Terug naar diensten
Tuin renovatie

Tuin renovatie

Een tuinrenovatie is een van de meest ingrijpende veranderingen die je in je tuin kunt doorvoeren. De mogelijkheden bij een tuinrenovatie zijn net zo groot als je eigen fantasie, wat het soms moeilijk maakt.

Met een tuin renovatie wordt meestal bedoeld dat een tuin op de schop gaat, maar dat er wel enkele elementen uit de ‘oude’ tuin bewaard blijven. Het kan echter ook gebeuren dat er dusdanig veel veranderd wordt dat de tuin opnieuw wordt aangelegd. Je kunt bij een tuinrenovatie denken aan de volgende werkzaamheden:

 • Tuin ontwerp en beplantingsplan maken
 • Tuin ophogen
 • Bestrating/schutting plaatsen of vervangen
 • Onkruid verwijderen en planten/struiken snoeien
 • Planten/bomen plaatsen of verwijderen

Je tuin laten opknappen biedt uitkomst als je bijvoorbeeld een huis hebt gekocht waarvan de tuin niet is onderhouden. Ook kan het zo zijn dat je zelf je huis wilt verkopen en de waarde omhoog wilt krijgen of dat je tuin renovatie ideeën hebt waarmee je een nieuwe sfeer in je tuin wilt creëren. Op deze pagina vertellen we je alles over de mogelijkheden, aandachtspunten en kosten van een tuinrenovatie. 

Inhoudsopgave

Tuin Verbouwen

Tuin renovatie kosten

Wat gaat een tuinrenovatie kosten? De kosten voor het verbouwen van je tuin kunnen erg uiteenlopen. Dit is sterk afhankelijk van je wensen, behoeften, grootte en budgetmogelijkheden. Factoren die een rol spelen, zijn de huidige staat en de grootte van de tuin, het aantal manuren dat nodig is en de ervaring en specialisatie van de hovenier. Ook de keuze voor een tuinontwerp en beplantingsplan, de materiaalkeuze, de benodigde beplanting en de bereikbaarheid van de tuin spelen een rol bij de kosten voor tuinrenovatie.

Een tuin afgraven kost gemiddeld tussen de €15 en €25 per m2, een tuin ophogen gemiddeld tussen de €20 en €25 per m2. De totale kosten voor de aanleg van een nieuwe tuin liggen gemiddeld tussen de €75 en €250 per m2, inclusief manuren, materiaal en btw. Wil je meer informatie over kosten bij het renoveren van een tuin? Klik dan op de voorgaande zin.

Direct een hovenier in de buurt?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Stappenplan tuin verbouwen

Een tuin verbouwen doe je niet zomaar. Het is verstandig om een duidelijk plan te hebben voorafgaand aan een tuin make over. Op die manier weet je precies wat er allemaal moet gebeuren en wanneer. Je kunt onderstaand stappenplan gebruiken als richtlijn voor je tuinrenovatie.

Stap 1: Verzamel tuin renovatie ideeën

Wanneer je begint aan een tuinrenovatie, heb je vaak veel ideeën. Het is verstandig om deze ideeën direct te noteren en bij elkaar te brengen. Dit kan bijvoorbeeld door een moodboard te maken. Je kunt verschillende plaatjes uit tijdschriften of van het internet halen die een beeld geven van wat jij graag in je tuin zou willen zien.

Het is verstandig om de huidige situatie van je tuin in kaart te brengen en vast te stellen wat er allemaal veranderd moet worden. Door daarnaast te bepalen wat er allemaal behouden moet worden, weet je wat de focuspunten van de renovatie worden. Wil je bijvoorbeeld een speelplek voor kinderen, of juist een groot terras? Moet er een buitenkraan komen voor de nieuwe beplanting? Moet de tuin een landelijke of juist klassieke sfeer uitstralen?

