Terug naar diensten
Gasleiding verleggen

Gasleiding verleggen

Het verleggen van een gasleiding is soms noodzakelijk, bijvoorbeeld bij de plaatsing van een nieuw fornuis. In principe zou je het zelf kunnen doen, maar je moet hiervoor wel over een aardige dosis technische kennis en ervaring beschikken. Er mogen bij het verleggen van een gasleiding namelijk geen fouten worden gemaakt. Bij een waterleiding wordt je alleen maar nat, maar bij een gasleiding kan één fout fataal zijn. Ontsnappend gas is zeer brandgevaarlijk en kan na aanraking met andere stoffen ook tot ontploffing komen. Het word dan ook aangeraden een expert in te schakelen.

Dient jouw gasleiding verlegd te worden en wil je hiervoor op korte termijn hulp inschakelen? Maak dan gebruik van de MyGo Matchmaker Hier kun je snel en eenvoudig een geschikte vakman vinden voor jouw klus. Heb je liever direct telefonisch contact? Bel dan naar 085 106 1600.

Voorschriften gasleiding aanleggen

Het aanleggen van een gasleiding is toegestaan vanaf de gasmeter. Het is echter heel belangrijk om je te beseffen dat een gasmeter en de daaraan verbonden leidingen eigendom zijn van de gasleverancier. Wanneer je hierin wijzigingen wilt aanbrengen zijn er vier belangrijke zaken waar je je aan dient te houden:

  1. Stel de veiligheid van alle bewoners en omwonenden voorop. Zorg er daarom altijd voor dat degene die de gasleidingen gaat aanleggen over de nodige kennis en ervaring beschikt om deze klus uitermate zorgvuldig uit te kunnen voeren.
  2. Maak alleen gebruik van roodkoperen buizen van 15 mm. De buizen dienen altijd te beschikken over het keurmerk Gastec QA.
  3. Zet de gasleidingen om de 40 cm vast met zogenaamde zadels. Dit zorgt ervoor dat de leiding niet onder spanning komt te staan.
  4. De leidingen die door de muur gaan, moeten altijd door een pvc mantel lopen. Wanneer je dit niet doet, verhoog je de kans op gasbellen in de muur.

Het is belangrijk om je ten alle tijden aan bovenstaande voorschriften te houden om zo de veiligheid van jezelf en omstanders te waarborgen.

Gasleiding Verleggen

Hoe verleg je een gasleiding?

Het is belangrijk dat het aanleggen van een gasleiding uitermate deskundig gebeurd. Fouten zijn bij deze klus niet geoorloofd. Wat betreft materiaal wordt er doorgaans voor de roodkoperen buizen van 15mm gekozen. Je kunt deze buizen vervolgens vastzetten met een knelkoppeling of aan elkaar solderen. Knelkoppelingen worden bij het verleggen van een gasleiding gebruikt om de verschillende delen met elkaar te verbinden, of koppelen. Let erop dat alle onderdelen beschikken over het keurmerk Gastec QA. De verschillende delen moeten altijd goed op elkaar zijn aangesloten, omdat anders het risico op gaslekkages vergroot. In de keuken en de muren is het belangrijk dat deze buis door een pvc-mantel geleid worden. Op deze manier wordt de koperen buis tegen vochtschade beschermd en voorkom je eventuele gasbellen.

LET OP: controleer de buizen na de aanleg altijd op eventuele lekkages. Dit kun je doen door de buizen in te smeren met zeepsop. Wanneer je ziet dat het schuim bubbelt, weet je dat daar een lek zit. Een andere waarschuwing is natuurlijk de geur van gas. Neem in dat geval direct contact op met een loodgieter

Wat kost het laten verleggen van een gasleiding?

Het verleggen van een gasleiding neemt meestal ongeveer een uur in beslag, mits alles zonder problemen verloopt. In dat geval ben je grofweg het uurtarief van een loodgieter kwijt. De meeste loodgieters vragen rond de 50 tot 60 euro, exclusief voorrijkosten en materiaal. Je kunt kiezen uit de koperen buizen of flexibele buizen (voor moeilijke bochten). De prijs van het materiaal ligt tussen de 3 en 9 euro per meter. De totaalprijs voor het aanleggen van een gasleiding is sterk afhankelijk van de locatie en de tijd die het kost om de leidingen hier aan te leggen. Wanneer de leidingen bijvoorbeeld onder de vloer of achter een muur geplaatst worden, is de loodgieter vaak langer bezig dan wanneer deze in het zicht geplaatst worden. In de regel geldt: hoe langer de vakman bezig is, hoe duurder je uit zal zijn.

Bespaartips van MyGo

Het is niet verstandig om te besparen op de aanleg van een gasleiding, omdat dit vooral goed moet gebeuren. Je kunt wel geld besparen door verstandig met gas om te gaan. Dat kun je doen door rekening te houden met de volgende zaken:

  • Zet de thermostaat op 15 graden wanneer je niet thuis bent of gaat slapen.
  • Zorg ervoor dat je deuren en ramen sluit wanneer je de verwarming aan hebt. Zo kan de warme lucht niet direct ontsnappen. Het is wel verstandig om de roosters in je woning open te zetten. Dat zorgt voor voldoende ventilatie.
  • Voor warm water is ook gas nodig. Laat de kraan om die reden niet onnodig lopen en douche niet te lang.

Hulp bij het verleggen van een gasleiding

Wil je een gasleiding laten verleggen door een erkend specialist? Maak dan gebruik van de MyGo Matchmaker Hier kun je verschillende loodgieters bij jou in de buurt met elkaar vergelijken. Je kunt één of meerdere offertes opvragen om een goed beeld te krijgen van de kosten voor jouw project. Vervolgens kies je de vakman die het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften. Liever direct telefonisch contact? Bel dan naar 085 106 1600.