Heb je plannen voor een badkamer renovatie? Dan ben je vast benieuwd wat er allemaal bij komt kijken en wat het kost om je badkamer te verbouwen. In dit artikel vind je alles over het renoveren van een badkamer en meer:
2. Prijsvoorbeelden badkamer renovaties
3. Wat kost het slopen van een badkamer?
4. Aansluiten elektriciteit en water
5. Vloerbetegeling badkamer
6. Verwarming in de badkamer
7. Het interieur van de badkamer
8. Tips
Wat kost een badkamer renovatie in 2023?
Wanneer je een badkamer van gemiddelde grootte hebt en je kiest voor standaard producten, dan zullen de gemiddelde kosten van jouw badkamer renovatie ongeveer 4.900 euro bedragen. Deze kosten schommelen zo tussen de 4.000 en de 5.800 euro.
De minimale kosten voor het verbouwen van je badkamer zijn ongeveer 1.000 euro, bijvoorbeeld wanneer je een kleine badkamer hebt en deze simpel wilt inrichten.
De maximale kosten voor een nieuwe badkamer bedragen meestal zo’n 8.000 euro, maar het is natuurlijk altijd mogelijk dat jouw badkamer renovatie prijziger wordt wanneer je erg luxe en dure producten kiest. De totaalprijs is afhankelijk van de oppervlakte van jouw badkamer en je wensen en behoeften qua interieur en benodigde materialen.
Prijsvoorbeelden badkamer renovatie
Hieronder vind je drie prijsvoorbeelden van een badkamer renovatie. De genoemde prijzen zijn incl. arbeid, materiaal en btw:
De eenvoudige badkamer, een kleine verbouwing van je badkamer kost gemiddeld tussen de 3.600 en de 5.100 euro. Dit gaat dan over een badkamer van ongeveer 10 vierkante meter. Deze prijs is berekend op basis van eenvoudige opties en niet al te dure artikelen.
De standaard badkamer, een standaard badkamer van 10 vierkante meter bevat wat luxere opties en is wat meer gericht op comfort. Daarvoor ben je meestal tussen de 5.100 en de 7.600 euro kwijt.
De comfort badkamer, voor het renoveren van je badkamer naar een comfort badkamer wordt er rekening gehouden met luxe en dure keuzes. Je wilt graag een lekkere douchecabine met bijvoorbeeld een regendouche, meerdere handige badkamermeubels en luxe tegels. De gemiddelde prijs voor een comfort badkamer van 10 vierkante meter ligt tussen de 10.000 en de 20.000 euro.
Wat kost het slopen bij een badkamer renovatie in 2023?
Voordat je met de inrichting van je nieuwe badkamer kunt beginnen, moet de oude badkamer natuurlijk gesloopt worden. Wanneer je hiervoor professionele slopers inhuurt bedraagt het uurloon daarvan gemiddeld tussen de 20 en de 35 euro per uur.
Het is belangrijk om rekening te houden met de aansluitingen van het sanitair, de verlichting, en de stopcontacten tijdens het slopen. Een professionele sloper weet precies hoe hij of zij deze aansluitingen zo netjes mogelijk intact kan houden.
Het slopen van een badkamer kost gemiddeld 50 euro per m2. Ter indicatie: voor een badkamer van 10 vierkante meter zal het slopen dus ongeveer 500 euro kosten. Meestal zijn de kosten van het slopen inclusief het afvoeren van de oude materialen, maar voor de zekerheid moet je dit er wel even bij vragen.
Aansluiten elektriciteit en water voor nieuwe badkamer
Zodra de oude badkamer volledig en veilig is gesloopt, is het tijd om de nieuwe badkamer te installeren. Men begint met het aanbrengen van geschikte aansluitingen voor de elektriciteit en de waterleiding. Daarvoor moet je van tevoren bepalen waar het sanitair en de verlichting en stopcontacten precies geplaatst moeten worden.
Als je kiest voor een staand toilet, dan moet de aansluiting in de vloer worden geplaatst. Maar je kunt ook een hangend toilet laten plaatsen, in welk geval de aansluiting in de muur moet zitten. Voor de wasbak, de douche eneventueel een bad is het belangrijk dat je goed bepaalt waar de aansluitingen moeten komen te zitten. Dit kun je uiteraard ook overleggen met een professionele loodgieter en elektricien. Zo weet je zeker dat de aansluitingen op de goede plek komen.
