Terug naar diensten
Zonnedakpannen: dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen

Zonnedakpannen: dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen

Zonnedakpannen zijn een alternatief voor zonnepanelen, waarbij de zonnepanelen zijn geïntegreerd in de dakpannen. Waarom zijn deze interessant om te overwegen? En zijn er, naast het uiterlijk, nog meer voordelen en verschillen ten opzichte van reguliere zonnepanelen? Hoe zit het bijvoorbeeld met de kosten en terugverdienperiode?

Waarom dakpan zonnepanelen plaatsen?

Dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen: een luxe toevoeging aan het uiterlijk van je huis en, op de lange termijn, een slimme investering voor je portemonnee. Anders dan reguliere zonnepanelen vinden veel mensen zonnedakpannen veel fraaier op je dak. Daarnaast zijn ze ook beter bestand tegen hevige weersomstandigheden. Andere wezenlijke voordelen van dakpannen met zonnepanelen zijn dat je ten eerste op deze manier de zonnepanelen over je gehele dak kunt plaatsen. Dus ook op de schuine stukken, hoeken en tot de randen. Daardoor benut je het hele dakoppervlak dus beter, qua energierendement. Daarnaast vinden de meeste mensen dit ook veel mooier dan de gewone panelen, die nooit de schuine stukken en precies je héle dakoppervlak kunnen bedekken.

Soorten dakpan zonnepanelen

Er zijn twee soorten zonnedakpannen:

  1. Dunne-film zonnepanelen: dit type is voordelig maar heeft meer dakoppervlakte nodig omdat het een lage capaciteit heeft. Ook heeft het een kortere levensduur.
  2. Kristallijn zonnedakpannen: dit type is kost meer maar heeft een grotere capaciteit. Bovendien gaan ze dus langer mee dan dunne-film zonnepanelen

Dakpan zonnepanelen versus reguliere zonnepanelen

Naast het meest opvallende verschil, het uiterlijk, zijn er nog meer kenmerkende verschillen tussen zonnedakpannen en zonnepanelen:

  • Zonnedakpannen hebben meer dakoppervlakte nodig voor dezelfde capaciteit, ongeveer 25% meer oppervlakte. Een zonnedakpan levert 110 WP per m2 (WP is het maximale vermogen bij volle zonkracht) en een zonnepaneel 150 WP per m2. Dit komt doordat de dakpan niet volledig voorzien kan worden door een zonnecel. Daarentegen kan je wel gelijk je gehele dak voorzien van zonnedakpannen.
  • Ten tweede ben je bij zonnedakpannen afhankelijk van hoe schuin je dak is om de juiste invalshoek te krijgen met de zon, om zo optimaal mogelijk te werken. Daarbij kan de zon vaak niet volledig op de zonnecel komen, door de schuine bolling en ventilatie onder de dakpan. Inmiddels wordt er wel gekeken naar oplossingen hiervoor.

Dat zijn dus de grootste verschillen. Voor de rest is de werking van zonnedakpannen en zonnepanelen haast hetzelfde. Bijvoorbeeld het vermogen, wat bepaald wordt door je huishouden. Hoe meer personen energie verbruiken in je huishouden, hoe meer vermogen je nodig hebt. Dit heeft invloed op hoeveel je uiteindelijk betaald. Ook zijn zonnepanelen en zonnedakpannen beide aangesloten op één omvormer. De omvormer zet opgeslagen energie om in stroom voor je huishouden, dit is dus essentieel om aan te schaffen en te installeren door een elektricien.

Prijzen dakpan zonnepanelen

Dan nu de belangrijkste vraag; wat kosten zonnedakpannen, ook vergeleken met zonnepanelen, en ben je dan ook voordeliger uit op de lange termijn? Alhoewel de installatiekosten en de terugverdienperiode van zonnedakpannen aanzienlijk hoger is dan voor reguliere zonnepanelen, bespaar je daarentegen wel bij dakrenovatie of nieuwbouw op de aanschaf van dakpannen, aangezien je minder dakpannen nodig hebt. Een zonnedakpan is immers tegelijkertijd ook een dakpan. Daarbij valt het niet zo op dat er zonnepanelen geïntegreerd zijn. Het kan ook een oplossing bieden voor daken waarop reguliere zonnepanelen verboden zijn door bijvoorbeeld Monumentenzorg.

In onderstaand kostenoverzicht gaan we uit van 4.500 Wattpiek (WP). Dit betreft de benodigde capaciteit voor grotere gezinnen (6 personen)

Kostenoverzicht zonnedakpannen (meestal incl. omvormer)

  • Installatiekosten: 3.500 euro
  • Dakpannen (500 stuks, 4.500 WP): 10.000 euro
  • Totale kosten: 13.500 euro
  • Terugverdientijd: 20 jaar

Kostenoverzicht zonnepanelen (meestal incl. omvormer)

  • Installatiekosten: 1.000 euro
  • Zonnepanelen (4.500 WP=): 4.500 euro
  • Totale kosten: 5.500 euro
  • Terugverdientijd: 7 jaar

Uitgaande van een schuin pannendak van 50 m2 kosten nieuwe dakpannen gemiddeld tussen de 4.500 en 5.500 euro. Je bent dus ongeveer evenveel kwijt als je eerst een pannendak aanlegt en daarna apart zonnepanelen aanlegt, als wanneer je gelijk zonnedakpannen aanschaft. Bij het aanschaffen van zonnedakpannen is het advies om eerst te informeren naar je subsidiemogelijkheden. Allicht krijg je een subsidie vanuit de gemeente of de rijksoverheid.

Al met al zijn zonnedakpannen uiteindelijk vooral een mooie luxe voor wie iets meer over heeft voor het uiterlijk van zijn of haar huis. Mocht het uiterlijk je minder interesseren dan zijn reguliere zonnepanelen een goedkopere optie. Vind bij MyGo via de Matchmaker een dakdekker of elektricien bij jou in de regio voor het aanschaffen en installeren van zonnedakpannen. Of bel direct naar: 085 106 1600 voor het maken van een afspraak.

Waarom MyGo?
  • Direct een specialist geregeld
  • Snel een offerte binnen
  • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
  • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
  • Direct hulp via ons service center
  • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!