Terug naar diensten
Tuin Verbouwen

Tuin Verbouwen

Denk je erover om jouw tuin te verbouwen? Misschien wil je een vijver laten graven, verschillende bomen kappen, meer ruimte maken voor een grasveld, of juist verschillende paden met aangrenzende bloemperkjes aanleggen. Deze werkzaamheden vallen allemaal onder de noemer tuinverbouwing. Met een ervaren hovenier kun je snel een algemeen ontwerp samenstellen waarin de voorwaarden van de verbouwing uiteen worden gezet.

Weet je al wat je wil en ben je op zoek naar een geschikte hovenier om je hierbij te helpen? Maak dan gebruik van de MyGo Matchmaker. Hier vind je snel en eenvoudig verschillende hoveniers bij jou in de buurt. Je kunt één of meerdere offertes aanvragen, zodat je een goed beeld krijgt van de kosten en mogelijkheden voor jouw tuin. Kies vervolgens de hovenier die het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften. Liever direct telefonisch contact? Bel dan: 085 – 432 00 32.

Stappenplan tuin verbouwen

Een tuin veranderen doe je niet zomaar. Het is verstandig om een duidelijk plan te hebben voor jouw nieuwe tuin. Op die manier weet je precies wat er allemaal moet gebeuren en wanneer. Je kunt onderstaand stappenplan gebruiken als richtlijn voor het verbouwen van jouw tuin.

Stap 1: Verzamel ideeën

Wanneer je begint aan een verbouwing van de tuin heb je vaak veel ideeën. Het is verstandig om deze ideeën bij elkaar te brengen en te noteren. Dit kan bijvoorbeeld door een moodboard te maken. Je kunt verschillende plaatjes uit tijdschriften of van het internet halen die een beeld geven van wat jij graag in je tuin zou willen zien. Door al deze ideeën bij elkaar te brengen, krijg je een mooi overzicht dat vol zit met inspiratie. Daarnaast kun je kijken wat wel en niet bij elkaar past. Op die manier kun je jouw ideeën bijschaven om uiteindelijk tot een duidelijk beeld voor jouw nieuwe tuin te komen. Vind je het lastig om dit zelf te doen? Dan kun je altijd een ervaren hovenier inschakelen om een goed tuinontwerp voor je te maken.

Stap 2: Bepaal de kosten en het tijdsbestek

Bij het verbouwen van een tuin heb je uiteraard te maken met een bepaald budget en een tijdsbestek waarin de verbouwing plaats moet vinden. De kosten voor een tuinverbouwing kunnen nogal uiteenlopen, waardoor het budget een belangrijke rol speelt in de keuzes die je maakt. Het is verstandig om je budget ruimer in te plannen dan nodig, zodat je eventuele onverwachte kosten kunt dekken. Op de winter na kun je jouw tuin in alle seizoenen laten verbouwen, zolang het maar niet vriest. Hou er wel rekening mee dat veel hoveniers in de lente en in de zomer vaak volgeboekt zijn, omdat de meeste mensen in die periode met de tuin bezig zijn. Wil je zo min mogelijk last hebben van de verbouwing? Dan kun je ervoor kiezen om dit in de herfst te laten doen. Het is dan nog niet te koud, maar je zal zelf niet veel meer in de tuin zitten.

Stap 3: Bepaal wat je zelf doet en wat je uitbesteed

Een tuin verbouwen is een hele klus en kun je vaak niet helemaal alleen. Je kunt ervoor kiezen om de gehele verbouwing door een ervaren hovenier te laten doen, zodat je zeker weet dat dit goed gebeurd. Maar je kunt er ook voor kiezen om een deel zelf te doen, zoals het leeghalen van de oude tuin. Denk hierbij aan het verwijderen van de oude beplanting en bestrating. Dat zijn taken die je prima zelf kunt uitvoeren. Dit scheelt je vervolgens in de kosten, omdat de hovenier dit dan niet meer hoeft te doen.

Stap 4: Kies een ervaren hovenier

Wanneer je een helder idee hebt van jouw plannen, de kosten en het tijdsbestek voor jouw nieuwe tuin, kun je op zoek gaan naar een hovenier om (een deel van) jouw tuin te verbouwen. Via de MyGo Matchmaker is het mogelijk om verschillende hoveniers uit jouw regio met elkaar te vergelijken op basis van recensies, keurmerken en prijzen. Ook kun je één of meerdere offertes aanvragen, zodat je een goed beeld krijgt van de totale kosten en mogelijkheden voor jouw tuinverbouwing. Vervolgens kies je de hovenier uit die het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften.

Wat zijn de mogelijkheden bij het verbouwen van een tuin?