Door al deze ideeën bij elkaar te brengen, krijg je een mooi overzicht dat vol zit met inspiratie. Daarnaast kun je zien wat wel en niet bij elkaar past. Op die manier kun je jouw ideeën bijschaven om uiteindelijk tot een duidelijk beeld voor jouw tuinrenovatie te komen. Vind je het lastig om dit zelf te doen? Dan kun je altijd een ervaren hovenier inschakelen om een goed tuinontwerp met je te maken.

Tuin Verbouwen

Stap 2: Bepaal de kosten en het tijdsbestek

Bij een tuinrenovatie heb je uiteraard te maken met een bepaald budget en een tijdsbestek waarin de tuinverbouwing plaats moet vinden. De kosten voor een tuinrenovatie kunnen nogal uiteenlopen, waardoor het budget een belangrijke rol speelt in de keuzes die je maakt. Het is verstandig om je budget ruimer in te plannen dan nodig, zodat je eventuele onverwachte kosten kunt dekken. Als er bijvoorbeeld vrij veel aan de tuin moet worden veranderd, moet je ook rekening houden met kosten voor het ‘weghalen’ van de oude tuin.

Ga je de tuinrenovatie uitbesteden aan een hovenier, dan is het verstandig om voorafgaand aan de klus offertes bij verschillende hoveniers aan te vragen. Je krijgt dan een goed beeld van de kosten die ze rekenen voor hun manuren, materiaal en reistijd. Bovendien kun je de prijzen vergelijken, om de voordeligste optie bij jou in de buurt te vinden. Wil je direct offertes bij hoveniers aanvragen? Raadpleeg dan de MyGo Matchmaker of bel naar 085 106 1600.

Wat de planning betreft: op de winter na is elk seizoen geschikt voor een tuinrenovatie, zolang het maar niet vriest. Hou er wel rekening mee dat veel hoveniers in de lente en in de zomer vaak volgeboekt zijn, omdat de meeste mensen in die periode met de tuin bezig zijn. Plan daarom ruim op tijd een afspraak in met de gewenste hovenier. Wil je zo min mogelijk last hebben van de tuin verbouwen? Dan kun je ervoor kiezen om in de herfst iets aan je tuin te laten doen. Het is dan nog niet te koud, maar je zal zelf niet veel meer in de tuin zitten.

Stap 3: Bepaal wat je zelf doet en wat je uitbesteedt

Een tuinrenovatie is een hele klus en kun je vaak niet helemaal alleen. Je kunt ervoor kiezen om de gehele renovatie door een ervaren hovenier te laten doen, zodat je zeker weet dat dit goed gebeurt. Je kunt er ook voor kiezen om een deel zelf te doen, zoals de oude tuin leeghalen. Denk hierbij aan het verwijderen van de oude beplanting en bestrating. Dit kan behoorlijk in de kosten schelen.

Tuin Verbouwen

Stap 4: Kies een geschikte hovenier

Wanneer je een helder idee hebt van jouw plannen, de kosten en het tijdsbestek voor jouw nieuwe tuin, kun je op zoek gaan naar een hovenier om (een deel van) jouw tuin te renoveren. Via de MyGo Matchmaker is het mogelijk om verschillende hoveniers uit jouw regio met elkaar te vergelijken op basis van recensies, keurmerken en prijzen. Op basis daarvan kies je eenvoudig de hovenier uit die het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften.

Stap 5: tuin ontwerp laten maken

Heb je helder wat er allemaal aan je tuin veranderd moet worden, hoe lang het gaat duren en wat het gaat kosten, dan kun je een tuinontwerp laten maken. Dit kun je laten doen door een hovenier of een tuinarchitect (als je hele bijzondere wensen hebt).

In een tuinontwerp kun je laten uittekenen hoe het eindresultaat er precies uit zal komen te zien. Het grote voordeel daaraan is dat je precies weet wat je kunt verwachten en dat eventuele problemen al zijn bekeken voor er gestart wordt met de tuinrenovatie. Ben je van plan veel groen in je tuin te (laten) planten, dan is het verstandig om ook meteen een beplantingsplan te laten maken. Je weet dan zeker dat er planten in je tuin komen die geschikt zijn, zodat je zo lang mogelijk van je tuin kunt genieten.

