Terug naar diensten
Rioolproblemen

Rioolproblemen

Rioolproblemen kunnen onverwacht opduiken, en lang voortduren. Problemen aan het riool zijn op meerdere manieren te herkennen. De meest opvallende indicatie voor een verstopte of kapotte riolering is de rioolgeur. Bij het ruiken van een sterke rioollucht in huis weet je dat er iets verkeerd zit. Daarnaast kan je rioolproblemen herkennen aan water dat moeilijk door de afvoer komt en aan borrelende geluiden uit de afvoer. Soms zijn rioolproblemen niet te voorkomen. Zo kan het rioolsysteem verouderd zijn of kan de riolering zijn verzakt. Meestal ligt de oorzaak echter bij de dingen die door de afvoer zijn gespoeld.

Rioolproblemen voorkomen

Gelukkig zijn er wel manieren om rioolproblemen te voorkomen. Normaal toiletpapier en menselijke ontlasting zijn bedoeld voor het riool. Deze spoelen dan ook gemakkelijk weg en zullen vrijwel nooit een probleem veroorzaken. Het gevaar ligt bij het wegspoelen van bijvoorbeeld vetresten door de gootsteen of haren in het doucheputje. Ook een teveel aan toiletpapier kan echter wel degelijk zorgen dat het toilet verstopt raakt. Let er dus op dat je alleen zaken naar het riool verstuurt die daar ook voor zijn bedoeld.

Rioolproblemen opsporen

Om de verstopping in het riool op te kunnen lossen moet je eerst weten waar de rioolproblemen zich bevinden. De exacte locatie van de verstopping of rioolschade is vaak best lastig te vinden zonder professionele apparatuur. Wel kan je de oorsprong achterhalen door een paar kleine handelingen. Allereerst is het een goede optie om je neus te volgen. Als je kunt achterhalen waar de rioolgeur het sterkst is weet je in elk geval in welke ruimte het probleem zich bevindt. Als dit bijvoorbeeld uit de badkamer komt heb je alsnog niet veel aan deze informatie. De verstopping kan dan namelijk bijvoorbeeld in de afvoer van de douche, het toilet, de gootsteen of de waterafvoer van de wasmachine zitten. Om er achter te komen welke van deze de boosdoener is kan je alle afvoeren even doorspoelen. De afvoer waar het water het langzaamst uit loopt is waarschijnlijk de boosdoener. Door te weten waar het rioolprobleem vandaan komt kan je al een hoop kosten besparen op de opsporing van de exacte locatie.

Rioolproblemen oplossen

De beste oplossing voor rioolproblemen is het grondig reinigen van het leidingwerk. Je kunt eerst nog proberen om met een ontstoppingsveer of een rubberen ontstopper het riool weer vrij te maken. Bij problemen die dicht bij de oppervlakte zitten kan de beweging in de verstopping zorgen dat hij losser komt te zitten. Door hierna een paar keer goed door te spoelen kan het zijn dat de verstopping zichzelf oplost. Om de exacte locatie van het lek of de rioolschade te weten te komen, maken loodgieters en rioolexperts gebruik van bijvoorbeeld ultrasone lekdetectie of thermografische camera’s. Ultrasone lekdetectie kan door middel van geluidsgolven oneffenheden in de buizen opsporen. Met een thermografische camera kan worden gekeken waar de temperatuur in de buizen afwijkt. Lekkages in de leiding zorgen namelijk voor temperatuurverschillen. Zodra het rioolprobleem is opgespoord, kan heel precies bepaald worden of en waar de vloer of muur eventueel moet worden opengebroken. De riolering kan ook gereinigd worden door het met hoge druk schoon te spoelen. Hierna kun je er eventueel ook voor kiezen het riool te laten relinen. Hiermee wordt een beschermende kunsthars aan de binnenkant van het riool aangebracht. Dat kan toekomstige problemen voorkomen.

Rioolproblemen kosten

  • Het oplossen van rioolproblemen kost gemiddeld zo’n €85 euro tot €130 euro
  • Het relinen van het riool kost gemiddeld tussen de €1.000 en €5.000 euro

De prijs voor het oplossen van problemen met de riolering ligt gemiddeld tussen de 85 en 130 euro. Deze prijs kan wel oplopen afhankelijk van hoe lang de klus zal duren en de voorrijkosten die door het bedrijf worden gerekend. Het eerder benoemde relinen kost, afhankelijk van de hoeveelheid leidingen die moeten worden aangepakt, tussen de 1.000 en 5.000 euro. Dit lijkt heel duur, maar door de riolering te relinen kan je dit geld gemakkelijk uitsparen op onderhoud en reparaties. Al helemaal als jouw riolering al enigszins toe is aan vervanging is dit het overwegen waard.

Voor een gedetailleerd prijsoverzicht, dat aansluit bij jouw wensen en verwachtingen, verwijzen wij je door naar de ervaren rioleringsspecialist van Mygo. Bel direct naar: 085 432 00 32.