Voor de elektriciteit is het belangrijk dat je bedenkt waar je de stopcontacten wilt hebben. Als je een föhn of scheerapparaat gebruikt, is het bijvoorbeeld handig om stopcontacten naast de wasbak te plaatsen. Ook kan het in de badkamer fijn zijn om verlichting met spotjes in het plafond vast te zetten. Dat moet dan gebeuren voordat het uiteindelijke plafond wordt geplaatst.
Voor de kosten voor het plaatsen van de aansluitingen bij de badkamer renovatie mag je uitgaan van een uurloon van 30 tot 60 euro voor een elektricien. Dat van een loodgieter ligt tussen de 40 en de 70 euro per uur.
Vloerbetegeling badkamer
Voor de vloer in je badkamer is tegelwerk uitermate geschikt. Dat komt omdat tegels gemakkelijk schoon te houden zijn en omdat ze goed tegen water kunnen. De gemiddelde prijzen voor het laten zetten van tegels ligt ongeveer tussen de 55 en 125 euro per vierkante meter. Een tegelzetter kost gemiddeld 30 tot 60 euro per uur.
Wat deze klus precies gaat kosten hangt af van het soort tegels dat je kiest. Sommige materialen en merken zijn duurder dan andere. Als je niet van tegels houdt kun je ook vinyl kiezen. Vinyl is een soort kunststof dat voordelig is en dezelfde eigenschappen heeft als tegels. Het kan dus goed tegen water en is gemakkelijk schoon te houden. Vinyl kost gemiddeld rond de 35 euro per vierkante meter.
Verwarming in de badkamer
De meeste mensen vinden het erg fijn om een verwarming in de badkamer te hebben, omdat het anders erg koud en vervelend kan zijn om in de winter te douchen of in bad te liggen.
Een verwarming in de badkamer kun je laten plaatsen door een deskundige cv monteur. Deze monteur zorgt voor de juiste radiatoraansluiting en kan ook de radiator installeren. De radiator wordt vervolgens aangesloten op je cv ketel.
De meest voordelige radiator is een paneelradiator, die tussen de 50 en de 110 euro kost. Een andere voordelige radiator is de ledenradiator, die kost rond de 100 en 150 euro. Een elektrische radiator is wat prijziger en kost ongeveer 400 à 500 euro.
Als je een paneelradiator niet mooi genoeg vindt, dan zijn er ook designradiatoren. Deze zijn speciaal ontworpen om een mooie sfeer uit te stralen en goed bij de rest van je badkamer te passen. De prijzen van een designradiator kunnen erg verschillen, maar liggen meestal tussen de 150 en de 300 euro.
Vloerverwarming in je nieuwe badkamer
Een wat luxere mogelijkheid wat betreft de verwarming in je nieuwe badkamer is vloerverwarming. Naast de algehele verwarming van je badkamer geeft vloerverwarming ook een aangename ervaring voor je voeten.
Daarnaast hoef je met vloerverwarming niet meer op koude tegels te stappen nadat je hebt gedoucht. Doordat de warmte uit de gehele vloer komt in plaats van slechts uit één radiator, geeft vloerverwarming een evenredige warmteafgifte. Je hebt dus nooit het probleem dat bij radiatoren soms voorkomt: dat slechts de kant van de radiator verwarmd is, en de rest van de ruimte minder aangenaam is.
Vloerverwarming kun je laten aanleggen door een cv monteur. Het gemiddelde uurloon van een cv monteur ligt tussen de 40 en de 60 euro per uur. Voor een badkamer van 10 vierkante meter kost vloerwarming gemiddeld ongeveer 750 euro.
Het interieur van de badkamer
Bij het verbouwen van een badkamer heb je verschillende soorten sanitair nodig. De standaard soorten sanitair zijn natuurlijk de toiletpot, de douche, het bad en de wasbak.
Je kunt ook kiezen voor wat luxer sanitair in je badkamer. Denk dan bijvoorbeeld aan een stoomcabine, een whirlpool of een regendouche. Hieronder vind je hiervan de verschillende mogelijkheden en de kosten, zodat je een beter beeld krijgt van de opties.
Het toilet
Als je een nieuw toilet wilt aanschaffen voor je gerenoveerde badkamer, dan krijg je te maken met een boel keuzes. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een duobloktoilet, een staand toilet, en een wandcloset.