Stap 6: de daadwerkelijke renovatie

Nadat er een tuinontwerp en beplantingsplan zijn gemaakt, kan worden begonnen met de tuinrenovatie. Indien nodig worden er bomen en planten verwijderd en wordt de tuin afgegraven. Daarna kunnen er nieuwe dingen worden aangelegd, bijvoorbeeld een systeem voor afwatering, nieuwe planten, een overkapping en bestrating.

Wil je je tuinrenovatie uitbesteden aan een hovenier? Raadpleeg de MyGo Matchmaker of bel naar 085 106 1600 om snel een hovenier bij jou in de buurt te vinden.

Tuin Verbouwen

Mogelijkheden bij tuinrenovatie

Het verbouwen van een tuin bestaat meestal uit de volgende onderdelen:

1.Bestrating

2.Omheining

3.Beplanting

4.Extra opties

Bestrating

Wil je je tuin laten bestraten, dan is het allereerst heel belangrijk dat de tuin goed geëgaliseerd is. Wanneer dit niet het geval is, krijg je een scheef terras. Daarnaast is het goed om niet de hele tuin vol te leggen met tegels, maar ook ruimte over te houden voor aardewerk. Via de grond kan het water namelijk makkelijker weglopen, waardoor de tuin bij zware regenval niet zal overstromen. Meer informatie over de kosten en mogelijkheden voor het bestraten van jouw tuin vind je hier.

Omheining

Om de beveiliging van je woning te bewaren, kiezen de meeste mensen voor een omheining om de tuin. Dit is mogelijk in allerlei soorten en maten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een hoog of een laag tuinhek van hout, metaal of natuurlijk materiaal zoals bamboe. Voor het plaatsen van een tuinhek is het vooral belangrijk om goed na te denken over het materiaal. Die keuze heeft namelijk grote invloed op de levensduur en uitstraling van jouw tuinhek.

Naast een tuinhek kun je bij de omheining denken aan een schutting. Ook schuttingen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, namelijk hout, kunststof, riet en bamboe. Net als bij een tuinhek heeft de materiaalkeuze bij een schutting invloed op hoe lang de schutting meegaat en op de sfeer in je tuin.

Beplanting

Voor een goede en duurzame beplanting in jouw tuin is het van belang dat je vooraf rekening houdt met een aantal belangrijke zaken: 

 • De lichtinval in jouw tuin
 • De grondsoort
 • De bloeiperiodes

Door rekening te houden met het licht, de grond en de bloeiperiodes kun je de juiste planten, bloemen, struiken en bomen kiezen voor je tuinrenovatie. Het is namelijk van belang dat deze wel geschikt zijn voor jouw tuin en goed kunnen groeien en vertoeven in die omgeving. Ook voor het uiterlijk van je tuin is het handig: door bijvoorbeeld planten van verschillende hoogtes met elkaar te combineren, zorg je voor structuur in je tuin.

Wil je het hele jaar door van een gekleurde tuin kunnen genieten, dan is het aan te raden om beplanting met verschillende bloeiperiodes te kiezen. Voor een goedkope, maar wel groene tuin kun je het beste voor veel gras gaan. Als je geen inspiratie hebt of er zelf niet helemaal uitkomt, kan een hovenier je helpen met het maken van een beplantingsplan.

Extra opties

Nadat de bestrating, de omheining en de beplanting gedaan is, is je tuinrenovatie al compleet. Soms heb je nog ruimte en budget over waardoor je de mogelijkheid hebt om extra zaken aan jouw tuin toe te voegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

Kortom, er zijn een heleboel verschillende mogelijkheden bij het verbouwen van een tuin. Het is daarom verstandig om hier rustig over na te denken en daarin de juiste keuzes voor jouw tuin te maken. Dan kun je daarna nog jarenlang genieten van jouw droomtuin.

Wil je het renoveren van je tuin aan een hovenier uitbesteden? Raadpleeg de MyGo Matchmaker of bel naar 085 106 1600 en vind moeiteloos een hovenier bij jou in de buurt.

