.

Zonnepanelen leasen: wat bespaar je ermee?

Gemiddeld verbruikt een gezin 4400 kWh stroom per jaar. Eén zonnepaneel wekt ongeveer 315 kWh per jaar op. Om in je volledige energiebehoefte te voorzien, moet je dan 14 zonnepanelen laten plaatsen. 14 zonnepanelen leasen komt uit op een bedrag van rond de 70 euro per maand.

Het gemiddelde Nederlandse gezin betaalt maandelijks tussen de 70 en 140 euro aan energiekosten. Dat betekent dat je die kosten met zonnepanelen leasen in ieder geval uitbalanceert.

Mocht je zelfs teveel stroom opwekken, dan kun je je zonnepanelen tot 2031 salderen. Dat betekent dat je geld terugkrijgt van de overheid!

Voordelen van zonnepanelen leasen

Misschien overweeg je om zonnepanelen te gaan leasen in plaats van ze te kopen. Zonnepanelen leasen kan inderdaad enkele voordelen hebben ten opzichte van een aankoop. Hieronder hebben we die voor je op een rijtje gezet.

  • Je hoeft niet in één klap een grote investering te doen. Gemiddeld betaal je per zonnepaneel 500 euro als je besluit een uitgebreid zonnesysteem te kopen. Koop je veertien zonnepanelen, dan komt dat uit op een eenmalig bedrag van 7000 euro. Niet iedereen heeft dat geld zomaar liggen. Met zonnepanelen leasen daarentegen betaal je voor een zonnesysteem van diezelfde grootte maar circa 70 euro per maand. Zo worden de kosten gespreid.
  • Soms balanceren de huurprijs en de prijs van de opgewekte energie elkaar zelfs uit. Zoals je in ons bespaarvoorbeeld hebt kunnen zien, is het mogelijk om met zonnepanelen leasen zelfs geld terug te krijgen. Wél moet je daarvoor natuurlijk voldoende zonnepanelen (kunnen) plaatsen om in je volledige energiebehoefte te kunnen voorzien. In dat geval kan zonnepanelen leasen op de balans zelfs gratis zijn.
  • Je betaalt een vast maandbedrag voor zonnepanelen leasen. Niet alleen kan het prettig zijn om maandelijks te betalen voor je zonnepanelen, wanneer je een leasecontract aangaat wordt het bedrag ook nog eens vastgezet. Dat betekent dat het niet kan stijgen tijdens je leaseperiode, ongeacht de inflatie. Zo weet je precies wat je kwijt bent aan zonnepanelen leasen.
  • De verhuurder is verantwoordelijk voor het onderhoud van de zonnepanelen. Wanneer je zonnepanelen koopt, moet je betalen wanneer je ze wilt laten onderhouden of schoonmaken. Bij zonnepanelen is dit niet het geval; daarbij zit het onderhoud inbegrepen bij het contract. Zo hoef je dus niet opeens extra te betalen in het geval van problemen.
  • Na het verstrijken van de leaseperiode kun je soms de zonnepanelen overnemen. Zonnepanelen leasen doe je over het algemeen voor 10 à 15 jaar. Daarna is het soms mogelijk om de zonnepanelen tegen een gereduceerd tarief over te nemen. Zo kun je profiteren van alle voordelen van zonnepanelen, en kun je ondertussen genoeg geld sparen om ze over te kopen wanneer de tijd rijp is.
Met de MyGo Matchmaker vind je direct een zonnepanelen installateur in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Zonnepanelen leasen: waar je rekening mee moet houden

Ga je zonnepanelen leasen, dan zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Volgens ons zijn die punten:

  • Je dak moet wel geschikt zijn voor zonnepanelen. Niet alle daken zijn geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Je dak moet bijvoorbeeld op het zuiden zijn gericht, zonder schaduwen die het zonlicht blokkeren. Ook moet je dak natuurlijk groot genoeg zijn voor het aantal zonnepanelen dat je wilt leasen, én je dakconstructie moet stabiel genoeg zijn om de zonnepanelen te kunnen houden.
  • Het kan zijn dat zonnepanelen leasen op termijn duurder wordt dan ze kopen. Zoals je eerder hebt gezien, lease je zonnepanelen normaal gesproken voor 10 à 15 jaar. Stel nu dat je 14 zonnepanelen hebt gehuurd voor 70 euro per maand. Vermenigvuldig dat met 12 voor een jaar en je zit op 840 euro. Dan doe je dat bedrag nog eens keer 12,5 voor de gemiddelde leaseperiode en je ziet dat 12,5 jaar lang 14 zonnepanelen leasen uitkomt op een bedrag van 10.500 euro. Dat is meer dan de 7000 euro die je zou betalen voor het kopen van die zonnepanelen (terwijl je met beide opties evenveel energie vangt). Zonnepanelen leasen is op termijn in veel gevallen dus niet voordeliger.
  • Vraag je af hoeveel zonnepanelen je kwijt kunt op je dak. Om volledig in je energiebehoefte te kunnen voorzien, moet je voldoende zonnepanelen leasen. Anders zul je niet volledig afhankelijk kunnen zijn van je zelf opgewekte energie en zul je dus nog energie moeten aanschaffen bij je energiemaatschappij. Meer zonnepanelen leasen is wel voordeliger, dus zoek altijd goed uit hoeveel zonnepanelen je nu echt kwijt kunt op je dak.
  • Je leaset de zonnepanelen voor een vaste periode. Leasen houdt vrijwel altijd een vaste periode in, die je niet zomaar halverwege kunt onderbreken (tenzij je bereid bent flink extra te betalen). Dat betekent dat als je zonnepanelen leaset en je na 6 jaar besluit dat je toch liever wilt kopen, je aan dat leasecontract blijft vastzitten. Lees je leasecontract daarom goed en wees je op de hoogte van de contractduur.

 

Met de MyGo Matchmaker vind je direct een zonnepanelen installateur in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Zonnepanelen leasen? MyGo geeft bespaartips

Zonnepanelen leasen op termijn te duur? Kopen met krediet is ook een optie. Wil je eigenlijk zonnepanelen kopen, maar heb je daar geen geld voor liggen en overweeg je daarom leasen? Vergeet niet dat zonnepanelen financieren met een krediet ook een optie is! Hiervoor is de Energiebespaarlening in het leven geroepen, waarmee je geld kunt lenen om energiebesparende investeringen te kunnen doen.

Kies een regionale zonnepanelen specialist. De meeste vakmannen vragen voorrijkosten. Nu zit het onderhoud er wel bij in als je zonnepanelen leaset, maar het kan toch voordeliger zijn om een zonnepanelen specialist uit je regio te kiezen, vooral vanwege de plaatsing – en natuurlijk vanwege het feit dat iemand uit de buurt sneller ter plekke kan zijn als er zich problemen voordoen.

Vergelijk verschillende bedrijven waar je zonnepanelen kunt leasen met elkaar. Zo voordelig mogelijk zonnepanelen leasen kan alleen als je weet welke opties er zijn. Met de MyGo Matchmaker zie jij direct hoeveel zonnepanelen leasen jou zou kosten en kun je offertes opvragen bij verschillende specialisten.

Snel een zonnepanelen installateur nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

Zonnepanelen leasen doe je via MyGo

Wil jij nu zonnepanelen leasen? Maak dan gebruik van de online MyGo Matchmaker om 24/7 vrijblijvend offertes op te vragen, of bel naar 085 106 1600 om ons een zonnepanelen specialist in jouw regio te laten zoeken!