Terug naar diensten
Dak ontmossen

Dak ontmossen

Je oog is er vast weleens op gevallen tijdens een fietstocht door je stad of dorp, of misschien zie je het wel elke dag als je thuiskomt: een dak vol mos. Mos vormt zich maar al te graag op daken en komt met name voor op dakpannen, golfplaten, shingles en lei. Een kleine hoeveelheid mos is niet per se schadelijk, maar een grote hoeveelheid tast de levensduur van je dak aan. Daarom is zo nu en dan je dak ontmossen een must.

Wil jij jouw dak ontmossen en ben je daarvoor op zoek naar een specialistische dakdekker? Laat je dan matchen door te bellen naar 085 106 1600 of gebruik onze online MyGo Matchmaker om een offerte op te vragen voor het laten ontmossen van je dak.

Direct een dakdekker nodig?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Dak ontmossen kosten

Laat je je dak ontmossen, dan kan de prijs op twee manieren worden berekend. Of de dakdekker hanteert een uurtarief, of je betaalt per m² dakoppervlak dat ontmost moet worden (waarbij een pannendak ontmossen duurder is dan een plat dak ontmossen). Een prijsbereik voor het ontmossen van je dak vind je in onderstaande tabel.

Dak ontmossen

Kosten

Uurtarief dakdekker

€ 30 - € 50

Prijs per m2 dak ontmossen

€ 5 - € 15

Ontmossen van dak

Redenen voor dak ontmossen

Nu vind je mos op je dak misschien gewoon lelijk staan en wil je daarom je dak ontmossen, maar er zijn meer redenen die het een verstandige zet maken. Ontmos je dak bijvoorbeeld om…

  • lekkage te verminderen. Een ophoping van mos en vuil op je dak kan op den duur leiden tot scheurtjes in je dakbedekking. Je dak ontmossen helpt te voorkomen dat het zover komt.
  • … vorstschade te voorkomen. Als mos bevriest, zet het vocht dat zich erin bevindt uit. Ook hierdoor kunnen scheuren en barsten in je dakbedekking ontstaan.
  • … je dakisolatie intact te houden. De scheurtjes die mos in je dakbedekking kan veroorzaken, kunnen ook je dakisolatie schaden. Hierdoor wordt je huis minder goed geïsoleerd, komt er meer tocht binnen en loopt je energierekening op. Je dak ontmossen is hierdoor ook nog eens de duurzamere keus!
  • … het aanzien van je woning te vergroten. Door je dak te ontmossen, blijft je huis er verzorgd uitzien. Zo hoef niet alleen jij je niet aan het mos te storen, maar wekt het ook bij anderen geen onverzorgde indruk.
Met de MyGo Matchmaker vind je direct een dakdekker in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Hoe werkt professioneel dak ontmossen

Een dakdekker of dakreinigingsspecialist kan je dak in principe op twee manieren ontmossen: met of zonder reinigingsmiddel.

In eerste instantie zal hij je dak ontmossen met enkel een hogedrukspuit. Daarmee wordt het meeste mos onder hoge druk van je dak verwijderd. De specialist zal er daarbij op letten dat het water niet onder je dakpannen wordt gespoten, aangezien dat lekkages en schade zou kunnen veroorzaken. Hiervoor is het noodzakelijk om op het dak te klimmen, zodat het van bovenaf ontmost kan worden.

Volstaat de hogedrukspuit niet, dan zal de dakdekker overgaan tot een speciaal reinigingsmiddel. Dat middel moet enkele uren tot enkele dagen inwerken om het mos los te weken, waarna het vervolgens alsnog met de hogedrukspuit verwijderd kan worden.

Ontmossen van dak

Zelf dak ontmossen?

In principe is zelf je dak ontmossen een mogelijkheid, maar wees je er wel van bewust dat je hiervoor veilig en met een zeker gevoel je dak moet kunnen beklimmen. Van onderen je dak ontmossen met een hogedrukspuit is namelijk sterk af te raden, gezien het feit dat dakpannen daardoor beschadigd zouden kunnen raken.