Vervolgens kun je voor elk type toilet bepalen of het een vlakspoelmodel of een diepspoelmodel moet hebben. Ook de afmetingen van de toiletpot zijn belangrijk: je kunt kiezen uit een compact toilet, geschikt voor kleine ruimtes, een standaard toilet, en een verlengd toilet, dat is ontworpen voor mensen die wat minder vitaal zijn. Voor meer informatie over hangende toiletpotten kun je op deze link klikken.
De minimum prijs voor een toiletpot ligt op ongeveer 60 euro. Meestal ben je wel tussen de 60 en de 350 euro kwijt voor jouw toilet. Hoe luxer je toilet, hoe duurder je uit bent. Een verlengd toilet is vaak wat prijziger dan andere toiletten.
Je kunt een toilet het beste laten plaatsen door een professional, zodat je zeker weet dat de aansluiting goed is. De beste specialist bij jou in de buurt kun je vinden door te bellen naar 085 106 1600, of via de MyGo Matchmaker.
Plaatsen bad
Het plaatsen van een bad kost gemiddeld zo’n 1.200 euro. De kosten van het laten plaatsen van een bad kunnen echter schommelen tussen de 1.000 en de 1.500 euro. De minimale prijs van het plaatsen van een bad is ongeveer 500 euro, en maximaal zijn mensen meestal zo’n 3.300 euro kwijt. Deze kosten zijn inclusief de arbeidskosten van de sanitair specialist.
Uiteraard zijn er verschillende merken en soorten baden die allemaal weer andere prijzen hebben. Het materiaal is een belangrijke factor die de prijs van een bad beïnvloedt. Hier een overzicht van verschillende soorten baden inclusief eigenschappen. De kosten zijn berekend voor een bad van ongeveer 0,80 bij 1,80 meter.
Bad van plaatstaal
Een ligbad van plaatstaal kost gemiddeld ongeveer 900 euro om te plaatsen, inclusief de materialen, de arbeidskosten, en de btw. Een plaatstalen bad wordt veel gebruikt en kun je daarom kopen in vele maten. Daardoor kun je altijd wel een geschikt formaat vinden. Andere voordelen van een plaatstalen bad zijn dat ze bijna niet kunnen beschadigen door krassen en dat ze erg voordelig zijn. Een nadeel van plaatstaal is dat het de warmte iets minder lang vasthoudt, en dat het bad dus sneller koud wordt.
Bad van acryl
Een ligbad van acryl is iets prijziger en kost gemiddeld zo’n 1.400 euro. Voordelen van een acryl ligbad zijn dat ze niet te duur zijn en dat je er ook een bubbelsysteem aan kunt toevoegen. Verder is het mogelijk om een acryl ligbad in bijzondere vormen te krijgen, zodat ze ook in onhandige ruimtes kunnen worden geplaatst. Helaas krijg je op het acryl wel iets sneller vlekken en krassen dan bij plaatstaal.
Bad van gietijzer
Als laatste en kostbaarste is er het gietijzeren bad. Een bad van gietijzer kost gemiddeld zo’n 1.800 euro. Ook is gietijzer lastiger te maken waardoor de mogelijkheden qua grootte en vorm van het bad wat beperkter zijn. De voordelen van een gietijzeren bad zijn dat het goed isoleert en het water lang warm blijft. Ook kan gietijzer niet verslijten en zullen er geen krassen in het bad komen, waardoor het bad extra lang meegaat.
Plaatsen douche
De gemiddelde kosten voor het plaatsen van een douche bedragen ongeveer 1.200 euro. Deze kosten kunnen schommelen tussen de 900 euro en 1.400 euro. Voor een kleine, eenvoudige douche ben je meestal minimaal 350 euro kwijt. De maximale kosten van het laten plaatsen van een douche tikt de 3.000 euro aan.
Er zijn verschillende soorten douches die ook allemaal andere prijzen hebben. Zo heb je de douchebak, die gemiddeld zo’n 400 euro kost. Een inloopdouche is wat duurder en luxer en kost gemiddeld ongeveer 1.300 euro. Als je liever een douchecabine hebt, dan kost dat tussen de 1.800 en de 2.000 euro. Hieronder vind je de eigenschappen van de verschillende douches:
Een eenvoudige douchebak
Een douchebak is de meest voordelige optie, omdat deze erg eenvoudig is. Meestal kost de aanleg van een douchebak tussen de 80 en de 700 euro. Naast de lage prijs kan je jouw douchebak opvrolijken met een leuk, kleurrijk douchegordijn.