Het verbouwen van een tuin bestaat meestal uit de volgende onderdelen:

 1. Bestrating
 2. Omheining
 3. Beplanting
 4. Extra opties

Bestrating

Voor het bestraten van de tuin is het allereerst heel belangrijk dat de grond goed geëgaliseerd is. Wanneer dit niet het geval is, krijg je een scheef terras. Daarnaast is het goed om niet de hele tuin vol te leggen met tegels, maar ook ruimte over te houden voor aardewerk. Via de grond kan het water namelijk makkelijker weglopen, waardoor de tuin bij zware regenval niet zal overstromen. Meer informatie over de kosten en mogelijkheden voor het bestraten van jouw tuin vind je hier.

Omheining

Om de beveiliging en privacy van jouw woning te bewaren kiezen de meeste mensen voor een omheining om de tuin. Dit is mogelijk in allerlei soorten en maten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een hoog of een laag tuinhek van hout, metaal of natuurlijk materiaal zoals bamboe. Voor het plaatsen van een tuinhek is het vooral belangrijk om goed na te denken over het materiaal. Die keuze heeft namelijk grote invloed op de levensduur van jouw tuinhek.

Beplanting

Voor een goede en duurzame beplanting van jouw tuin is het van belang dat je vooraf met een aantal belangrijke zaken rekening houdt:

 • De lichtinval van jouw tuin
 • De grondsoort
 • De bloeiperiodes

Door rekening te houden met het licht, de grond en de bloeiperiodes kun je de juiste planten, bloemen, struiken en bomen kiezen voor jouw tuin. Het is namelijk van belang dat deze wel geschikt zijn voor jouw tuin en goed kunnen groeien en vertoeven in die omgeving.

Extra opties

Nadat de bestrating, de omheining en de beplanting gedaan is, heb je al een complete tuin aangelegd. Soms heb je nog ruimte en budget over waardoor je de mogelijkheid hebt om extra zaken aan jouw tuin toe te voegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • Een (zwem)vijver
 • Een zwembad
 • Tuinverlichting
 • Een tuinhuisje
 • Een moestuin
 • Een kas
 • Fruitbomen

Kortom, er zijn een heleboel verschillende mogelijkheden bij het verbouwen van een tuin. Het is daarom verstandig om hier rustig over na te denken en daarin de juiste keuzes voor jouw tuin te maken. Dan kun je daarna nog jarenlang genieten van jouw droomtuin.

Waarmee verder rekening houden?

Bij het verbouwen van een tuin is het belangrijk om rekening te houden met onderstaande zaken:

 • Voor het bouwen of slopen van bijvoorbeeld een schuur heb je soms een vergunning nodig. Het is daarom aan te raden om dat eerst even te controleren. 
 • Een goed verzorgde tuin zorgt ervoor dat jouw woning in waarde stijgt. Het is daarom een slimme investering indien je jouw woning in de toekomst zou willen verkopen.

Wat kost het verbouwen van een tuin?

De kosten voor het verbouwen van een tuin kunnen erg uiteenlopen. Dit is sterk afhankelijk van jouw wensen, behoeften, grootte en budgetmogelijkheden. De gemiddelde kosten voor het aanleggen van een tuin liggen tussen de €75 en €200 per m2, waarbij de prijs oploopt van een eenvoudige tuin naar een luxe tuin. Wil je meer informatie over de kosten bij het verbouwen van een tuin? Bekijk dan deze pagina.

Bespaartips van MyGo

Wil je het liefste zo voordelig mogelijk een tuin verbouwen? Maak dan gebruik van onderstaande bespaartips van MyGo:

 • Doe zoveel mogelijk zelf. Het leeghalen en opruimen van de tuin bijvoorbeeld zijn zaken die je relatief makkelijk zelf kunt doen. Dit scheelt je aanzienlijk in de kosten, aangezien de hovenier dit dan niet meer hoeft te doen.
 • Kies een hovenier bij jou in de buurt. Dit kan je schelen in de voorrijkosten.
 • Kies voor een kleine en eenvoudige tuin met bijvoorbeeld alleen bestrating en beplanting.
 • Kijk eens naar tweedehands winkels voor bloemen en planten. Dit kan je ook flink wat kosten besparen.

Vind een ervaren hovenier via MyGo

Wil je graag jouw tuin laten verbouwen? Dan kun je gebruik maken van de MyGo Matchmaker. Hier vind je snel en eenvoudig een ervaren hovenier bij jou in de buurt. Je kunt vervolgens één of meerdere offertes aanvragen, zodat je een goed beeld krijgt van de kosten en mogelijkheden voor jouw nieuwe tuin. Kies daarna de hovenier die het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften. Heb je liever direct telefonisch contact? Dat kan via 085 – 432 00 32.