Terug naar diensten
Lekkage plat dak

Lekkage plat dak

Plotseling lekkage bij een plat dak ontstaat vaak door een slechte conditie van de dakbedekking, vaak is dit gemaakt van bitumen of EPDM, of dakgoot maar bijvoorbeeld ook wanneer het dak van de buren lekkage heeft. Als dit niet vroegtijdig wordt opgelost ontstaan gevolgen als: luchtvochtigheid, schimmel of zelfs kortsluiting vanuit de meterkast. Wat komt er allemaal kijken bij lekkage aan een plat dak en wat zijn de kosten?

Wat te doen bij lekkage plat dak?

Als er lekkage optreedt bij een plat dak dan is het noodzakelijk om hier zo snel mogelijk een dakdekker voor in te schakelen. Wat kun je ondertussen zelf doen om de situatie te verminderen?  

 • Als je constateert dat er veel water binnenkomt, draai dan de hoofdkraan dicht. Zo wordt de waterleiding afgesloten en voorkom je nog meer wateroverlast.
 • Verplaats uw spullen voor bescherming.  
 • Maak gebruik van emmers om het water op te vangen.
 • Maak de ondergrond (het dak) alvast schoon en droog, voordat het lek wordt opgespoord en behandeld. Dit scheelt weer wat extra werk voor de dakdekker.
 • Kies voor een noodreparatie setje met plastic zeil, wat speciaal ontworpen is voor platte daken, bij kleine lekkages.
 • Gebruik dakleer of reparatiepasta om grote gaten dicht te maken, maar alleen als je de juiste materialen en expertise hebt om dit aan te brengen.
 • Dit kunnen uitkomsten zijn voor op de korte termijn. Vooralsnog raden wij aan om ondertussen een dakdekker erbij te halen, om oplopende schade te beperken. De vakman kan namelijk gemakkelijk het dak op en heeft de juiste kennis en materialen om het lek op te sporen en verhelpen.

Lekkage plat dak opsporen

De meeste tijd gaat zitten in het opsporen van de lekkage, in plaats van de reparatie zelf. Hoe gaat de dakdekker te werk om de waterinsijpeling te verhelpen?

 1. Ten eerste gaat de dakdekker het dak op om het lek op te sporen. Dit gebeurt tijdens neutrale weersomstandigheden. Als je, zoals eerder genoemd, de ondergrond goed schoon en droog hebt gemaakt kan de dakdekker makkelijker te werk. 
 2. Vervolgens wordt er gekeken naar gebreken in de dakgoten, dakkapel, schoorsteen, de dakdoorvoer en gevelaansluiting met de buren.
 3. Hierna wordt er gekeken naar mogelijke beschadigingen in de dakbedekking. Dit komt vaker voor bij bitumen daken, als de levensduur bijvoorbeeld bereikt is (gem. 25 jaar). Zit er ruimte tussen de banen? Dan is er mogelijk lekkage.
 4. Nadat alle plekken onderzocht zijn die mogelijk lekkage veroorzaken, wordt er gebruik gemaakt van rookgasdetectie. Bij dit proces wordt gas gespoten onder de dakbedekking. Vervolgens wordt er gekeken waar de rook naar buiten komt. Daar bevind zich dan de lekkage.

Wanneer een lekdetectie specialist?

Het kan voorkomen dat een waterleiding lekkage heeft, in plaats van het dak. Vaak kunnen de koppelingen van de leiding namelijk lekkage veroorzaken, door slijtage. Als je dit vermoeden hebt, schakel dan een lekdetectie specialist in. Deze werkt met infrarood en warmte camera’s om het lek op te sporen.

Lekkage plat dak verzekering

De opstalverzekering kan eventueel een vergoeding bieden voor het verhelpen van verschillende lekkages. Ook als er sprake is van lekkage aan het dak. Wij adviseren om zo snel mogelijk contact op te nemen en de polisvoorwaarden voor de zekerheid te controleren, aangezien het per verzekering kan verschillen of de lekkage gedekt wordt. Waar moet je op letten bij het aanvragen van de schadevergoeding?

 • Als de lekkage voorkomen kon worden, worden de kosten niet gedekt.
 • De reparatiekosten aan het dak en de dakgoten voor het herstellen van de schade, wat ontstaan is door de lekkage, worden ook niet vergoed.
 • Maak foto’s en video’s van de schade als bewijsmateriaal. 

Lekkage plat dak kosten

Wat is de prijs voor het verhelpen van lekkage aan een plat dak?

De gemiddelde kosten voor de reparatie bedragen tussen de 150 tot 300 euro per m2.

Zoals eerder genoemd kan dit gedekt worden door de opstalverzekering. Vul online het schadeformulier in om dit te regelen. Kijk via MyGo naar een dakdekker of lekdetectie specialist bij jou in de buurt. Dit kan online, maar ook telefonisch via: 085 432 00 32