Terug naar diensten
Bomen planten

Bomen planten

Je wilt een boom planten? Logisch, want ze zijn van onschatbare waarde! Ze voorzien ons niet alleen van zuurstof, maar ze zorgen voor schaduw op warme dagen. Miljoen micro-organismen en allerlei diersoorten vinden hun huis in een boom. Vind je het toch iets te spannend om het zelf te doen en heb je er hulp bij nodig?

Direct een vakman in uw omgeving?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Mag je zomaar een boom planten?

Iedereen die graag een boom in zijn/haar tuin wil mag dat in principe doen. Je moet er wel rekening mee houden dat de boom minimaal 2 meter van de erfgrens staat. Er zijn gemeenten die er andere regels op nahouden. Check vooral je eigen gemeente even. Als de boom niet op de juiste plaats staat en de buren gaan klagen, ben je verplicht de boom weg te halen. Dit zou toch zonde zijn.

Zelf een boom planten.

Dit kan zeker als je rekening houdt met een aantal zaken.

  • Tijdstip. Eigenlijk kun je van november tot en met april een boom planten, de hele winter dus. Maar let erop dat het niet vriest. Dit is niet alleen slecht voor de boom maar natuurlijk ook voor je rug. Graven in een bevroren grond is niet echt aan te bevelen.
  • Als je een boom hebt gekocht en je gaat hem vervoeren, zorg er dan voor dat de wortels niet uitdrogen. Wikkel een vochtige doek rond de wortels en plant de boom zo snel mogelijk.
  • Bij het planten, houd dan rekening met de volwassen grootte van de boom. Zorg ervoor dat de boom voldoende ruimte krijgt. Let ook op de plaatselijke regelgeving.
  • De plantopening. Graaf een put met 3 keer de breedte van de wortel en 2 keer zo diep als de hoogte van de wortel. Maak de wanden van de put los, zodat de wortels er niet op afbuigen.
  • Verwijder de jute of het gaas rond de kluif. Meng de aarde met goed verteerde compost.
  • Boompalen. Gebruik per boom 2 tot 3 boompalen om de boom te verankeren op kniehoogte.

Hoe snel groeit een boom per jaar?

De lengtegroei neemt elk jaar af. Een volwassen boom zal nog maar 0,5 tot 4 cm per jaar groeien. Als de boom nog in de groei is zal het afhankelijk van de soort 30 cm tot wel 150 cm. Per jaar groeien.

Heb je een vergunning nodig om een boom te planten?

Een boom planten mag (mits je de voorschriften in acht houdt) zonder vergunning. Kappen daarentegen moet vaak wel met vergunning.

Bomen planten

Welke boom geeft het meeste zuurstof?

De eik is een goede zuurstofgever. In de eerste zestig levensjaren van een eik slaat hij elk jaar gemiddeld 31 kilo koolstof op. Dat staat gelijk aan de productie van 83 kilo zuurstof. Dit betekent dat 4 eiken per jaar genoeg produceren om jou te laten ademen.

Hulp nodig bij het planten van een boom?

Via MyGo Matchmaker vind je gemakkelijk een hovenier bij jou in de buurt. Telefonisch contact kan ook. Via 085 106 1600 tijdens kantooruren en geheel vrijblijvend.