Terug naar diensten
Hemelwaterafvoer aanleggen

Hemelwaterafvoer aanleggen

Een hemelwaterafvoer aanleggen is cruciaal voor een goed werkend en veilig dak. Als het water namelijk blijft liggen komt er veel druk op het dak, wat kan leiden tot lekkages. Als het water er heel lang blijft liggen kan een plat dak zelfs doorzakken.

Direct op zoek naar een goede vakspecialist(e) voor jouw klus? Met de MyGo Matchmaker vind je snel en eenvoudig verschillende dakdekkers bij jou in de regio. Neem contact op met de dakdekker naar keuze of bel 085 106 1600 en ons service center helpt met het vinden van een geschikte specialist(e)

Inhoudsopgave

Hemelwaterafvoer aanleggen, waar moet je op letten?

Om je hemelwater snel te kunnen afvoeren, heb je natuurlijk regenpijpen en dakgoten nodig. Deze regenpijpen worden ook wel HWA-buizen genoemd. Regenpijpen en dakgoten kan je niet alleen los, maar ook als geheel systeem bestellen. Er zijn verschillende afmetingen, zodat je voor alle daken een geschikt regenwaterafvoersysteem kunt vinden.

Wanneer je een dak hebt van 40 vierkante meter, dan zal een buis met een doorsnede van ongeveer 70 millimeter geschikt zijn. Voor een dak van 50 vierkante meter heb je een buis nodig met een doorsnede van 80 millimeter. Wanneer je een nog groter dak hebt, bijvoorbeeld van 100 vierkante meter, dan zijn buizen met een doorsnede van 100 millimeter het meest geschikt.

Elke buis kan dus een andere hoeveelheid regenwater verwerken, waardoor het belangrijk is dat je weet hoe groot je dak is. Als je niet weet hoe je daar achter moet komen, dan kun je altijd een dakspecialist(e) om hulp vragen via de MyGo Matchmaker.

Hemelwaterafvoer aanleggen plat dak

Wanneer je een plat dak hebt, dan wordt het regenwater meestal niet via een regenpijp afgevoerd. Bij platte daken is het extra belangrijk dat regenwater wel op een andere manier zo snel mogelijk wordt afgevoerd, want als het water te lang op het dak blijft staan, kan dat erg zwaar worden. Hierdoor kan de beschermlaag van je dak beschadigen en kan je dak uiteindelijk kromtrekken en doorzakken.

Een plat dak heeft over het algemeen een kleine helling van tussen de 2 en de 5 graden, zodat het water wel naar één kant van het dak stroomt. Hier kun je een kiezelbak plaatsen, waar het water dan in wordt opgevangen.

Er komen nogal wat andere dingen kijken bij de hemelwaterafvoer aanleggen voor een plat dak, waardoor je het beste een dakdekker kunt inschakelen. Zo weet je zeker dat het regenwater efficiënt en snel wordt afgevoerd en dat er geen plassen op het dak blijven liggen. Ook zorgt een professional ervoor dat de regenwaterafvoer minder snel zal verstoppen en dat de klus zorgvuldig en veilig wordt geklaard.

Hemelwaterafvoer aanleggen materialen en kosten

Als je een hemelwaterafvoer wilt laten aanleggen met regenbuizen, kun je daar vier materialen voor gebruiken: zink, aluminium, koper en PVC. De materialen hebben uiteraard andere eigenschappen en ook andere prijzen. Als je je afvoersysteem wilt laten aanleggen door een professionele dakdekker, dan moet je rekening houden met ongeveer 35 tot 55 euro per uur aan arbeidskosten.

Zinken hemelwaterafvoer

Zink is een natuurlijk product dat erg duurzaam is. Als je op zoek bent naar een afvoersysteem van hoge kwaliteit, dan is een zinken hemelwaterafvoer een geschikte keuze. Zink kan lang meegaan en ziet er ook nog eens aantrekkelijk uit. Als je een afvoersysteem van zink wilt, is het verstandig om buizen te kiezen met het KOMO-keurmerk. Dan ben je verzekerd van goede kwaliteit.

Een dakgoot van zink kost meestal ongeveer 35 tot 55 euro per meter. Een zinken regenpijp kun je krijgen voor eenzelfde prijs.

PVC hemelwaterafvoer

Naast zink kun je dus ook PVC gebruiken voor jouw regenwaterafvoersysteem. Ook PVC is een materiaal dat goede kwaliteit met zich meebrengt. PVC is erg stevig, waardoor het goed tegen zware weersomstandigheden kan. Zelfs wanneer het hard stormt, erg vriest, of tropisch heet is, zal jouw kunststoffen afvoersysteem goed blijven werken.

Nog een voordeel aan PVC regenpijpen is dat je ze in vele kleuren kunt bestellen. Zo kun je jouw woning opfleuren met een mooi kleurtje aan de buitenkant. PVC is minder duurzaam dan andere materialen, maar heeft in tegenstelling tot de andere materialen nauwelijks onderhoud nodig. De prijs van een PVC dakgoot of regenpijp is gemiddeld zo’n 25 tot 35 euro per meter.

Aluminium hemelwaterafvoer

Een aluminium hemelwaterafvoer heeft ook zo zijn eigen voordelen. Zo gaat aluminium vrij lang mee, hoewel het minder lang mee gaat dan zink. Daarnaast is aluminium kras- en slag bestendig, wat het een zeer geschikt materiaal maakt om de weersomstandigheden te trotseren. Nog een voordeel van aluminium regenpijpen en dakgoten is dat het naadloos te verkrijgen is. Dat geeft de hemelwaterafvoer een mooi afgewerkte uitstraling.

Aluminium ligt wat de prijs betreft in het midden van PVC en Zink. Als je een aluminium hemelwaterafvoer wilt aanleggen moet je rekening houden met kosten tussen de 30 en 50 euro per meter.

Koperen hemelwaterafvoer

Koperen regenpijpen en dakgoten hebben, net als de zinken variant, een wat exclusievere uitstraling. Waar zinken en aluminium dakgoten een zilverachtige kleur hebben is koper juist een wat meer bruine kleur. Welk materiaal je kiest is dus ook gedeeltelijk afhankelijk van welke kleur er beter past bij de buitenkant van je woning. Net als zink gaat koper erg lang mee.

Ook de prijs van koper is enigszins vergelijkbaar met die van zink. Als je een koperen hemelwaterafvoer wilt aanleggen kost dit ongeveer 40 tot 50 euro per meter.

Ronde of vierkante dakgoten?

De hemelwaterafvoer komt niet alleen in verschillende materialen. Je kunt ook kiezen tussen een vierkante of een ronde vorm van de dakgoten en regenpijpen. Vaak is een vierkante regenpijp wat duurder dan een ronde regenpijp. Een vierkante hemelwaterafvoer heeft een luxere uitstraling, zeker als dit beter bij de buitenkant van je woning past. Buiten het uiterlijk om heeft een vierkante regenpijp ook een functie. Doordat een vierkante dakgoot vlak is zal water er sneller doorheen stromen zonder te blijven liggen.

Vind een dakdekker bij MyGo

Wil je weten welke gekwalificeerde dakdekker bij jou in de buurt je het best of snelst kan helpen bij het plaatsen of vervangen van je hemelwaterafvoer? MyGo helpt je graag, gratis en goed. Klik op de Matchmaker-knop om op de door jou gewenste manier makkelijk en snel in contact te komen met een dakspecialist die bij jouw wensen past. Wil je liever persoonlijk iemand spreken? Dat kan ook. Bel met het MyGo service center via telefoonnummer 085 106 1600.