Dak ontmossen met hogedrukreiniger

Wil je wel zelf je dak ontmossen, dan is de hogedrukreiniger de meest voor de hand liggende keus. Hiervoor kun je het beste een vuilfrees gebruiken. Dat is een draaide sproeikop die het verwijderen van vuil en mos vergemakkelijkt en die op de hogedrukspuit te bevestigen valt.

Wees altijd zeer voorzichtig wanneer je op je dak klimt en doe dit alleen als je balans stabiel is. De kracht van de hogedrukspuit zou je anders kunnen doen struikelen of vallen, of je zou kunnen uitglijden op natte dakpannen. Dit is ook een reden waarom je je dak ontmossen beter aan een specialist zou kunnen overlaten.

Dak ontmossen met azijn

Is alleen de hogedrukspuit niet genoeg om je dak te ontmossen, dan kun je ook onverdunde azijn op het mos gieten om het te doden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een plantenspuit, zodat de azijn evenredig verdeeld wordt. Na circa een uur inwerken zou je het mos alsnog moeten kunnen verwijderen met de hogedrukspuit.

Dak ontmossen met bleekwater?

Hoewel mos niet tegen bleekwater kan en dit dus een effectieve manier kan zijn om je dak te ontmossen, raden wij deze methode ten zeerste af. Bleekwater is ontzettend schadelijk voor het milieu – exact de reden waarom mos hier ook door afsterft. Zou je je dak ontmossen met bleekwater en zou het vervolgens van het dak afsijpelen, dan kan het daarnaast in de rest van je tuin terechtkomen en je planten doden. Tot slot kan bleekwater je dak zelf ernstig beschadigen, wat tot lekkages kan leiden. Ontmos je dak dus niet met bleekwater!

Met de MyGo Matchmaker vind je direct een dakdekker in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Dak ontmossen? MyGo geeft tips

Moet jouw dak ontmost worden? In dat geval hebben we enkele tips verzameld om dat zo veilig en voordelig mogelijk te laten doen. Namelijk:

  • Laat je dak ontmossen door een specialistische dakdekker, en doe het liever niet zelf. Zoals aangegeven is zelf je dak ontmossen zeker mogelijk, maar het brengt bepaalde veiligheidsrisico’s met zich mee waar je goed op voorbereid moet zijn. Een specialist voert deze klus regelmatig uit en weet hierdoor exact hoe hij je dak kan ontmossen met het oog op zowel zijn eigen veiligheid als dat van je dak. Zo voorkom je waterschade én potentieel lichamelijk letsel.
  • Kies een dakdekker met een VCA-certificaat. Het VCA-certificaat toont aan dat een dakdekker voldoet aan de eisen omtrent veiligheid, gezondheid en milieu. Een dakdekker met dit certificaat zal je dak dus veilig kunnen ontmossen.
  • Laat je dak ontmossen door een dakdekker uit de regio. Als een dakdekker van ver moet komen, betaal je over het algemeen voorrijkosten. Door dus te kiezen voor een regionale dakdekker, kun je besparen op de uiteindelijke totaalprijs voor het ontmossen van je dak.
  • Vergelijk offertes van meerdere dakdekkers met elkaar. Je dak zo voordelig mogelijk laten ontmossen kan alleen als je weet welke prijzen verschillende dakdekkers voor deze klus hanteren. Daarvoor kun je eenvoudig offertes opvragen via onze online MyGo Matchmaker.
Snel een dakdekker in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

Laat je dak ontmossen via MyGo

Zoek je een dakdekker die jouw dak voor je kan komen ontmossen? Als je belt naar 085 106 1600 kunnen wij je direct doorverbinden met de specialist voor jouw klus, zodat je een afspraak kunt maken. Of vraag online een offerte op via onze Matchmaker om direct te zien hoeveel je dak ontmossen jou zou gaan kosten.