Terug naar diensten
Vlonder bouwen

Vlonder bouwen

Bepaal altijd eerst de grootte van de vlonder en het te gebruiken materiaal. Zorg er verder voor dat je het benodigde gereedschap in huis hebt. Denk hierbij aan grondboren, paalhamers, boormachines, houtzagen en natuurlijk ook een stevig paar handschoenen, een stanleymesje en een hamer. Je kunt een vlonder natuurlijk alleen aanleggen, maar het gaat een stuk sneller en gemakkelijker met een tweede of derde persoon erbij. Verder is het vooral belangrijk om een stevige fundering te hebben, die vocht- en schimmelschade op je vlonder tot een minimum beperkt.

Vlonder of steiger bouwen

Een vlonder of steiger bouwen is natuurlijk prachtig als je een huis aan het water hebt. Er zijn echter wel een paar richtlijnen die je moet volgen. De eerste richtlijn betreft het materiaal. Probeer altijd hardhout te gebruiken. Geïmpregneerd hout is tegenwoordig verboden, in verband met water vervuiling, en andere houtsoorten kunnen niet altijd even goed tegen waterschade.

Kies in ieder geval voor dikke planken en balken. Een steiger of vlonder is niet de plek om op materiaal te bezuinigen. Houd dus zorgvuldig de geadviseerde balkafstanden aan en neem planken van bij voorkeur 25 tot 30mm. Hardhout met een duurzaamheidsklasse van 1 is uitstekend bestand tegen waterschade.

Vlonder bouwen kosten

Zowel bij een vlonder als een steiger zijn de kosten afhankelijk van het gekozen materiaal. Voor houten vlonders en steigers betaal je doorgaans tussen de 50 en 120 euro. Vlonders van composiet zijn verkrijgbaar vanaf 60 euro. Je kunt het materiaal zelf bestellen en een hovenier gebruiken om de vlonder te bouwen. Het uurtarief van een hovenier ligt doorgaans rond de 50 euro. Bij MyGo vind je snel en gemakkelijk via de Matchmaker een hovenier bij jou in de buurt. Of bel direct naar: 085 106 1600