Terug naar diensten
Verstopping verhelpen

Verstopping verhelpen

Een verstopping van het riool kan allerlei nare problemen tot gevolg hebben. Als dat het geval is, is het vaak raadzaam om een loodgieter inschakelen. Soms zijn er echter ook dingen die je zelf kunt ondernemen.

Verstopping afvoer

Ga bij een verstopping altijd zorgvuldig te werk. Als je zelf je verstopping wilt verhelpen, zal je wat gereedschap in huis moeten hebben. Denk hierbij aan rubberen handschoenen, plastic emmers, een zaklantaarn en een rubberen ontstopper. Met de ontstopper is het mogelijk om dicht aan het oppervlak liggende blokkades uit gootstenenwc’s of doucheputjes te verwijderen.

Als dit niet helpt, zit de verstopping waarschijnlijk dieper in de leiding. In dat geval kun je bijvoorbeeld een ontstoppingsveer kopen of een wc-ontstopper/gootsteenontstopper huren. Ontstoppers heb je voor allerlei huiselijke situaties, en je moet even kijken welke het meest geschikt zal zijn voor jouw probleem. Met schoonmaakazijn, ontkalkingsmiddel of baksoda kun je ook proberen het probleem te verhelpen. Als de buizen vervuild of verkalkt zijn, kun je ze hier eventueel mee schoonspoelen.

Het is hierbij wel belangrijk dat je let op het soort middel dat je gebruikt en zorgvuldig de handleiding op het etiket leest. Milieuvriendelijke, biologische ontstoppers zijn vaak de beste keus, omdat zij minder agressieve chemicaliën bevatten. Een veelgebruikte methode is een glas witte azijn en een half glas soda. Die giet je achtereenvolgens in de gootsteen of leiding. Daarna laat je het minstens een uur inwerken, totdat je een liter heet water in de afvoer giet. Je kunt eventueel de ontstopper gebruiken om alles nog verder in beweging te krijgen. Spoel tot slot nog één keer met heet water en wacht tot alles is weggestroomd. Dit is een veilige en verantwoorde manier om je leidingen schoon te houden. Je kunt het dus ook als periodieke schoonmaak gebruiken en niet alleen als reactie op een bestaand probleem. 

Verstopping afvoer keuken

Een verstopping in de keukenafvoer is vaak het gevolg van een vervuilde sifon. Het vervangen dan wel schoonmaken van de sifon zou dus een oplossing kunnen bieden.

Ook dit kan je zelf proberen, al vinden de meeste mensen dit maar een smerig klusje. Om dit te doen kan je de sifon losschroeven. Het is aan te raden om hiervoor even een raam of deur open te zetten tegen de geur. Daarbij is het verstandig om bij het losschroeven even een emmer onder de sifon te plaatsen. Er kan namelijk een beetje vuil of vervuild water uit lekken, en dit wil je natuurlijk niet over de vloer hebben.

Overigens controleer je natuurlijk voordat je met het sifon aan de slag gaat, eerst het zeefje in de gootsteen op vuil. Hiervoor geldt hetzelfde als de sifon: een vervuilde zeef kan verstopping veroorzaken. Je kunt ook proberen door met een lange schuurspons de leiding schoon te maken. Bij Mygo kun je hiervoor ook altijd een loodgieter inschakelen. 

Verstopping kosten

De kosten van de verstopping zullen afhankelijk zijn van de locatie. Het doucheputje is voor een loodgieter meestal makkelijk te repareren. De prijs hiervoor zal doorgaans alleen uit het arbeidsloon bestaan, gemiddeld tussen de 60 en 150 euro. Voor andere verstoppingen in de keuken, badkamer en wc zit je meestal rond de 130 euro. Het reinigen van het riool vereist vaak professionele apparatuur en kan enige tijd in beslag nemen. Gemiddeld rekent een loodgieter dan ongeveer 250 euro.

  • Doucheputje ontstoppen kost meestal tussen de €60,- en €150,-
  • Keuken, badkamer of wc ontstoppen kost meestal rond de €130,-
  • Reiniging van het riool kost meestal rond de €250,-

Zoek op professionele monteur in de regio. Vergelijk vakmensen bij Mygo en bel direct voor een afspraak: 085 106 1600.