Een passende inloopdouche
Een inloopdouche hoort meestal bij de badkamer zelf en wordt geïntegreerd in het ontwerp. De tegels moeten namelijk om de douche heen gezet worden. Je hebt daardoor geen opstapje en kunt gewoon de douche inlopen. De afscheiding van de douche kan gemaakt worden met metselwerk, maar bijvoorbeeld ook met glas. De inloopdouche is erg gemakkelijk en kost meestal tussen de 400 en de 3.900 euro om aan te leggen.
Een complete douchecabine
Een douchecabine is een afgesloten ruimte voor de douche. De prijs kan erg verschillen op basis van de extra opties die je toevoegt, maar meestal kost een douchecabine tussen de 400 en de 5.300 euro. Bij een douchecabine kun je bijvoorbeeld extra luxe opties toevoegen, zoals stoom, masserende stralen, en rustgevende lichtjes. Ook is het mogelijk om een muzieksysteem te laten integreren in een douchecabine. Om jezelf dagelijks even helemaal tot rust te laten komen en te laten ontstressen kan het dus zeker een overweging waard zijn om wat extra geld uit te geven aan een douchecabine.
De wastafel en kraan
Het laten plaatsen van een wastafel kost meestal tussen de 400 en de 800 euro. De gemiddelde prijzen voor een kraan liggen meestal tussen de 150 en de 500 euro, inclusief de montage en de btw. Ook in bad heb je uiteraard een kraan nodig, maar meestal zit deze al bij de prijs van het bad in.
Verlichting
Voor de verlichting in de badkamer gebruiken de meeste mensen spotjes aan het plafond of aan de muur. Bij je badkamer renovatie is het extra handig om voor spotjes te kiezen, omdat je dan de muren en het plafond aan de spotjes kunt aanpassen. Als je al een plafond hebt, dan moet deze meestal worden aangepast om er spotjes in te krijgen. Spotjes kun je al krijgen vanaf ongeveer 15 euro per stuk.
Je kunt de verlichting en de stroom in jouw badkamer het beste laten plaatsen door een professionele elektricien. Dit omdat de aansluitingen zorgvuldig moeten worden gemaakt, zodat er geen kans is op kortsluiting.
Naast spotjes kun je ook kiezen voor normale muur- of plafondlampen. Voor een fijne, rustgevende uitstraling in jouw badkamer kun je sfeerlampen en kleurlichten kopen. Zo kun je écht even ontspannen wanneer je gaat douchen of in bad gaat. Sfeerlampen kun je al kopen vanaf ongeveer 20 euro, maar de prijs kan sterk oplopen op basis van jouw wensen.
Accessoires
Nu alle standaard onderdelen van een badkamer renovatie behandeld zijn, is het tijd voor de accessoires. Een belangrijk onderdeel in de badkamer is het badkamermeubel. Deze wordt meestal onder, naast en boven de wastafel geplaatst en heeft vaak deurtjes en eventueel verschillende laatjes. Hier kun je veel toiletspullen en handdoeken in kwijt.
Een eenvoudig badkamermeubel kun je meestal al krijgen vanaf 50 euro, en de gemiddelde prijs is ongeveer 140 euro. Een groter en vaak ook chiquer badkamermeubel varieert in prijs vanaf zo’n 400 euro tot wel 2.000 euro.
Er zijn nog veel meer kastjes en planken te koop voor in de badkamer, waarop je veel spullen kunt plaatsen. Ook is het handig om een handdoekrek en een houder voor shampoos te plaatsen. Dit soort spullen kun je meestal al voor een paar tientjes kopen en hoeven dus helemaal niet duur te zijn.
Om je badkamer helemaal af te maken kun je eventueel nog een leuk plantje neerzetten of een geurkaars of geurzakje kopen. Ook een waterproof schilderijtje en leuke tegeltjes kunnen jouw badkamer een unieke uitstraling geven.
Verder is een spiegel natuurlijk niet te missen. Een kleine, simpele spiegel kun je al kopen vanaf 10 euro, maar voor luxere spiegels met mooie randen kun je maar zo tegen de 200 of 300 euro kwijt zijn.
Luxe mogelijkheden
Je kunt nog een aantal extra opties aanschaffen bij jouw nieuwe badkamer. Zo heb je bijvoorbeeld de regendoucheset, waarbij het water als regen uit de douchekop komt vallen, met een gemiddelde prijs van 350 euro.
