Terug naar diensten
Bomen kappen

Bomen kappen

Bomen laten kappen of rooien

Grote bomen zijn natuurlijk prachtig en goed voor het milieu, maar soms als ze ziek of dood zijn of een tuinrenovatie of de bouw van een nieuwe woning in de weg staan, moeten ze gekapt worden. Bomen kappen (of bomen rooien) kan worden uitgevoerd door een hovenier, maar ook door een specialistische boomrooier. Naderhand kunnen de gekapte bomen worden verkocht aan de houtbouw.

Ben jij op zoek naar een boomrooier om bomen op jouw terrein te kappen? Laat ons je dan matchen door te bellen naar 085 106 1600 of door in onze MyGo Matchmaker te kijken.

Direct een hovenier nodig?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Hoe werkt bomen kappen?

Mogelijk heb je het idee dat bomen direct van onderen gekapt wordt, zoals dat vaak in media getoond wordt. Dat is echter lang niet altijd het geval, zeker niet in bewoonde gebieden. Als de omvallende boom een groot gevaar zou opleveren, klimt de boomrooier in de boom en snoeit hij eerst de takken af. Daarna wordt de boom beetje voor beetje verder afgezaagd. Hierbij wordt gebruikgemaakt van speciale technieken, zodat ook vallende takken en stukken boomstam geen schade veroorzaken. Bomen kappen in een bebouwde omgeving is hierdoor een secuur klusje.

Verschil bomen kappen en rooien

Letterlijk gezien houdt bomen kappen in dat de boom wordt omgehakt of -gezaagd, waarbij onderaan een stuk boomstronk achterblijft. Bij bomen rooien daarentegen worden ook de wortels van de boom verwijderd, zodat dat stuk grond opnieuw gebruikt kan worden. Zieke of dode bomen worden meestal gekapt, terwijl bomen die in de weg staan eerder zullen worden gerooid.

Bomen laten kappen of rooien

Bomen kappen kosten

Hoeveel het je zou kosten om je bomen te laten kappen of ze ook te laten rooien, zie je in onderstaande tabel. Merk daarbij meteen op dat de prijs van bomen rooien sterk afhankelijk is van de grootte van de boom.

Grootte boom

Boom kappen

Boom rooien

Restafval opruimen

< 5 meter

€ 200 - € 350

€ 300 - € 550

€ 200 - € 400

< 8 meter

€ 350 - € 600

€ 400 - € 700

€ 300 - € 500

< 15 à 30 meter

€ 600 - € 800

€ 750 - € 900

€ 500 - € 800

Hierbij kun je kiezen om de bomen óf te kappen, óf te rooien – die kosten worden niet bij elkaar opgeteld – maar het opruimen van het restafval is een losstaande kostenpost die je betaalt als je deze klus overlaat aan het kapbedrijf.

Staan de bomen die gekapt of gerooid moeten worden op een lastigere plek? Dan kun je sowieso beter een offerte opvragen voor een realistischere schatting van wat je bomen kappen jou zou kosten. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld onze online Matchmaker.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct de beste hovenier in jouw omgeving

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Bomen kappen: waarmee rekening houden

Zomaar bomen kappen is over het algemeen niet toegestaan, maar eigenlijk ook niet mogelijk. Daarom zijn er een aantal punten waarmee je rekening zult moeten houden vóór je een boom laat kappen of rooien.

  • Heb je een vergunning nodig voor het kappen van de bomen? Of je de boom zomaar mag kappen, hangt af van het soort boom en de locatie. Hiervoor kun je een online vergunningscheck doen. Hierbij is de kans redelijk aanwezig dat je een omgevingsvergunning zult moeten aanvragen voor de kap. Dit mag alleen als je zelf de grond waarop de boom staat bezit. Vervolgens zul je na circa 8 weken horen of je de bomen inderdaad mag kappen.
  • Kan de boom zo worden omgehakt of moet dat in gedeeltes gebeuren? Als je een hoge boom in dichtbebouwd gebied hebt die gekapt moet worden, moet dat vrijwel altijd in gedeeltes gebeuren. Hiervoor zal het kapbedrijf een hoogwerker moeten inzetten. In dat geval betaal je meer dan in de tabel staat aangegeven, aangezien daarin wordt uitgegaan van het kappen van bomen op open terrein.
  • Moet je de boom alleen kappen of moet de stronk ook verwijderd worden? Zoals gezegd kun je een zieke of dode boom gewoon kappen, maar wil je de grond opnieuw gebruiken, dan moet ook de stronk verwijderd worden. Oftewel: dan moet je de boom rooien. Afhankelijk van het kapbedrijf kan bomen rooien net iets duurder uitvallen dan ze kappen, maar het verschil in prijs kan ook groter zijn.

Bomen laten kappen of rooien

Bomen laten kappen? MyGo geeft bespaartips

Omdat bomen kappen prijzig kan zijn, is het belangrijk om weldoordacht aan deze klus te beginnen. Om de kosten nog enigszins te beperken, hebben we de volgende tips voor je verzameld:

    • Ga niet zomaar zelf aan de slag met het kappen van je bomen. Mocht je een omgevingsvergunning nodig hebben voor het kappen van je bomen, dan zou je illegaal bezig zijn door toch te gaan kappen. Dat kan je een flinke boete opleveren. Zorg er daarom voor dat alle papieren geregeld zijn voor je overgaat tot actie.
    • Verkoop het hout van de gekapte bomen door. Gekapte bomen kunnen je veel geld opleveren! Door de boomstammen achteraf te verkopen aan een houtbedrijf in plaats van ze simpelweg te storten, kun je hierdoor nog een flink bedrag van je oorspronkelijke kosten terugkrijgen. Controleer dus zeker wat de mogelijkheden op dit gebied zijn, want vooral grote bomen kunnen zeer waardevol zijn.
Met de MyGo Matchmaker vind je direct de beste hovenier in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600
  • Ruim achteraf zelf het restafval op. Zoals je bij de kosten hebt kunnen zien, kan het opruimen van het restafval bijna net zoveel kosten als het bomen kappen zelf wanneer je dit door het kapbedrijf laat doen. Hiervoor kun je een groencontainer huren, vaak al voor 150 à 200 euro.
  • Laat je bomen kappen door een regionale boomrooier. Des te minder ver het kapbedrijf/de boomrooier hoeft te rijden om je bomen te komen kappen, des te minder voorrijkosten je over het algemeen betaalt. Kies dus daarom bij voorkeur voor een specialist uit de buurt.
  • Vergelijk offertes van verschillende boomrooiers met elkaar. Zo goedkoop mogelijk je bomen laten kappen of rooien kan alleen als je weet welke prijs verschillende bedrijven vragen voor jouw specifieke situatie. Via de MyGo Matchmaker kun je eenvoudig gepersonaliseerde offertes opvragen bij kapbedrijven in jouw regio, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.
Snel een hovenier in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

Bomen laten kappen? MyGo helpt!

Als jij op zoek bent naar een specialist die jouw bomen kan komen rooien of kappen, ben je bij MyGo aan het juiste adres. Kijk dan even in onze online Matchmaker om te zien waar in jouw regio zich hoveniers, boomrooiers en misschien ook meteen houtbouwbedrijven bevinden, of bel naar 085 106 1600 om gematcht te worden met de boomchirurg die beschikt over de vaardigheden die jij zoekt.