Terug naar diensten
Lekkage vloerverwarming

Lekkage vloerverwarming

Een vloerverwarming lekkage ontstaat onder de vloer. In veel gevallen valt het dan ook niet direct op als je een vloerverwarming lekkage hebt. Om de schade beperkt te houden moet de lekkage zo vroeg mogelijk worden verholpen.

Zoek je direct een vloerverwarmingsspecialist(e)? Met de MyGo Matchmaker vind je eenvoudig professionals voor jouw klus. Neem contact op met een van de installatiebedrijven bij jou in de buurt of vraag eerst offertes aan om te vergelijken. Wordt je liever telefonisch geholpen? Bel dan naar 085 106 1600.

Lekkage vloerverwarming herkennen

Voor je een lekkage in de vloerverwarming kunt verhelpen moet je eerst weten dat je een lekkage hebt. Een lek kan je aan de volgende dingen herkennen:

 • De CV ketel lijdt drukverlies en bijvullen helpt niet of nauwelijks
 • De vloerverwarming wordt minder snel warm dan eerst
 • Er trekt langzaam water omhoog bij de muren
 • De vloerbedekking trekt krom en/of verkleurt
 • De water en/of energierekening loopt opvallend harder op dan normaal

Controleer voor de zekerheid altijd even of je daadwerkelijk last hebt van een lekkage en geen defect. Controleer bijvoorbeeld even of de cv ketel of verwarmingsregelaar een storing aangeven.

Heb je last van een storing? De vakspecialisten van MyGo staan voor je klaar. Met de MyGo Matchmaker vind je eenvoudig een vakman die bij jou past. Liever telefonisch contact? Bel onze klantenservice op 085 106 1600 en wij zoeken de beste monteurs voor jou.

Lekkage vloerverwarming opsporen

Als je een sterk vermoeden hebt dat je last hebt van een lekkage in de vloerverwarming is het zaak om deze lekkage te vinden. De lekkage zelf opsporen is vaak een flinke klus omdat de leidingen onder de vloer zitten, en de lekkage niet altijd op valt. Om de lekkage zelf te kunnen vinden zal er waarschijnlijk dus hak- en breekwerk aan te pas komen.

Tegenwoordig kan je dan ook beter kiezen voor een lekdetectie. Een lekdetectiebedrijf beschikt over professionele apparatuur om een lekkage op te sporen zonder muren of vloeren open te moeten breken. Op MyGo vind je eenvoudig meer informatie over lekdetecties en de bijkomende kosten.

Methodes lekdetectie vloerverwarming

Een lekdetectie bij de vloerverwarming kan op verschillende manieren worden uitgevoerd.

 • Druktest: Door een traceerbaar gas in de leidingen te brengen kan de plek van drukverlies worden opgespoord.
 • Infraroodcamera: Deze camera detecteert warmteverschil door muren en vloeren heen. Op de plek van lekkage zal de camera een verschil in warmte waarnemen.
 • Vochtmetingen of hygrometrie: Een apparaat meet waar in de leiding zich veel vocht ophoudt, als dit dezelfde plek is als de vochtschade in de vloer is de lekkage gevonden.
 • Ultrasone detectie: Met een speciaal apparaat worden geluiden opgevangen die het menselijk oor niet kan waarnemen. Het geluid van een kleine lekkage kan dus simpel worden gevonden.
 • Kleurstof: Bij deze methode wordt kleurstof toegevoegd aan het water in de leidingen. Deze kleurstof zal rond de plek van lekkage uitzetten in de leiding.

Voor uitgebreidere uitleg over lekdetectie kan je op deze pagina terecht. Wil je een lekdetectie laten uitvoeren? Via de Matchmaker vind je eenvoudig lekdetectiebedrijven bij jou in de regio. Kies de vakman die bij jou past of bel 085 106 1600 en wordt door onze klantenservice doorverbonden met een beschikbare vakspecialist.

Lekkage vloerverwarming repareren

Een vloerverwarming lekkage repareren is, net als het repareren van een leiding, een zeer precies werkje. Als dit niet goed wordt uitgevoerd is er een grote kans dat de lekkage terug keert en je dezelfde kosten en moeite nog een keer moet doormaken.

 • Sluit de leiding af voor je deze gaat repareren om meer waterschade te voorkomen
 • Markeer het stuk vloerverwarming waar de lekkage zich bevindt
 • Zaag het gemarkeerde stuk leiding uit
 • Zaag een nieuw stuk leiding in de juiste maat
 • Plaats knelkoppelingen aan de uiteindes van de leidingen die je net open hebt gezaagd
 • Plaats het nieuwe stuk leiding tussen de knelkoppelingen en maak alles goed vast
 • Controleer altijd of de nieuwe leiding niet alsnog lekt na de reparatie

Professionele hulp inschakelen

Als je er niet uit komt of liever niet je eigen vloerverwarming repareert, aarzel dan niet om een professional in te schakelen. Met de MyGo Matchmaker kom je eenvoudig in contact met verschillende vakmannen in jouw regio. Vergelijk tarieven en profielen en kies de specialist die bij jou past. Onze klantenservice helpt je ook graag telefonisch met het vinden van de juiste vakman. Bel 085 106 1600.

Lekkage vloerverwarming voorkomen

Helaas kunnen lekkages in de vloerverwarming net als in andere leidingen niet altijd worden voorkomen. De lekkage kan bijvoorbeeld zijn ontstaan door onzorgvuldige plaatsing, zwak materiaal of teveel druk op de leidingen. Je kunt de kans op een lekkage echter wel beperkt houden. Als je de vloerverwarming regelmatig onderhoudt naar de instructies van de fabrikant is de kans op lekkage aanzienlijk kleiner dan bij een slecht onderhouden vloerverwarming.