Een vuilwaterpomp voert vuil water af en vermaalt eventuele haren die je kwijtraakt, zodat je douche niet snel zal verstoppen. Een vuilwaterpomp kost gemiddeld ongeveer 170 euro.
Dan is er nog het geïntegreerde muziek- en lichtsysteem voor als je een douchecabine hebt gekozen, zodat je met extra sfeer kunt ontspannen. Dit systeem kost meestal tussen de 400 en de 500 euro.
Een ander luxe apparaat voor in jouw badkamer is bijvoorbeeld de stoomcabine om helemaal in tot rust te komen, deze is te verkrijgen vanaf zo’n 2.000 euro.
Een whirlpool is meestal vanaf dezelfde prijs te krijgen, maar kan een stuk duurder worden afhankelijk van het merk en de eventuele extra opties. Jacuzzi is een chique merk dat whirlpools produceert. In essentie is een jacuzzi hetzelfde als een whirlpool.
Tips voor een badkamerrenovatie
Hoe kies je jouw bad?
Er zijn verschillende redenen om voor een bepaald soort bad te kiezen. Als je vooral geld wilt besparen, dan is een bad van plaatstaal het meest geschikt. Een plaatstalen bad is voordelig omdat het materiaal licht is en dus gemakkelijk kan worden geplaatst.
Bij een lastige ruimte waarvoor maatwerk nodig is, is acryl de beste keuze. Bovendien kun je bij een bad van acryl ook een bubbelsysteem laten plaatsen. Een bubbelsysteem kost gemiddeld zo’n 350 euro extra. Als je een bad zoekt dat erg lang mee kan gaan, dan is een gietijzeren bad geschikt voor jou.
Hoe werk je de badkamerwanden af?
De wanden van je badkamer kun je heel mooi afwerken met tegels. Net als bij de vloer geldt dat tegels goed tegen water kunnen en dat je ze makkelijk schoon kunt houden. Een tegelzetter voor muurtegels kost meestal tussen de 25 en 35 euro per m2. Voor de materialen betaal je meestal zo’n 15 à 60 euro per m2. Dit is sterk afhankelijk van het soort tegel dat je kiest.
Liever geen tegels? Dan kun je ook kiezen voor spackwerk. Dit is een soort stucwerk dat op de muur gespoten wordt en heel geschikt is voor de muren van een badkamer. Spackwerk kun je in het wit krijgen, maar ook met een kleurtje. Meestal kost wit spackwerk ongeveer 10 euro per vierkante meter. Je kunt dit het beste laten aanbrengen door een professionele stukadoor.
Als je je badkamer een vrolijk uiterlijk wilt geven dan kun je eventueel stickers op je tegels plakken met spreuken en gezegden. Ook bestaan er stickers met plaatjes of andere versieringen.
Waarmee verder rekening houden?
Bij een badkamer renovatie moet je dus met veel dingen rekening houden. Ten eerste moet je kiezen wat voor sanitair je graag wilt. Dit is volledig afhankelijk van jouw budget en jouw voorkeuren.
Ook moet je bepalen wat voor verlichting en accessoires je wenst. Dan is het nog belangrijk om geschikte opties te kiezen voor de muren en de vloer.
Bij een badkamer renovatie moet je vooral rekening houden met de aansluitingen van jouw waterleiding en elektriciteit. Verder is vooral gebruiksgemak belangrijk.
Als iemand in jouw gezin wat minder vitaal is, kan het fijn zijn om een verhoogd toilet aan te schaffen en een aangepast ligbad. Zo kan iedereen gemakkelijk gebruik maken van de badkamer.
Om jouw badkamer renovatie zo zorgvuldig en veilig mogelijk te laten verlopen is de inschakeling van gespecialiseerde vakmensen een goede overweging.
Vind de ideale vakman voor jouw badkamerverbouwing met MyGo
Voor hulp bij het renoveren van jouw badkamer kun je gebruik maken van de MyGo matchmaker. Op basis van jouw wensen en behoeften vind je via MyGo snel en eenvoudig de best passende vakman bij jou in de buurt. Het is ook mogelijk om één of meerdere offertes op te vragen. MyGo helpt je graag gratis en vrijblijvend verder bij het vinden van een geschikte specialist. Dit kan zowel online als telefonisch via 085 106 1600.