Tuin Verbouwen

Voordelen tuinrenovatie

Het (laten) renoveren van je tuin kent vele voordelen. Zo is het in veel gevallen mogelijk om een groot deel van je tuin in stand te houden, terwijl er toch voor een nieuwe uitstraling wordt gezorgd. Ook kan je tuin volledig ingedeeld en ingericht worden naar jouw wensen en als je planten met verschillende bloeiperiodes kiest, staat je tuin er het hele jaar fleurig bij.

Een opgeknapte en goed verzorgde tuin verzorgt tevens de waarde van je huis. Bovendien is het onderhoud makkelijker bij te houden en kun je jaren vooruit met het resultaat.

Waarmee rekening houden bij tuin opknappen

Bij een tuin verbouwen is het belangrijk om rekening te houden met onderstaande zaken:

 • Voor het bouwen of slopen van bijvoorbeeld een schuur heb je soms een vergunning nodig. Het is daarom aan te raden om dat eerst even te controleren. Hetzelfde geldt voor het kappen van bomen.
 • Een goed verzorgde tuin zorgt ervoor dat jouw woning in waarde stijgt. Het is daarom een slimme investering indien je jouw woning in de toekomst zou willen verkopen.
 • Het moment in het jaar waarop je je tuin laat opknappen, is bepalend voor de wachttijd die je hebt. Als je een tuinrenovatie in de herfst plant, heb je de meeste kans dat hoveniers meteen beschikbaar zijn voor je klus.

MyGo bespaartips tuin renovatie

Wil je het liefste zo voordelig mogelijk de tuin renoveren? Maak dan gebruik van onderstaande bespaartips van MyGo:

 • Doe zoveel mogelijk zelf. Het leeghalen en opruimen van de tuin bijvoorbeeld zijn zaken die je relatief makkelijk zelf kunt doen. Dit scheelt je aanzienlijk in de kosten, aangezien de hovenier dit dan niet meer hoeft te doen.
 • Kies een hovenier in de buurt. Dit kan je schelen in de voorrijkosten.
 • Kies voor een kleine en eenvoudige tuin met bijvoorbeeld alleen bestrating en beplanting.
 • Haal zelf je materialen en koop niet meteen alles nieuw. Kijk eens naar tweedehands winkels voor bloemen, planten en tegels. Dit kan je ook flink wat kosten besparen. Wil je extra besparen, dan kun je eerst zelf aan de slag met het opknappen van meubels die je al hebt (bijvoorbeeld door je tuinmeubels schoon te maken en te verven).
 • Vraag offertes bij meerdere hoveniersbedrijven aan en voer een prijsvergelijking uit.
 • Bespreek de klus van tevoren uitgebreid met de hovenier, zodat helder is wat er allemaal moet gebeuren en wat dat gaat kosten. Dan kom je later niet voor financiële verrassingen te staan.
 • Bespaar op de beplanting door jonge planten te kopen in plaats van volgroeide modellen. Dit is wel alleen een optie als je het niet erg vindt om een tijdje te wachten voor je hele tuin mooi groen is. Bodembedekkers zijn ook een optie als je wachten niet erg vindt, maar wel goedkoop een volledig groene tuin wilt.
 • Wil je een gazon laten aanleggen? Kies dan voor graszaad in plaats van voor graszoden of kunstgras.
 • Wil je bestrating laten aanleggen? Kies dan voor halfverharding zoals grind, dat is goedkoper dan je tuin laten betegelen of klinkers laten aanleggen.

Vind een ervaren hovenier via MyGo

Wil je je tuinrenovatie uitbesteden aan een hovenier bij jou in de buurt? Met de MyGo Matchmaker vind je eenvoudig en snel hoveniers in jouw omgeving die de klus kunnen klaren. In de Matchmaker kun je offertes van hoveniers aanvragen, een online vragenformulier invullen en een terugbelverzoek laten aanmaken. Wil je liever telefonisch contact met een hovenier? Bel dan naar 085 106 1600.

Hovenier in de regio nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel naar 085 106 1600.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!